Preţurile la carburanţi în ţările din UE în contextul în care "Concurenţa" verifică de ce benzina din România e mai scumpă decât media în uniune

Carburanţii din România costă peste media UE, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene preţul benzinei fără taxe fiind în ţara noastră de 529 de euro pentru 1.000 de litri, în vreme ce media europeană este de 526 de euro. Evoluţia preţului este surprinzătoare, a comentat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, organism care a declanşat o anchetă pentru a afla de ce preţul carburanţilor din România a crescut în ultima perioadă peste media UE.

Urmărește
1482 afișări
Imaginea articolului Preţurile la carburanţi în ţările din UE în contextul în care "Concurenţa" verifică de ce benzina din România e mai scumpă decât media în uniune

“Este semi-adevărat că în România preţul carburanţilor este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE. Căutăm răspunsul. Vorbim de preţul fără taxe. Pentru noi este o evoluţie surprinzătoare. Ne uităm la schimbări de legislaţie. Vârful a fost în primul trimestru al lui 2016”, a declarat luni, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa "ZF Power Summit `17 – Fuel of the Future". În martie 2016, în Romnia preţul benzinei fără taxe la mia de litri a fost de 431 de euro, iar media europeană de 398 de euro. 

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, publicate pe 13 februarie, România se află pe locul 17 în UE privind preţul fără taxe al benzinei, cu 529 de euro pe mia de litri. Cea mai ieftină benzină fără taxe este în Cehia, 474 de euro, iar cea mai scumpă în Estonia, 613 euro. 

Click pentru a mări

În privinţa preţului cu taxe, România se află pe locul al doilea în UE cu cea mai ieftină benzină, preţul fiind de 1.068 de euro pentru 1.000 de litri, fiind depăşită doar de Bulgaria cu 1.043 de euro. Cea mai scumpă benzină cu taxe este în Olanda, unde preţul este de 1.585 de euro pentru 1.000 de litri de benzină. Media europeană este de 1.390 de euro. 

Click pentru a mări

În privinţa taxelor din preţul benzinei, în ţara noastră acestea reprezintă 50%, România fiind astfel pe primul loc în UE în ceea ce priveşte ponderea acesteora. La polul opus se află află Olanda cu 66%. 

Claudiu Conţanu, Chief Trading&Supply Chain Officer, KMG International arată care sunt costurile ce sunt incluse în preţul combustibilului: „Noi cumpărăm ţiţeiul la preţul pieţei în portul din Rusia, apoi avem costul transportului, al terminalului, pierderile de rigoare, schimbul valutar, stocurile de siguranţă (costuri operaţionale). Un alt motiv sunt biocomponenţii. Procentul de biodisel a crescut cu 30% în ultimii ani. Ca să nu mai vorbesc de scandalul cu RCA, care influenţează costul cu logistica. Un alt element foarte important sunt investiţiile pe care le-am făcut şi care trebuiesc recuperate în timp”.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici