Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, îşi pierde mandatul în urma condamnării definitive

Prefectul de Buzău, George Savu, a constatat, prin ordin, încetarea mandatului primarului municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, după condamnarea acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Gloria", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
959 afișări
Imaginea articolului Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, îşi pierde mandatul în urma condamnării definitive

Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, îşi pierde mandatul în urma condamnării definitive (Imagine: Ciprian Sterian/ Arhiva Mediafax Foto)

"Noi am constatat, prin ordin, încetarea de drept a mandatului de primar, înainte de termen, având în vedere hotărârea definitivă şi irevocabilă dată de Curtea de Apel Braşov, în data de 1.03.2016" a declarat, pentru MEDIAFAX, George Sava, prefectul Buzăului.

Conform acestuia, joi a fost emis ordinul prefectului numărul 393 prin care s-a constatat faptul că mandatul de primar a fost pierdut de drept de către Constantin Boşcodeală.

"Urmează ca reprezentanţii Consiliului Local să se întrunească şi să decidă care din cei doi viceprimari va prelua atribuţiile de primar " a precizat George Sava.

Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat marţi la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Gloria“, fiindu-i, de asemenea, interzis să ocupe funcţia de primar pe o perioadă de cinci ani, conform unei decizii a Curţii de Apel Braşov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, Răzvan Cosmin Dicu, edilul din Buzău a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pe o perioadă de încercare de cinci ani, perioadă în care îi este interzis să-şi mai exercite funcţia de primar.

Decizia Curţii de Apel Braşov este definitivă.

Boşcodeală a fost condamnat, în primă instanţă, de Judecătoria Braşov, în 10 februarie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002 - 2008, Boşcodeală a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv find societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

"În cursul anului 2008, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău cu titlu de finanţare nerambursabilă - din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăţi directe efectuate către Regia Autonomă Municipală (RAM) Buzău (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociaţia sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, SC Fotbal Club Gloria SA Buzău (agent economic privat la care primarul era acţionar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociaţia sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susţină activitatea sportivă a societăţii comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către RAM Buzău, în solidar cu Asociaţia sportivă (suma de 279.496,32 lei)", preciza DNA.

În acest mod, susţin anchetatorii, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.

De asemenea, afirma DNA, la 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, Boşcodeală a acordat direct, în folosinţă gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participaţiune formate din Asociaţia Sportivă "Voinţa Buzău" şi SC Monte Cris SR. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu 2.675.555,22 lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 octombrie 2009.

În plus, mai susţin procurorii, începând din 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, primarul a asigurat nelegal folosinţa gratuită a stadionului de fotbal Asociaţiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzău şi, prin intermediul acesteia, SC Fotbal Club Gloria SA. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului, potrivit sursei citate.

De asemenea, în iunie 2014, Constantin Boşcodeală a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat că a preluat nelegal un teren de 33 de hectare de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, în condiţiile în care primise un alt teren, prejudiciul fiind de peste 24 milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici