Primarul suspendat din Beiuş şi episcopul greco-catolic de Oradea, trimişi în judecată

Primarul suspendat din Beiuş, Adrian Domocoş, aflat în arest la domiciliu, şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, au fost trimişi în judecată de DNA, în dosarul care vizează fapte de corupţie privind un contract încheiat între municipalitate şi episcopie, susţin surse judiciare.

Urmărește
856 afișări
Imaginea articolului Primarul suspendat din Beiuş şi episcopul greco-catolic de Oradea, trimişi în judecată

Primarul suspendat din Beiuş şi episcopul greco-catolic de Oradea, trimişi în judecată

Potrivit unor surse din DNA Oradea, episcopul greco-catolic al municipiului Oradea, PS Virgil Bercea, este acuzat că a semnat un contract de parteneriat între Episcopia Greco-Catolică şi o firmă controlată de primarul suspendat al Beiuşului, Adrian Domocoş, Alge Dom Com SRL, trecută în acte pe numele mamei edilului, pentru concesionarea unui spaţiu comercial deţinut de episcopie în oraş, în schimbul unei chirii subevaluate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii susţin că, în 2011, această firmă ar fi închiriat spaţiul comercial de la parterul unei clădiri deţinute în Beiuş de Episcopia Greco-Catolică, la un nivel al chiriei de 3.000 de lei pe an, după care l-a renovat, iar în 2013 l-a închiriat mai departe agenţiei locale a băncii Raiffeisen, pentru suma de 2.000 euro pe lună.

În schimbul "parteneriatului", susţin procurorii DNA, Episcopia Greco-Catolică ar fi fost scutită de "obligaţia de a declara, în vederea impunerii, 51 imobile din proprietatea sa aflate în Beiuş şi aferent cărora episcopia percepea chirii, neîncasarea taxelor şi impozitelor pe aceste imobile provocând bugetului municipiului Beiuş o pagubă de 330.000 de lei".

Potrivit surselor citate, primarul suspendat al Beiuşului, Adrian Domocoş, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi de cinci infracţiuni de abuz în serviciu.

Acuzaţiile la adresa lui Domocoş vizează faptul că firma pe care o controla a renovat clădirea primită în concesiune de la Episcopie în baza unor autorizaţii şi avize emise în fals, ulterior începerii lucrărilor, de către subalternii săi din Primăria Beiuş.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată secretarul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, Ovidiu Constantin, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, secretarul Consiliului Local Beiuş, Viorel Mateaş, şi un referent de la biroul arhitectului şef al Primăriei Beiuş, Ioan Uşvat, ultimii doi semnând documentele pentru autorizarea renovării spaţiului închiriat de la episcopie de către firma controlată de primar.

Totodată, se vor prezenta în faţa instanţei auditorul primăriei, Daniela Petruţ, şi inspectorii Biroului Impozite şi Taxe, Florin Morgovan şi Daniela Blaga, acuzaţi că nu au făcut demersuri pentru ca episcopia să declare imobilele în vederea impozitării.

Sursele citate mai precizează că, odată cu trimiterea în judecată a dosarului, cei patru funcţionari publici, dar şi secretarul Consiliului Local Beiuş vor fi suspendaţi din funcţii până la pronunţarea unei sentinţe în caz.

Dosarul care urmează să fie judecat la Curtea de Apel Oradea.

La sfârşitul lunii decembrie, primarul Adrian Domocoş, reţinut de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bihor, iar, în 14 februarie, a fost suspendat din funcţie.

Adrian Domocoş, preşedintele PNL Beiuş, a fost ales primar al municipiului Beiuş în 2008, înainte fiind consilier judeţean, tot pe listele PNL Bihor, şi director al sucursalei Bihor a Loteriei Române. În 2012, el a obţinut un nou mandat de primar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici