Primari din Apuseni cer începerea proiectului de la Roşia Montană, de Ziua Minerului

Aproximativ 4.000 de persoane au sărbătorit, duminică, la Roşia Montană, Ziua Minerului, iar la finalul manifestării 50 de primari din zona Apusenilor au transmis guvernaţilor şi parlamentarilor un apel prin care le solicită să permită începerea proiectului de exploatare a aurului în localitate.

Urmărește
1083 afișări
Imaginea articolului Primari din Apuseni cer începerea proiectului de la Roşia Montană, de Ziua Minerului

Alba: Primari din Apuseni solicită începerea proiectului de la Roşia Montană, de Ziua Minerului (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

De Ziua Minerului, la Roşia Montană, au fost organizate întreceri sportive, concerte de muzică populară şi uşoară, precum şi o petrecere în stil mineresc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cadrul manifestărilor, 50 de primari din zona Apusenilor, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, parlamentari şi reprezentaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation au solicitat demararea proiectului minier din localitate.

În acest sens, primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a transmis public un mesaj comun al celor 50 de edili din zona Apusenilor, care reprezintă peste 100.000 de locuitori.

"Cuvintele noastre trebuie auzite peste tot. Cred că astăzi este cel mai bun moment ca să le arătăm că suntem oameni muncitori, oameni modeşti, oameni care nu vrem pomeni, nu vrem ajutoare sociale, vrem un loc de muncă. Vrem să muncim nu să cerşim (…) În spatele meu sunt 50 de primari. Toţi suntem nebuni că vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de muncă nu vrem altceva", a spus primarul din Roşia Montană.

Edilul i-a înmânat deputatului USL Ioan Dârzu un apel pentru a-l transmite parlamentarilor, astfel încât aceştia să ia în cel mai scurt timp o decizie privind repornirea mineritului la Roşia Montană.

Eugen Furdui a spus că proiectul creează mii de locuri de muncă direct şi indirect, rezolvă problemele de mediu şi poluarea care există în prezent la Roşia Montană.

El a mai afirmat că patrimoniul de la Roşia Montană va fi restaurat prin acest proiect, iar 5 miliarde de dolari vor intra în bugetul României în urma investiţiei.

"Cer domnilor deputaţi şi senatori să analizeze cu atenţie şi să gândească cu atenţie pentru oamenii care cer locuri de muncă la ei acasă", a mai spus primarul din Roşia Montană.

La rândul său prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, le-a transmis celor care au ieşit în stradă să protesteze faţă de proiectul de la Roşia Montană că mai întâi trebuie să se informeze despre acesta.

"În ultimele zile au ieşit oamenii în stradă, iar societatea românească s-a divizat în două. Este dreptul lor. Haideţi să nu îi hulim. Este un drept câştigat cu trudă, cu sânge după anii '90. Au dreptul să fie acolo, au dreptul să ceară ce doresc, dar dreptul nostru şi obligaţia noastră este de a-i informa şi de a şti şi ei cu ce vă confruntaţi dumneavoastră. Eu mă întreb câţi din cei care ies în stradă şi sunt în Piaţa Universităţii ştiu să arate pe hartă unde este Roşia Montană? Şi chiar dacă ştiu să arate i-aş mai întreba câţi dintre ei au fost la Roşia, aici la dumneavoastră?", a spus prefectul.

Prefectul le-a mai spus participanţilor la Ziua Minerului că ei reprezintă Roşia Montană şi trebuie să fie întrebaţi ce probleme au şi ce vor să se întâmple cu proiectul minier.

"Dumneavoastră sunteţi Roşia Montană. Pe dumneavoastră nu v-a întrebat niciunul de acolo care sunt necazurile dumneavoastră, care sunt problemele voastre. Nimeni nu v-a întrebat dacă vă îmbolnăviţi dacă aveţi bani de medicamente, nimeni nu v-a întrebat atunci când începe şcoala cu ce bani vă trimiteţi copii la şcoală, nimeni nu v-a întrebat din ce bani le cumpăraţi creioane, caiete. V-a întrebat cineva vreodată ce le puneţi copiilor şi soţiilor dumneavoastră pe masă? Eu cred că rolul nostru principal este de a face parlamentarii României şi vom face tot ce ţine de noi pentru a înţelege problema Roşiei Montane", a mai spus Gheorghe Feneşer.

Manifestările de Ziua Minerului s-au încheiat cu focuri de artificii.

Ziua Minerului de la Roşia Montană a fost organizată de Primăria Roşia Montană cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation şi al Sindicatului Viitorul Mineritului.

Mii de persoane s-au adunat, duminică seară, în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Suceava, Iaşi, Sfântu Gheorghe, precum şi în Capitală, pentru a protesta faţă de proiectul de la Roşia Montană. Acţiunea de protest din Bucureşti a ajuns la cea de-a opta zi consecutiv.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici