Radu Mazăre, adus la DNA de mascaţi: "Nu mi-e frică de puşcărie". ANI verifică averea primarului. Percheziţiile la locuinţa lui Mazăre şi la Primăria Constanţa, încheiate - FOTO

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost adus la DNA, marţi, de mascaţi, el declarând că această acţiune face parte din "sârba procurorilor" şi că era conştient că este cercetat încă din 2005. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică declaraţiile de avere ale lui Radu Mazăre depuse de-a lungul ultimului mandat de primar al Constanţei, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

Urmărește
9671 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre, adus la DNA de mascaţi: "Nu mi-e frică de puşcărie". ANI verifică averea primarului. Percheziţiile la locuinţa lui Mazăre şi la Primăria Constanţa, încheiate - FOTO

Radu Mazăre a fost adus la DNA de mascaţi: Nu mi-e frică de puşcărie, doar de Dumnezeu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

UPDATE 18:31 Radu Mazăre a salutat presa de la o fereastră a sediului DNA

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, aflat marţi la sediul central al DNA pentru audieri într-un dosar de corupţie, a salutat presa de la o fereastră, unde fuma, aşezat pe pervaz, şi bea o cafea.

De asemenea, Mazăre a făcut semne de la geam că nu a început încă audierea sa de către procurori. Întrucât fereastra respectivă a fost, la un moment dat, întredeschisă, edilul Constanţei a explicat că nu i-a sosit încă avocatul.

TITLURILE ZILEI

UPDATE 17:43 Percheziţiile la locuinţa lui Mazăre şi la Primăria Constanţa, încheiate după aproape nouă ore

Percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul Primăriei Constanţa şi la locuinţa din Mamaia a lui Radu Mazăre s-au încheiat marţi după-amiază, după aproximativ nouă ore, anchetatorii plecând cu mai multe cutii cu documente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Percheziţiile la Primăria Constanţa, începute marţi dimineaţă, la ora 8.00, s-au finalizat în jurul orei 17.00.

Viceprimarul Constanţei Decebal Făgădău a declarat, la finalul percheziţiilor, că autorităţile le-au pus la dispoziţie procurorilor toate documentele solicitate, legate de construirea cartierului de locuinţe sociale "Henri Coandă".

El a precizat că anchetatorii au cerut, printre altele, hotărârile de Consiliul Local referitoare la acest campus şi autorizaţiile de construcţie.

Viceprimarul a spus că a fost percheziţionat şi biroul primarului Radu Mazăre, dar că procurorii "nu au găsit nimic acolo", precum şi biroul secretarului municipiului, Marcela Enache, fără ca activitatea Primăriei să fie perturbată.

"Pe mine m-a surprins că nu ne-au solicitat să le trimitem aceste documente. Chiar le-am făcut menţiunea că dacă doresc informaţii suplimentare le punem la dispoziţie. Vorbim de documente publice, hotărâri de consiliu local, de avize şi autotizaţii de construire. Aceste documente au fost ridicate în original", a mai afirmat viceprimarul.

În jurul orei 17.00, procurorii anticorupţie au încheiat şi percheziţiile făcute la locuinţa din Mamaia a lui Mazăre, de unde au fost ridicate, de asemenea, mai multe documente.

Percheziţiile au fost făcute în prezenţa celor doi avocaţi ai lui Radu Mazăre, unul dintre apărători fiind Marius Mocanu, care îl reprezintă şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constanţa.

Radu Mazăre a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie cu o dubă a anchetatorilor, fiind flancat de mascaţi până la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă îi este frică de puşcărie, Radu Mazăre a spus: "Nu mi-e frică de puşcărie, doar de Dumnezeu".

Radu Mazăre a fost ridicat de mascaţi de pe terasa unui restaurant din Parcul Herăstrău, de unde a fost dus la DNA.

Cei care au mers să îl ridice pe Radu Mazăre i-au prezentat acestuia actele în baza cărora are loc acţiunea. După ce a citit documentele, la masă, pe terasa restaurantului, Mazăre a plecat însoţit de mascaţi.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat marţi că a fost începută urmărirea penală în dosarul în care au fost făcute mai multe percheziţii, între care şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, precizând că această cauză vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.

"Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul dimineţii s-au efectuat aproximaiv 12 percheziţii domiciliare la anumite persoane fizice şi la o instituţie publică", a spus Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA nu a vrut să precizeze care sunt acuzaţiile existente în acest dosar, spunând doar că obiectul dosarului vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.

Procurorii DNA au făcut, marţi, percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că procurorii fac percheziţii la 12 adrese din Constanţa, Bucureşti şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul unei instituţii publice, într-un dosar în care se fac cercetări privind fapte de corupţie care ar fi fost comise, în 2011-2013, de funcţionari cu funcţii de conducere.

Şi reprezentanţii Primăriei Constanţa au transmis, marţi dimineaţă, un comunicat de presă în care precizează că percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul instituţiei vizează construcţia cartierului de locuinţe sociale din oraş, anchetatorii solicitând documente legate de acest proiect.

"Documentele solicitate de procurori sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA", potrivit comunicatului transmis de Primăria Constanţa.

Percheziţiile s-au desfăşurat în absenţa lui Mazăre, care s-a aflat la Bucureşti, potrivit unor surse din administraţia locală.

La ora transmiterii acestei ştiri, percheziţiile la sediul Primăriei Constanţa, începute la ora 8.00, continuă.

De asemenea, percheziţiile sunt în desfăşurare şi la vila din Mamaia a primarului, de unde mai mulţi anchetatori au ieşit cu cutii cu documente şi cu două genţi de voiaj, precum şi cu o unitate de calculator, fără însă ca acţiunea să fie finalizată.

Percheziţiile au loc în prezenţa avocaţilor lui Radu Mazăre, iar până acum nici apărătorii primarului, nici membri ai familiei sau angajaţi ai primăriei nu au făcut declaraţii jurnaliştilor prezenţi.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spunea, în 24 martie, că Direcţia Naţională Anticorupţie îl vizează într-o nouă anchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuinţe sociale din oraş, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de această investiţie, în valoare totală de şapte milioane euro.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.

Primaria Constanţa a finalizat în vara anului trecut acest cartier de locuinţe sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinţe - 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu două camere şi 171 de apartamente cu trei camere. În cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 7 milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici