- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orşova, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orşova, Carmen Sîrboiu, doi şefi de Poliţie şi doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, între care trafic de influenţă şi luare de mită, în acest caz fiind făcute percheziţii în luna octombrie.
Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orşova, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
Potrivit DNA, Carmen Sîrboiu a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, luare de mită, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, tentativă la abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul a unor foloase necuvenite.
De asemenea, au fost trimişi în judecată şeful Serviciului de Investigaţii Fraude din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Ion Ianoşi, pentru luare de mită, şi şeful Formaţiunii Rutiere din Poliţia Orşova, Liviu Ionuţ Fişter, pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, fals intelectual, abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite, precum şi oamenii de afaceri Constantin Popescu, pentru dare de mită şi Viorel-Sorinel Duducea, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2011-2012, procurorul Carmen Sîrboiu a pretins şi primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea materiale de construcţie pentru lucrări făcute pe terenul pe care magistratul îl are la adresa de domiciliu şi pentru lucrări pe alt teren al magistratului, situat pe malul Dunării, unde a fost construită o casă de vacanţă. Procurorul urma să intervină în favoarea lui Sorinel Duducea, cunoscut ca ”Regele asfaltului în Mehedinţi”, astfel încât să nu fie constatate infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani pentru firmele omului de afaceri.
În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, Carmen Sîrboiu a beneficiat din partea omului de afaceri Constantin Popescu de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune a celor două vile ale magistratului din Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea lui Popescu, de obţinere, în concesiune, a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova. De asemenea, a primit de la acelaşi om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină.
”Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate în legătură cu îndeplinirea atribuţiile de serviciu într-un dosar penal constituit la Parchetul Judecătoriei Orşova, în 18 martie 2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale”, se arată într-un comunicat al DNA.
Constantin Popescu se află în arest la domiciliu, fiind judecat în dosarul de corupţie al preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
”În perioada 2011-2012, Carmen Sîrboiu, în calitate de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Orşova, în legătură cu un dosar aflat în lucru la acel parchet, a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin infirmarea repetată a patru soluţii succesive de neîncepere a urmăririi penale dispuse de un procuror din subordine şi prin sesizarea instanţei civile, în numele Parchetului Judecătoriei Orşova, pentru anularea unui titlu de proprietate. Aceste acte au fost îndeplinite de magistrat în scopul obţinerii de către o persoană, prin hotărâre judecătorească civilă, o suprafaţă de teren cât mai mare din masa succesorală, în dauna altor comoştenitori. Cu toate acestea, instanţele de judecată nu au dispus anularea titlului de proprietate, neluând în considerare nelegalităţile comise de inculpată în legătură cu dosarul penal respectiv”, se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupţie mai arată că în 11 martie 2014, în municipiul Orşova, poliţiştul Ionuţ Liviu Fişter, la instigarea lui Carmen Sîrboiu, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană.
În aceeaşi zi, Fişter a verificat acea persoană şi în baza de date de evidenţă auto. Informaţiile pe care Fişter le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi prim-procurorului Sîrboiu. Scopul obţinerii şi furnizării acestor informaţii a fost personal, strict pentru a servi intereselor lui Carmen Sîrboiu şi fiicei mai mari a acesteia, ”fără legătură cu menirea accesării bazelor de date puse la dispoziţia organelor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea infracţiunilor”.
În 11 martie 2014, Liviu Ionuţ Fişter, şeful Formaţii rutiere din Poliţia Orşova, în contextul în care făcea urmărirea penală într-un dosar penal al Parchetului Judecătoriei Orşova, a consemnat date neconforme adevărului, într-un proces-verbal de verificare a unui autoturism, în sensul că autovehicul nu figura ca fiind radiat, deşi rezultatul a două verificări efectuate atestau că autovehiculul figura ca radiat din circulaţie din 6 martie 2014.
Ulterior, în 26 mai, la finalizarea urmăririi penale, prin referatul întocmit, Fişter a propus clasarea cauzei. Astfel, autoturismul neînmatriculat a fost lăsat în circulaţie, în mod nelegal, şi s-a evitat măsura suspendării permisului de conducere pentru autorul infracţiunii rutiere.
În luna octombrie 2012, comisarul şef de poliţie Ion Ianoşi a pretins şi primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea materiale de construcţii în valoare de 10.508 lei (două uşi de garaj cu acţionare electrică, precum şi accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din Orşova. Bunurile au fost plătite de Sorinel Duducea, prin firma sa SC Via Vita Construcţii SRL, firmei de la care au fost achiziţionate bunurile menţionate.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, în limita sumei de 10.508 lei, asupra unei teren aflat în coproprietatea lui Ion Ianoşi în limita sumei de 55.228 lei, asupra unui teren aflat în coproprietatea lui Carmen Sîrboiu.
Dosarul a fost trimis spre judecareCurţii de Apel Craiova.
În octombrie, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii în Drobeta Turnnu Severin şi Orşova, respectiv la Primăria Orşova, la Parchetul Judecătoriei Orşova, la locuinţa prim-procurorului Carmen Sîrboiu din Drobeta Turnu Severin, dar şi la sediile unor firme.
În urma descinderilor, Carmen Sîrboiu, Ion Ianoşi, Ionuţ Fişter şi Sorinel Duducea au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de trafic de influenţă, luare de mită şi cumpărare de influenţă, totodată fiind pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Constantin Popescu, arestat preventiv în dosarul lui Adrian Duicu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO