- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.06.2016, 10:40)
- Monica Moanea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul comunei Jilava, reţinut 24 de ore de DNA pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii
Adrian Mladin, primarul comunei Jilava, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, marţi seara, pentru luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii, informează, miercuri DNA printr-un comunicat de presă.
Urmărește
1541 afișări
Primarul comunei Jilava, reţinut 24 de ore de DNA pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii (Imagine Razvan Chirita / Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat, Adrian Mladin primar al comunei Jilava din judeţul Ilfov a fost reţinut pentru 24 de ore, "pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii".
În acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian Constantin "administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (79 de acte materiale)".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Potrivit procurorilor "în luna aprilie 2010, inculpatul Mladin Adrian, care exercita funcţia de primar al comunei Jilava, judeţul Ilfov, s-a înţeles cu inculpatul Constantin Marian şi cu o altă persoană, ca aceştia din urmă să înfiinţeze o societate comercială în scopul de a obţine contracte publice de la primăria comunei Jilava".
"La scurt timp de la înfiinţarea societăţii al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Constantin Marian, în luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost iniţiată licitaţia publică în vederea încheierii acordului cadru denumit,,lucrări de construcţii civile – reparaţii şi reabilitare construcţii existente şi execuţie construcţii noi” cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro", se mai spune în comunicat.
Anchetatorii susţin că "acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câştigătoare pentru 18 obiective de investiţii de interes local la nivelul comunei Jilava.Cum societatea nou înfiinţată nu putea să îndeplinească criteriile de selecţie stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, inculpatul Mladin Adrian a făcut demersuri, astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înfiinţată".
În urma licitaţiei organizate a fost declarată câştigătoare asocierea de firme unde lider era societatea comercială a inculpatului Constantin Marian.
"Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 - 2011 între comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian şi asocierea de firme reprezentată de inculpatul Constantin Marian s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 3.271.607,59 lei, 2.593.258,29 lei, 1.454.654,48 lei şi 1.087.914,66 lei", mai informează DNA.
Potrivit anchetatorilor în luna ianuarie 2011, la nivelul comunei Jilava, s-a desfăşurat şi procedura de achiziţie publică, prin modalitatea cerere de ofertă pentru încheierea unui acord cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro.
"Singurul participant la licitaţie a fost societatea reprezentată de inculpatul Constantin Marian, societate ce a fost declarată câştigătoare, deşi nu îndeplinea nici una din cerinţele minime de calificare prevăzute în documentaţia de atribuire.Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian şi societatea respectivă, prin inculpatul Constantin Marian s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru în valoare de 67.352,88 lei, 1.112.569,95 lei, 1.593.932,77 lei şi 962.184 lei", se mai spune în comunicat.
Toate activităţile privind semnarea documentaţiei din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziţie publică, încheierea celor două acorduri cadru, încheierea şi executarea celor 8 contracte subsecvente, cât şi aprobarea şi achitarea sumelor aferente acestora către societatea inculpatului Constantin Marian s-au făcut de către inculpatul Mladin Adrian, în calitatea acestuia de funcţionar public, în temeiul atribuţiilor şi prerogativelor funcţiei de primar al comunei Jilava.
"În schimb, inculpatul Mladin Adrian a primit mită în bani şi în bunuri de lux, toate în cuantum de 5.065.853,32 lei, după cum urmează: 1.347.610,85 lei reprezentând sume de bani ridicate în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 – 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societăţii câştigătoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispoziţia inculpatului Mladin Adrian (corespunzătoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri); 385.500 lei reprezentând sumele de bani ridicate de la ghişeul băncii în numerar de către inculpatul Constantin Marian şi date ulterior direct inculpatului Mladin Adrian, în perioada 26 noiembrie 2010 – 09 decembrie 2011; 29.409,18 lei reprezentând plăţile efectuate de inculpatul Mladin Adrian prin POS din conturile societăţii câştigătoare a contractelor; 3.303.333,29 lei reprezentând bunurile de lux achiziţionate în perioada noiembrie 2010 - martie 2012 de către societatea inculpatului Constantin Marian, bunuri destinate construirii, amenajării şi utilării imobilului inculpatului Mladin Adrian situat în comuna Jilava", mai informează DNA.
Cea mai mare parte a sumelor primite de către Mladin Adrian drept mită (cu excepţia plăţilor prin POS) au fost destinate construirii, amenajării şi utilării în perioada noiembrie 2010 - martie 2012 a imobilului său situat în comuna Jilava.
Procurorii susţin că "după edificarea, amenajarea şi utilarea imobilului, inculpatul Mladin Adrian a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nici o sumă de bani, contractul fiind fictiv şi încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele inculpatului Mladin Adrian".
În anul 2012, împotriva societăţii administrate de inculpatul Constantin Marian s-a formulat o cerere de intrare în insolvenţă.
În aceste condiţii, inculpatul Constantin Marian a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar şi bunurile ce reprezintă obiectul infracţiunilor de luare şi dare de mită. Astfel, inculpatul Constantin Marian a întocmit convenţiile datate 16.04.2013 şi 15.05.2013 şi mai multe facturi fiscale, toate înscrisuri sub semnătură privată cu caracter fals.
La data de 15 iunie 2016, inculpaţii Adrian Mladin şi Marian Constantin urmează să fie prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
"Precizăm că, în datele de 21 decembrie 2011, respectiv 14 februarie 2012, inculpatul Mladin Adrian a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare (comunicate nr. 855/VIII/3 din 21 decembrie 2011 şi 69/VIII/3 din 14 februarie 2012)", se mai arată în comunicat.
Citeşte şi: Amânarea semnării contractului-cadru privind asistenţa medicală, un risc de blocare a sistemului
Citeşte şi: România are la dispoziţie peste 572 de milioane de euro pentru combaterea sărăciei. Cum pot fi accesate fondurile
Citeşte şi: ANALIZĂ: CCR decide miercuri dacă dezincriminează abuzul în serviciu. 800 de dosare DNA care ar rămâne fără obiect. Kovesi: Dacă va fi dezincriminat, nu vom mai putea efectua investigaţii
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Inundaţii în România: Centrul oraşului Tulcea a fost cuprins de ape după o ploaie torenţială iar 200 de locuinţe au fost inundate în Dolj. Timiş: Circulaţia pe Autostrada 6, afectată de o viitură - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi