Preşedintele Universităţii "Al. I. Cuza": OUG de modificare a Legii educaţiei, o aberaţie

Preşedintele Senatului Universităţii "Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Constantin Rusu, consideră că OUG de modificare a Legii educaţiei reprezintă o "aberaţie“ şi nu are nicio justificare, apreciind că persoana care solicită retragerea titlului de doctor "recunoaşte automat că a plagiat".

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Universităţii "Al. I. Cuza": OUG de modificare a Legii educaţiei, o aberaţie

Preşedintele Universităţii "Al. I. Cuza": OUG de modificare a Legii educaţiei, o aberaţie (Imagine: Shutterstock)

"Nu îi văd rostul. În situaţia în care cineva cere lucrul acesta, automat recunoaşte că lucrarea sa nu este creaţie proprie, că nu are contribuţii, că a plagiat. Aş vrea să îl văd pe primul care va aplica la ea. Nu vorbim de domnul Ponta, acolo a fost practic dovedit de o serie întreagă de comisii. Personal şi profesional, nu văd rostul unei asemenea ordonanţe, în condiţiile în care există organisme abilitate care să valideze doctori şi care să le retragă titluri“, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele Senatului Universităţii "Al. I. Cuza“ din Iaşi.

El a susţinut că măsura nu are nicio utilitate practică, prin faptul că titlul de doctor este singurul care nu este validat exclusiv de universitate sau de minister, existând Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare care, prin comisiile sale, verifică toate doctoratele.

"Ţinând cont de faptul că acesta este primul gest al lui Sorin Câmpeanu în calitate de ministru, sper să nu continue aşa. Cred că erau alte probleme mai importante ale învăţământului superior, pe care, fiind rector, cred că le cunoaşte. Ar trebui să vedem ce facem exact cu legea asta, pe care au înnebunit-o. Pentru cei din Senat este o situaţia aproape fără ieşire, eu trebuie să îmi angajez un jurist care să mă ţină la curent cu modificările aduse modificărilor legii“, a adăugat Constantin Rusu.

Guvernul a modificat luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

O altă modificare a Legii educaţiei se referă la faptul că lectorii şi asistenţii universitari, fără titlu de doctor, vor putea lucra cu un contract pe perioadă nedeterminată în universităţi până la 30 septembrie 2015, sfârşitul actualului an universitar, nu doar până la 9 februarie 2015 cum prevede legislaţia actuală.

Guvernul a mai stabilit ca, în sensul asigurării autonomiei universitare, sumele pe categorii de cheltuieli în cadrul bugetelor universităţilor să nu se mai fie alocate prin hotărâre de Guvern.

O altă modificare adusă Legii educaţiei a fost ca taxa de abilitare pentru conducerea de doctorate să fie încasată de universităţi.

Guvernul a redus totodată numărul membrilor Consiliului General al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), de la 25 la 21 posturi, stabilind ca din acest consiliu să facă parte obligatoriu doi reprezentanţi ai studenţilor şi câte un reprezentant al sindicatelor, respectiv al patronatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici