Primarul din Sfântu Gheorghe, sub control judiciar 60 de zile

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice.

Urmărește
1481 afișări
Imaginea articolului Primarul din Sfântu Gheorghe, sub control judiciar 60 de zile

Primarul din Sfântu Gheorghe - sub control judiciar 60 de zile (Imagine: Vargyasi Levente/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DNA, Antal este acuzat de utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă SC Tractebel Engineering SA, pentru complicitate la infracţiunea de care este acuzat primarul.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în 26 octombrie 2009, printr-o hotărâre, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, stabilind ca rambursarea creditului să se efectueze în zece ani cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o perioadă de 7 ani rambursare principală de la unitatea creditoare.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, Consiliul Local a stabilit că suma contractată va fi utilizată în scop de investiţii, pentru modernizarea oraşului, respectiv modernizarea unor străzi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclişti, amenajare parcări.

Ulterior, în noiembrie 2010, între Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi BERD a fost încheiat un contract de credit pentru acordarea unui împrumut care nu va depăşi suma de 12.000.000 euro, în legătură cu proiectul "Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe”.

Potrivit procurorilor, anterior acestei date, primarul Antal Arpad-Andras a depus diligenţe în vederea încheierii unui contract de consultanţă cu SC Tractebel Engineering SA., având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei necesare atribuirii unui contract pentru întreţinerea infrastructurii urbane.

Societatea respectivă a întocmit şi caietul de sarcini, în care a inserat anumite condiţii care ar fi înlesnit câştigarea licitaţiei de către o asociere de trei firme.

"În acest context, pentru a favoriza societăţile comerciale care au fost desemnate să executate lucrările, Antal Arpad-Andras a schimbat destinaţia sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizată în alte scopuri decât cele pentru care s-a contractat creditul, provocând de asemenea şi un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro, fără TVA", arată DNA.

Procurorii susţin că acest lucru a fost posibil ca urmare a unei decizii unilaterale a primarului, care nu a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local şi nici Ministerului Finanţelor Publice, prin care a fost diminuat numărul obiectivelor de investiţii pentru care Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea împrumutului rambursabil.

Ca urmare a aceleiaşi decizii a primarului, în contractul încheiat cu asocierea câştigătoare a licitaţiei s-a prevăzut suma de 3.647.657,16 euro reprezentând servicii de întreţinere, suma de 341.967,88 euro fără TVA a fost alocată unor servicii de proiectare, iar suma de 250.000 euro a fost indisponibilizată la dispoziţia executantului pentru eventualele litigii/arbitraje şi lucrări de urgenţă.

Însă, DNA arată că, potrivit Legii 273/2006, cheltuielile cu serviciile de întreţinere şi de proiectare nu pot face obiectul investiţiilor publice de interes local finanţate din fonduri rambursabile, iar litigiile se suportă din fondurile executantului, în timp ce lucrările de urgenţă se suportă din fondul de rezervă al bugetului local.

Toate aceste destinaţii nu au fost aprobate de către Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, respectiv nu au fost prezentate spre autorizare Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

De asemenea, în caietul de sarcini întocmit de către consultantul SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus Primăriei obligaţia de a acorda, asocierii respective, un avans în sumă de 1.709.839,35 euro.

Mai mult, susţin procurorii, în cadrul proiectului, firma de consultanţă a fost desemnată consultant şi diriginte de şantier.

Din aceste motive, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu 18 februarie, faţă de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, să nu exercite funcţia de primar, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziţii la Primăria Sfântu Gheorghe, vizat de anchetă fiind primarul oraşului. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că procurorii au descins la Primăria Sfântu Gheorghe în cadrul unei anchete ce vizează fapte de corupţie, prejudiciul ridicându-se la un milion de euro. În urma percheziţiilor, Antal a fost dus la audieri.

Înainte de a fi dus la audieri, Antal Arpad a postat un mesaj pe o pagină de socializare, susţinând că "autorităţile române nu înţeleg contractul, deoarece a fost întocmit în baza unor proceduri foarte moderne, folosite de către BERD şi Banca Mondială".

"Nu l-a înţeles (contractul - n.r.) Curtea de Conturi şi, din această cauză, m-a denunţat la DNA. BERD a spus în timpul anchetei Curţii de Conturi că totul s-a făcut conform regulamentului. Instituţiile financiare internaţionale pot face, în baza legilor, achiziţii publice în România, pentru că ele funcţionează ca un stat. Instituţia care a dat banii spune că totul este în ordine, totul s-a făcut conform regulamentului. Mai mult, noi nu putem să achităm niciun cent până când BERD nu dă aviz, însă autorităţile române nu înţeleg acest lucru", scria Antal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici