- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.07.2013, 13:20)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PRIMA CASĂ: Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor, care se vor acorda şi plăti numai în moneda naţională
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casă cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), potrivit unui proiect de hotărâre.
Urmărește
1061 afișări
PRIMA CASĂ: Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor (Imagine: Shutterstock)
"Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului Prima casă, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat, au obligaţia de a consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2013. Diferenţa rămasă neutilizată la data de 31 decembrie 2013 va fi realocată potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotărârea Guvernului 119/2010", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Garanţiile se vor acorda şi plăti numai în moneda naţională, iar costul total al finanţărilor acordate în cadrul programului se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 2,5% pe an pentru creditele în lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, costul evaluării imobilului, cel pentru formalităţile de publicitate şi comisionul de gestiune datorat Fondului Naţional de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluării terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrări.
Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.
Totodată, finanţatorii sunt obligaţi să prevadă în contractele de credit costurile cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 3 luni şi separat costurile cu comisioanele.
"Se propune clarificarea unor aspecte legate de daunele parţiale produse locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului, pentru despăgubirile a căror valoare este de până la 20% din suma asigurată, fără a depăşi echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, caz în care societatea de asigurare va efectua plata direct către proprietarul locuinţei, căruia îi revine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare", se precizează în nota de fundamentare.
Pentru daunele de peste 10.000 euro echivalent lei, dar care se încadrează în limita maximă de 50% din valoarea creditului iniţial, finanţatorul va emite acordul fie în numele şi contul statului, fie în nume şi în cont propriu şi/sau în numele şi în contul statului pentru efectuarea plăţii despăgubirilor către proprietarul locuinţei, căruia îi revine obligaţia de a readuce locuinţa în starea existentă la momentul încheierii poliţei de asigurare.
Atât în cazul viciilor ascunse, cât şi în cel al daunelor produse locuinţelor ca urmare a intervenţiei unui risc asigurat, novaţia se referă exclusiv la contractul de garantare, urmând ca în practică aceasta să se aplice ca efect al schimbului de locuinţe sau a repunerii părţilor în situaţia anterioară, cu condiţia ca valoarea acesteia să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat, la care se adaugă valoarea avansului.
"La nivelul normelor metodologice de aplicare a programului Prima casă se propune reglementarea unui mecanism care să asigure un tratament egal pentru beneficiarii care au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator imobiliar, care poate oferi la schimb o altă locuinţă corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziţionat locuinţa de la o persoană fizică spre exemplu, care nu are această posibilitate, dar în cazul cărora va fi posibilă accesarea programului pentru a doua oară", se mai spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Banca îşi va exprima acordul pentru schimbarea garanţiei aduse în cadrul programului dacă imobilul nu mai are condiţiile necesare locuirii în urma producerii unui risc asigurat. Pentru a-şi exprima acordul, banca trebuie să verifice documentele justificative din care rezultă că valoarea daunelor constatate şi evaluate este mai mare de 50% din valoarea creditului acordat iniţial, după caz, precum şi îndeplinirea condiţiei privind valoarea noii locuinţe aduse în garanţie, care trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat, la care se adaugă valoarea avansului.
Proiectul mai prevede ca banca să îşi dea acordul pentru ridicarea interdicţiei de înstrăinare şi cesionarea sumelor provenite din plata drepturilor de despăgubire de către asigurator în vederea achiziţionării unei noi locuinţe în cadrul programului Prima Casă.
La finele lunii iunie preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, a anunţat că autorităţile au în vedere suplimentarea fondurilor pentru Prima Casă după epuizarea sumelor existente.
Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, în iunie, fonduri de 300 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe