Primar condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar unde primise 5 ani cu executare

Primarul comunei prahovene Secăria, Iulian Popa (PDL), a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie, în urma prejudicierii bugetului UE, sentinţa fiind dată într-un dosar trimis spre rejudecare instanţei de fond, în care edilul primise cinci ani închisoare cu executare.

Urmărește
726 afișări
Imaginea articolului Primar condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar unde primise 5 ani cu executare

Primar condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar unde primise 5 ani cu executare (Imagine: Shutterstock)

Judecătoria Sinaia l-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pe primarul comunei Secăria din judeţul Prahova, Iulian Popa, într-un dosar în care acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, respectiv obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

La rejudecarea dosarului, magistraţii de la Judecătoria Sinaia au modificat încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat primarul din "concurs ideal între instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, şi înşelăciune, în formă continuată" în infracţiunea de "instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată".

Sentinţa de condamnare cu suspendare poate fi atacată cu recurs.

Dosarul în care Iulian Popa a primit pedeapsa de patru ani cu suspendare a fost trimis spre rejudecare de către magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, după ce, iniţial, în acest dosar primarul fusese condamnat, la sfârşitul anului 2011, la cinci ani de închisoare cu executare.

Sentinţa pronunţată de Judecătoria Sinaia în 2011 prevedea, pe lângă executarea pedepsei privative de libertate, suspendarea unor drepturi ale primarului, între care şi acela de a fi ales în funcţii publice. Acea sentinţă a fost atacată cu recurs atât de către inculpat, cât şi de către procurori, iar în final Curtea de Apel a trimis dosarul spre rejudecare la instanţa de fond, Judecătoria Sinaia.

Între timp, la alegerile din iunie anul trecut Iulian Popa a candidat pentru un nou mandat şi a fost reales sub sigla ARD, el fiind membru al Partidului Democrat Liberal.

Iulian Popa a fost trimis în judecată pentru că în anul 2007 a încurajat 11 fermieri din zona comunei Secăria să depună documente pentru a primi subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - centrul judeţean Prahova din fonduri europene. Surse din Primăria Secăria au afirmat că, în momentul în care au fost chemaţi la audieri la DNA, cei 11 fermieri au recunoscut faptele care îl incriminează pe edil.

Sentinţa iniţială pronunţată în anul 2011 de Judecătoria Sinaia îl obliga pe primarul Iulian Popa să achite şi o sumă de bani, ca despăgubire pentru prejudiciul adus dar şi drept cheltuieli de judecată.

Concret, instanţa dispunea ca primarul să plătească APIA Prahova suma de 239.702,58 lei cu titlu de contravaloare prejudiciu rămas nerecuperat, plus majorări de întârziere de 15.455,92 lei şi penalităţi de întârziere în valoare de 35.955,39 lei. Instanţa desfiinţa de asemenea actele false folosite la comiterea infracţiunilor. Mai exact, prin sentinţa pronunţată instanţa desfiinţa cererile de plată pentru schemele de sprijin întocmite de cei 11 fermieri. În plus, primarul avea de plătit 3 500 de lei cheltuieli judiciare către statul român.

Noua sentinţă pronunţată, marţi, de Judecătoria Sinaia nu face menţiuni referitoare la recuperarea prejudiciului şi desfiinţarea documentelor falsificate care au stat la baza accesării banilor europeni, însă minuta dată publicităţii de Judecătoria Sinaia precizează că dosarul a fost disjuns şi că cererea de anulare a înscrisurilor falsificate va fi judecată într-un alt dosar, care are ca termen data de 18 iunie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici