- Home
- Social
- SUCEAVA, (21.08.2014, 13:23)
- Liliana Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pricopie: Până la 1 septembrie 2015 funcţiile de conducere din educaţie vor fi ocupate prin concurs
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat, joi, la Suceava, că obiectivul acestui minister este ca până la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere din sistemul de educaţie să fie ocupate prin concurs, primele concursuri urmând să se desfăşoare începând cu luna ianuarie.
Urmărește
1682 afișări
Remus Pricopie (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Pricopie a declarat, într-o conferinţă de presă, că primele concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere în sistemul de învăţământ vor fi în ianuarie 2015, după ce intervalul septembrie-decembrie va fi unul de stabilire a procedurilor, de clarificări, dezbatere publică şi depunere a candidaturilor.
El a spus că din ianuarie vor începe concursurile pentru ocuparea funcţiilor de inspectori şcolari, inspectori şcolari generali şi inspectori şcolari generali adjuncţi, apoi vor urma concursurile pentru posturile de director şi director adjunct din licee, iar în final vor fi organizate concursuri pentru funcţiile de conducere din şcoli, grădiniţe, cluburi şcolare şi sportive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Practic, obiectivul nostru este ca la 1 septembrie 2015 toate funcţiile de conducere să fie ocupate sau în marea lor majoritate să vorbim despre funcţii de conducere ocupate prin concurs", a spus Pricopie.
El a precizat că în sistemul de educaţie sunt peste 10.000 de funcţii de conducere care vor fi ocupate prin concurs şi a explicat că nu au putut fi organizate concursuri pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar întrucât consiliile de administraţie ale acestora funcţionau după vechea lege şi nu se puteau constitui după Legea 1/2011.
"Vă informez că aproape 40 la sută din consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ din România funcţionau după legea veche, pentru că nu se puteau constitui după legea nouă, respectiv Legea 1/2011, pentru că acolo avem reprezentanţi ai Consiliului Profesoral al şcolii, ai autorităţilor locale, reprezentant al primarului, observatori din partea sindicatului şi elevilor", a spus Pricopie, arătând că în multe situaţii primăriile nu şi-au trimis reprezentanţii în aceste consilii.
Ministrul Educaţiei a mai spus că o altă prevedere a Legii 1/2011 precizează că o şedinţă a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ nu se poate desfăşura dacă nu întruneşte un cvorum de două treimi.
"În multe situaţii, primăria nu a trimis reprezentanţi, gândiţi-vă că Bucureştiul are aproape 500 de unităţi de învăţământ, dacă trimiţi 1-2-3 reprezentanţi, depinde de structură, dacă şcoala e mai mare trebuie să trimiţi mai mulţi reprezentanţi, dacă e mai mică, mai puţini. Vorbim de aproximativ 1.000 de persoane pe care numai Bucureştiul trebuie să le desemneze în CA, în majoritatea cazurilor s-a întâmplat în Bucureşti, dar sunt alte localităţi în ţară unde nu s-a întâmplat acest lucru", a precizat Pricopie.
El a arătat că în procesul de desemnare a directorului unei unităţi consiliul de administraţie este "fundamental", întrucât dacă nu este constituit acesta nu se poate organiza concursul.
"Ceea ce am făcut prin Ordonanţa 49 a fost să deblocăm acest lucru. Nu am schimbat regulile, dar am mai introdus o regulă că dacă nu se întruneşte cvorum la prima şedinţă, se poate convoca o a doua şedinţă, unde cvorumul este jumătate plus unu. În felul acesta se deblochează şi cazurile în care nu s-a putut întruni până acum", a spus ministrul.
Pricopie a precizat că a fost realizat un proiect de Ordin de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie care urmează să fie supus dezbaterii publice şi aprobat în următoarele săptămâni, apoi vor fi aprobate şi metodologiile pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar, inspector şcolar general şi inspector şcolar general adjunct.
"Eu cred că în această toamnă reuşim să clarificăm toate aceste lucruri şi să declanşăm concursurile", a spus Pricopie.
El a subliniat că ultimele concursuri s-au organizat în sistemul de educaţie în perioada în care era secretar de stat în minister şi preşedinte al Comisiei de Dialog .
"Iată, după şapte ani, sunt iar în situaţia de a declanşa concursurile în învăţământ şi cred că vom face un lucru bun", a mai spus ministrul Educaţiei.
Remus Pricopie a participat, joi, la Suceava la festivitatea de deschidere a lucrărilor celui de-al 34-lea congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România - AGIRo, care se va desfăşura până în 28 august la Suceava, Cernăuţi, Chişinău şi Eforie Sud.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe