Pricopie: Am cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor privind fraude la bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că a cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor aflate în lucru privind fraude la bacalaureat, atât cele deschise după examenul din iunie-iulie, cât şi cele din anii anteriori, precizând că vrea să se asigure că legea se aplică în fiecare caz.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Am cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor privind fraude la bacalaureat

Pricopie: Am cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor privind fraude la bacalaureat (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Remus Pricopie a spus duminică, într-o conferinţă de presă, că atunci când va veni de la Parchet această situaţie, va fi făcută o analiză pe fiecare caz în parte.

Ministrul Educaţiei a mai spus a cerut atât situaţia dosarelor deschise după sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, cât şi cauzele din anii anteriori, precizând că sunt şi dosare mai vechi în care nu ştie să existe decizii.

"Am cerut această situaţie, când ea va veni, vom face o analiză pe fiecare caz în parte. Vreau să mă asigur că legea se aplică în fiecare caz în parte", a spus ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a precizat că atunci când o persoană este arestată într-un dosar, contractul acesteia de muncă este suspendat imediat, lucru care s-a întâmplat şi după ancheta de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală privind suspiciuni de fraudă la bacalaureat. El a precizat că în cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a intervenit imediat şi a luat decizia demiterii conducerii, suspectate de fapte de corupţie.

Ministrul a ţinut să precizeze că la titularizare a fost un caz al unui fost profesor condamnat, care a executat pedeapsa şi care dorea să reintre în sistem.

"În urma verificărilor, am văzut că legea era permisivă", a spus Pricopie, fără să facă alte precizări privind acest caz.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie. Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care avea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie, la Poliţia Capitalei.

Ulterior, din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiaţi la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani.

În 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată în acest dosar pe fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti Costica Vărzaru, pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepreşedintă a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului şi pe Gina Ciontu, membră în comitetul de părinţi.

Potrivit rechizitorului, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Procurorii susţin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

În documentul citat se mai precizează şi că fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", în 25-30 iunie, a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

Procurorii continuă cercetările pentru presupuse fapte de corupţie, într-un dosar separat, în cazul unor profesori supraveghetori şi elevi de la Liceul "Bolintineanu".

Într-un alt dosar, în 21 august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia, precum şi doi elevi elevi şi doi părinţi, fiind acuzaţi de dare şi luare de mită pentru fraudarea examenului susţinut în iunie-iulie.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în cursul lunii iulie - iulie, Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulţi candidaţi la examen, suma totală de 3.000 de euro şi contravaloarea cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

Anchetatorii au stabilit că Gheorghe Amza şi cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidaţilor la examen Boboşatu şi Stângaciu, precum şi al părinţilor Alexoiu şi Urziceanu, care înaintea examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia.

În 12 august, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală faţă de 96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat susţinut în judeţul Ialomiţa, în iunie-iulie 2012.

Otilia Dumitru, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Ialomiţa şi preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată. În acelaşi dosar sunt cercetaţi, Nica Balaciu, profesor de psihologie şi director la Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia, preşedinte al Centrului zonal de evaluare 100, Cătălin Gogotă, profesor de Geografie la Grupul Şcolar Vlădeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, profesorii evaluatori Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu şi Răzvan Marius Dinu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată. Totodată, Liviu Radu Bâra, profesor de matematică şi director adjunct la Grupul Şcolar "Sfânta Ecaterina" din Urziceni, este acuzat în aceeaşi cauză de trafic de influenţă în formă continuată.

Alături de aceştia sunt cercetaţi 87 de absolvenţi de licee şi părinţi, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit de la absolvenţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012, în judeţul Ialomiţa.

DNA mai are un dosar în lucru care vizează suspiciunea de fraudă la bacalaureatul susţinut la Sibiu. În această cauză, DNA Alba-Iulia a început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, declara în 5 iulie că, în anii trecuţi, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupţie, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puţin şase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici