- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.06.2015, 09:53)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andrei Chiliman, aflat sub control judiciar, s-a prezentat la Secţia 1 Poliţie. El nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1 timp de două luni
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat, sâmbătă, la Secţia 1 Poliţie din Capitală, unde trebuie să meargă după ce instanţa supremă a decis să fie cercetat sub control judiciar. La plecare, edilul a declarat că nu are voie să îşi exercite funcţia în perioada în care se află sub control judiciar.
Urmărește
724 afișări
Primarul Andrei Chiliman, aflat sub control judiciar, s-a prezentat la Secţia 1 Poliţie (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Andrei Chiliman a declarat sâmbătă, la plecarea de la Secţia 1 Poliţie, că timp de două luni, perioada în care se află sub control judiciar, nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1, el precizând că nu se gândeşte la demisie şi că în dosarul în care este cercetat nu este vorba de şpagă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
-
SUA inaugurează o bază de apărare antirachetă în Polonia
-
Victoria lui Trump ar putea afecta negativ economia Ungariei: Forintul, sub presiune din cauza tarifelor şi inflaţiei
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
"Nu am dreptul două luni să fiu primar, şi o să se ocupe colegii mei pe perioada asta", a spus Andrei Chiliman, după ce a stabilit cu poliţiştii supraveghetori zilele în care se va prezenta la Secţia 1, dar şi celelalte obligaţii din cadrul măsurii controlului judiciar.
Întrebat dacă se gândeşte să demisioneze de la conducerea Primăriei Sectorului 1, Chiliman a spus: "Nu există demisie".
Andrei Chiliman a mai spus că în dosarul în care este cercetat nu există dovezi că s-a dat şi s-a luat "şpagă".
"Nu au existat bani, nu s-a luat şpagă, nu s-a dat şpagă. O să vin deocamdată de două ori pe săptămâna", a mai spus Chiliman.
Andrei Chiliman a mers la Secţia 1 Poliţie sâmbătă, în jurul orei 9.30, la aproape 10 ore ore după ce instanţa supremă a respins cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a primarului şi a decis ca acesta să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri noapte, ca edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.
Citeşte şi:
Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad, cercetaţi sub control judiciar în dosarul de corupţie
Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.
Procurorii DNA i-au reţinut pe cei patru şi au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă, propunerea fiind respinsă, vineri noapte, de instanţă, care a dispus măsura controlului judiciar.
În perioada în care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele.
Decizia de arestare preventivă poate fi contestată tot la instanţa supremă, care va decide definitiv dacă aceştia vor rămâne sub control judiciar, vor fi arestaţi preventiv sau plasaţi în arest la domiciliu.
Andrei Chiliman a plecat de la instanţa supremă înainte de pronunţarea deciziei, în condiţiile în care îi expirase ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore. În urma deciziei instanţei au fost puşi în libertate şi ceilalţi inculpaţi, după ce au trecut cele 24 de ore de la momentul reţinerii lor.
Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu stricteţe "ordinele", le impunea funcţionarilor Primăriei Sectorului 1 şi controla modul în care aceştia le execută, motiv pentru care "toţi funcţionarii primăriei o ştiau de frică". Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfaţa lui Moisescu în relaţiile cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu Primăria şi care trebuiau să remită cei 10-15% ceruţi din banii încasaţi din contractele atribuite ilegal.
Citeşte şi:
Dosarul Chiliman: Moisescu primea bani de la membri ai Guvernului Tăriceanu ca să-i ajute să ajungă în acele funcţii
Citeşte şi:
Dosarul Chiliman: Straco primea contracte de la Sector 1 şi îi dădea lui Moisescu, de 3-4 ori pe an, comisioane de 10%
Anchetatorii explică şi modul de operare al grupării, arătând că principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de Moisescu şi de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman şi cu directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă şi o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuie să plătească acel "comision" impus de aceştia.
În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv "comisionul" impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică în Sectorul 1. Mai mult, în anumite cazuri s-ar fi ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care ar fi refuzat să "cotizeze", se arată în documentele anchetatorilor.
Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.
Citeşte şi:
Banii din mită, împărţiţi între Chiliman -30%, Moisescu, Brad, Costescu -câte 15%, PNL -10%
Procurorii DNA au precizat, în documentele citate, că grupul infracţional ar fi obţinut de la reprezentanţii firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate.
Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.
Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.
"Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală", arată anchetatorii.
De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiță, în care funcţionează postul România TV.
Vlad Moisescu era coordonatortul grupul infracţional şi se ocupa de solicitarea şi încasarea comisioanelor, invocând influenţa pe care o are asupra persoanelor cu funcţii decizionale din cadrul Primăriei Sectorului 1 şi dispunea cu privire la modalitatea gestionării banilor primiţi ilegal. "Vlad Moisescu este o persoană foarte influentă în interiorul PNL şi se bucură de sprijinul conducerii partidului şi al multor persoane cu funcţii importante în instituţii de stat. El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea", au mai arătat procurorii.
Ion Brad era persoana de încredere a lui Vlad Moisescu şi cel care, la indicaţiile acestuia, gestiona banii primiţi ilegal, el fiind trezorier al PNL Sector 1.
Ioana Costescu avea, împreună cu Ion Brad, rolul de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar primarul Andrei Chiliman garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora şi plata comisioanelor, au mai arătat anchetatorii.
Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucureşti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost şi deputat de Bucureşti timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004.
Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.
Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: SUA deschid o bază de rachete în Polonia. NATO activează baza Redzikowo
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad, cercetaţi sub control judiciar în dosarul de corupţie
Citește și: Dosarul Chiliman: Straco primea contracte de la Sector 1 şi îi dădea lui Moisescu, de 3-4 ori pe an, comisioane de 10%
Citește și: STENOGRAME din dosarul Chiliman: Sebastian Ghiţă către Vlad Moisescu, în campanie - Ai văzut că mi-am băgat niţel coada în sectorul 1?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump îl numește pe Pete Hegseth secretar al apărării, dar senatorii republicani sunt confuzi: „Cine? Nu-l cunosc”
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
CAUZA OFICIALĂ a morții lui Silviu Prigoană. Autopsia s-ar fi terminat, care este verdictul medicilor legiști
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe