- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (15.06.2018, 10:32)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul Timişoarei, cercetat penal de DNA într-un dosar privind reabilitarea termică a unor blocuri. Ce spune Nicolae Robu după acuzaţii
UPDATE Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a confirmat la ieşirea din sediul DNA că a fost pus sub acuzare în dosarul reabilitării termice a unor blocuri din oraş cu bani europeni.
Urmărește
2302 afișări
Primarul Timişoarei, Nicoalae Robu, cercetat penal de DNA într-un dosar privind reabilitarea termică a unor blocuri
Nicolae Robu a ieşit din sediul DNA Timişoara, unde a fost audiat, după aproximativ 30 de minute. Primarul Timişoarei a confirmat că a fost pus sub acuzare în dosarul reabilitării blocurilor.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a postat vineri un mesaj pe pagina lui de Facebook, după ce a fost audiat la DNA Timişoara, precizând că nu a făcut nicio ilegalitate şi că are încredere în colaboratorii săi, dar de grantat garantează doar pentru el însuşi.
“Astăzi am fost chemat la DNA pentru a mi se aduce la cunoştinţă că am calitatea de suspect într-un dosar legat de anveloparea unor blocuri pe fonduri europene. Aşadar, calitatea de suspect, nu aceea de pus sub acuzare, cum intoxică unii. Ce pot spune este că n-am nicio nelinişte în ceea ce mă priveşte, pentru că n-am făcut personal nicio ilegalitate şi nici n-am cerut altora să facă, nici pe această speţă, nici pe altele. Dimpotrivă, mereu le cer tuturor colaboratorilor să respecte cu sfinţenie legea”, a scris Nicolae Robu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Primarul Timişoarei a explicat cum a fost implicat în dosarul reabilitării termice a blocurilor cu bani europeni.
“Eu sunt implicat în această speţă: o dată prin refuzul de a satisface pretenţiile proiectantului de a i se plăti sume peste valoarea contractului de achiziţie -15.000 euro-, încheiat prin atribuire directă în baza şi în limitele legii achiziţiilor publice, pretenţii rezultate în urma reevaluării de către el a valorii muncii lui, refuz suspectat de abuz în serviciu în dauna firmei în cauză. A doua oară prin faptul că am semnat declaraţiile cerute de procedurile de accedere la fonduri europene că toate documentele conexe cererii de finanţare sunt legale -lucru asupra căruia eu am primit toate garanţiile de la aparatul de specialitate-, în condiţiile în care există suspiciuni că s-ar fi comis de către anumite persoane falsuri etc. Evident, n-am avut ştire de aşa ceva”, a explicat Nicolae Robu.
De asemenea, primarul Timişoarei a precizat că nu garantează pentru nimeni şi că îşi susţine nevinovaţia.
“Firesc, îmi voi susţine nevinovăţia când voi fi chemat să dau declaraţii, eu prin tot ce am făcut acţionând cu bună credinţă, cu convingerea că tot ce se întâmplă este legal, că fac o faptă bună, aducând României, Timişoarei, unui număr mare de familii, până la urmă -dacă îmi amintesc bine, 1.500!-, milioane de euro din fondurile europene nerambursabile. Iată, dacă tradiţia în România este să se dea bani peste cât este meritat către firme ale unor membri din acelaşi partid cu decidenţii, eu sunt acuzat că am dat prea puţin, că n-am vrut să plătesc niciun leu în plus peste cât prevede contractul! (proiectantul era membru important al PNL Timiş, cu activitate în Secretariatul General). În fine, ţin să declar că eu iau ca pe ceva normal că sunt audiat, că, având semnătură pe nişte documente care girează documente asupra cărora planează suspiciuni de ilegalitate -fals etc.-, mă fac suspect şi am încredere că procurorul de caz va face lumină în ceea ce ne priveşte pe fiecare din cei implicaţi. Am încredere în colegii mei, altfel nu i-aş fi acceptat ca şi colaboratori, dar de garantat eu nu garantez decât pentru mine! Este un principiu de viaţă al meu, la care am ajuns după circa 50 de ani de experienţă”, a conchis Nicolae Robu.
În cadrul conferinţei de presă organizată la sediul PNL Timiş, vineri, Nicolae Robu a declarat că ancheta DNA ar fi început după ce Cristian Palade, patronul firmei care a realizat proiectele pentru reabilitarea termică a blocurilor, ar fi făcut o plângere penală împotriva Primăriei Timişoara pentru abuz în serviciu.
Potrivit primarului Robu, Palade susţine că proiectele pentru reabilitarea a peste 50 de blocuri au costat în jur de 900.000 de lei, dar contractul cu Primăria Timişoara a fost semnat pe 15.000 de euro.
“Dacă ai semnat pe 15.000 de euro, nu poţi plăti niciun leu în plus, că nu permite legea. Dacă atât scrie în contract, atât poţi plăti. Am înţeles că ancheta a început de la plângerea depusă de Palade. Procurorii mi-au spus că este în cercetare o speţă legată de anveloparea unor blocuri în care sunt suspiciuni de ilegalităţi. Nu pot să spun în momentul de faţă dacă cineva a făcut un fals sau nu. Nu ştiu dacă s-au făcut lucrări înainte de semnarea contractului, aşa cum susţine domnul Palade. Eu am intrat în această ecuaţie după semnarea contractului. Nu înţeleg de ce domnul Palade a acceptat 15.000 de euro, ştiind că munca lui valorează mult mai mult. Nu e normal să vii la sfârşit şi să spui că nu predau documentaţia dacă nu îmi plătiţi cât vreau eu. Dacă îi dădeam cât dorea el nu era normal să vină cătuşele imediat asupra mea? Era absolut cel mai firesc lucru. Nicio lege nu îmi permite să evaluez eu cât valora munca de proiectare. Dacă plăteam în plus era mult mai grav, cred eu. Eu discut doar despre mine. Cu toată încrederea în toţi colaboratorii mei, nu am nicio informaţie că niceva i-a promis că-i compensează deficitul de aici în alt mod. Dacă cineva i-a promis, trebuie să răspundă”, a spus Nicolae Robu.
Potrivit primarului Timişoarei, la sediul DNA a mai fost audiată, joi, în calitate de suspect, şi Ana Georgiu, şef Birou Eficientizare Energetică din cadrul municipalităţii.
Întrebat de către jurnalişti dacă ia în calcul suspendarea din funcţia politică, având în vedere că este cercetat penal de DNA, Nicolae Robu, care este şi preşedinte al PNL Timiş, a precizat că nu are de ce să facă acest lucru.
“Pentru ce să fac asta? Pentru că am adus în Timişoara nişte milioane de euro şi am refuzat să dau bani în afara legii cuiva? E vreo acuză de vreun beneficiu personal, de corupţie? La mine nu o să fie niciodată vorba de aşa ceva. Credeţi că pentru mine chiar este o miză atât de importantă asta? Eu sunt un tip tare şi tocmai de aceea eu lupt pentru normalitate, nu pentru funcţia asta. Ce-mi aduce altceva în afară de multă bătaie de cap? Îmi aduce altceva? Şi de atât de multă înverşunare la adresa mea, ce îmi aduce? În CV-ul meu asta cântăreşte cel mai greu, că sunt preşedinte de filială? Haideţi să fim serioşi. Eu nu am ajuns preşedinte de filială ca să îmi fac o carieră sau să îmi fac avere sau mai ştiu eu ce. Eu mi-am făcut carieră, am venit cu un CV prin care am încercat să transfer din aprecierea de care mă bucur în comunitate către PNL. Asta este realitatea. Avere nu am făcut că sunt un idealist. Nu sunt preocupat de acumulări”, a conchis Nicolae Robu.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Nicolae Robu este audiat în calitate de suspect, vineri dimineaţa, la sediul DNA Timişoara, într-un dosar privind reabilitarea termică a unor blocuri din oraş cu bani europeni, primarul Timişoarei fiind cercetat penal.
Primarul Timişoarei şi preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, este audiat în calitate de suspect, la ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA Timişoara, într-un dosar privind reabilitarea termică a 65 de blocuri din oraş cu fonduri europene.
Nicolae Robu este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, folosirea de documente nereale pentru obţinerea de fonduri europene, fals şi uz de fals.
“O să vedem când ies. Eu ştiu că totul s-a făcut legal, ce au făcut alţii nu pot eu să vă spun. Eu, personal, nu am făcut nicio greşeală, şi am încredere în colegi, cred că nici ei nu au făcut, dar asta se va vedea. Eu ştiu ce am făcut eu”, a declarat Nicolae Robu, înainte de a intra în sediul DNA Timişoara.
Joi, procurorii anticorupţie i-au audiat, în acelaşi dosar, şi pe viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu, precum şi pe şeful Direcţiei Edilitare din cadrul primăriei, Culiţă Chiş, care sunt cercetaţi penal tot în calitate de suspecţi.
Potrivit unor surse judiciare, este vorba de contractul de proiectare pentru anveloparea termică a 65 de blocuri din Timişoara, semnat între primărie şi firma Proiect C&A SRL, deţinută de Cristian Palade.
Firma a lucrat pentru Primăria Timişoara încă din noiembrie – decembrie 2012 în condiţiile în care contractul a fost semnat de abia în ianuarie 2013. Ulterior, Cristian Palade a susţinut că după ce a văzut că este nevoit să execute lucrări de peste 250.000 de euro în baza unui contract generic pentru 15.000 de euro în care nu erau trecute date precum numărul de lucrări sau de blocuri la care se vor face proiecte, a refuzat să mai semneze câteva devize, fiindu-i reziliat contractul cu Primăria Timişoara.
Primăria Timişoara a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest proiectele respective pentru obţinerea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a celor 65 de blocuri, în valoare de peste zece milioane de euro. Cristian Palade susţinea că documentele trimise de proiectant au fost falsificate de către angajaţii Primăriei Timişoara în momentul în care au depus spre aprobare consilierilor locali proiectele de hotărâre privind anveloparea termică a blocurilor.
Cristian Palade a dat în judecată Primăria Timişoara şi în primă instanţă Tribunalul Timiş i-a dat dreptate, obligând municipalitatea să-i plătească 990.754 lei+TVA. Însă, primăria a făcut apel, iar Curtea de Apel Timişoara l-a admis, aşa că firma lui Cristian Palade nu mai trebuie să primească niciun leu.
În septembrie 2017, DNA a început să ancheteze modul în care Primăria Timişoara a realizat anveloparea celor 65 de blocuri cu fonduri europene.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe