Anchetă la Braşov după ce o tânără spune că este victima jocului “Balena Albastră”. Ce indicaţii a primit fata pe mobil

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov a anunţat, marţi, că prima victimă a jocului „Balena albastră“ este o tânără, instituţionalizată la Codlea, care ar fi primit un cod pe telefonul mobil şi locaţia unde ar fi fost în siguranţă pentru a se sinucide.

Urmărește
16141 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Braşov după ce o tânără spune că este victima jocului “Balena Albastră”. Ce indicaţii a primit fata pe mobil

Prima victimă din România a jocului "Balena albastră" este o fată instituţionalizată la Codlea

„România este tulburată, de câteva zile, de un joc neobişnuit, periculos, inventat de un rus, care se presupune că a dus până acum la moartea a 130 de copii, în ţările ex-sovietice. «Balena Albastră» este jocul despre care se presupune că îndeamnă jucătorii la sinucidere. Prima presupusă „victimă“ din România a acestui joc malefic a fost o tânără de 19 ani, din Codlea, urmată de cinci elevi de la Iaşi şi, recent, de o copilă de 13 ani din Timişoara“, se arată într-un comunicat al DGASPC Braşov, semnat de directorul general al instituţiei, Gheorghe Durnă.

Reprezentanţii DGASPC Braşov spun că tinerii şi copiii intră în acest joc din curiozitate, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu tânăra de 19 ani, instituţionalizată la Complexul de Servicii „Măgura“ Codlea.

„Tânăra susţine că a primit, cu această ocazie, pe telefonul mobil, un cod de acces, urmat de o hartă cu locaţia ei şi o îndrumare spre o anumită stradă din localitate, unde ar fi fost în siguranţă. În acel moment, fata s-a speriat, şi-a deconectat telefonul şi a anunţat conducerea centrului, care, la rândul său, a sesizat secţia de poliţie din localitate, care a demarat cercetări în acest caz”, se arată în comunicatul citat.

Conducerea DGASPC Braşov a transmis tuturor şefilor de centre din subordine o informare cu privire la pericolele la care se supun copiii care accesează din curiozitate acest joc, precum şi solicitarea ca personalul de specialitate din subordine să consilieze copiii din centre şi să îi facă să conştientizeze pericolul la care se expun intrând în acest joc.

Totodată, DGASPC Braşov atrage atenţia părinţilor şi persoanelor care au în îngrijire copii şi tineri asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii care accesează „la liber“ internetul, fiind la doar câteva click-uri distanţă de nişte zone obscure sau de nişte potenţiali infractori.

„Pentru a evita aceste lucruri, părinţii ar trebui să le explice minorilor că internetul nu este doar un loc de joacă şi că nu au voie să vorbească cu străini, să limiteze accesul la jocurile în reţea şi, cel mai important, să îi înveţe pe aceştia să le spună de fiecare dată tot ce se întâmplă, atunci când au temeri, frici sau nu înţeleg ceva“, mai precizează sursa citată.

Cinci copii de la Şcoala Generală „Veronica Micle” din Iaşi au ajuns, vineri, la spital după ce au jucat un joc numit „Leşinul”. Practic, ei şi-au ţinut respiraţia aproape 40 de secunde, un alt coleg i-ar fi strâns în braţe şi mai apoi şi-au pierdut cunoştinţa.

În Timişoara, o fată de 13 ani a povestit că a ajuns din greşeală pe site-ul jocului "Balena Albastră", iar apoi a început să primească mesaje de ameninţare de la administratorii jocului şi să fie sunată de aceştia. Ulterior, ancheta a scos la iveală că fata a înscenat totul.

Jocul "Balena Albastră", al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România. După ce în alte state jocul a făcut victime, poliţiştii români au început o campanie de prevenire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici