Preţul gazelor pentru consumatorii industriali, majorat cu 8%. Tariful pentru populaţie rămâne la nivelul actual

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creşte de la 1 octombrie cu 8%, iar cel plătit de populaţie şi producătorii de energie termică rămâne la nivelul actual, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), confirmând astfel informaţiile transmise de MEDIAFAX.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Preţul gazelor pentru consumatorii industriali, majorat cu 8%. Tariful pentru populaţie rămâne la nivelul actual

Preţul gazelor pentru consumatorii industriali, majorat cu 8%. Tariful pentru populaţie rămâne la nivelul actual (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată miercuri de Comitetul de Reglementare al ANRE, se arată într-un comunicat al autorităţii.

Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat menţinerea la nivelul actual a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică, în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei.

Vor creşte însă, în medie cu circa 8%, preţurile finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică.

Modificarea este motivată de creşterea preţului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, preţ luat în calcul la modificarea preţurilor din luna iulie, la 495 dolari în prezent, dar şi creşterea consumului total de gaze naturale în lunile octombrie - decembrie faţă de perioada iulie-septembrie, ceea ce implică asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de înmagazinare subternă.

Alt factor care a contribuit la această decizie a fost modificarea structurilor amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului - CUG pentru trimestrul IV, faţă de ceea ce a fost luat în calcul în luna iulie. Astfel, CUG-ul destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului care va conţine 70% gaz din producţia internă şi 30% gaz provenit din import, faţă de 77% gaz din producţia internă şi 23% gaz provenit din import, iar CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 91,5% gaz din producţia internă şi 8,5% gaz din import, faţă de 89% gaz din producţia internă şi 11% gaz provenit din import.

MEDIAFAX a relatat, la finele lunii august, că potrivit unor surse guvernamentale consumatorii industriali de gaze naturale vor plăti din octombrie preţuri mai mari cu până la 10%, conform angajamentelor asumate de Guvern în faţa FM, iar până la sfârşitul anului ANRE ar putea decide încă o majorare a tarifelor.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile pentru consumatorii industriali în două etape, respectiv iunie-iulie şi trimestrul IV al acestui an, fără să fie specificate procentajele de majorare în scrisoarea de intenţie.

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut în iulie cu aproape 10%.

Fondul Monetar Internaţional a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Populaţia nu va fi afectată direct de creşterea preţurilor gazelor livrate consumatorilor industriali, întrucât Guvernul şi ANRE au decis, în luna iunie, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, consumatorii casnici să primească mai multe gaze din producţia internă, mai ieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele să nu crească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici