Primarul unei comune bistriţene şi contabilul Primăriei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul localităţii bistriţene Matei, contabilul Primăriei şi un om de afaceri au fost trimişi în judecată de Parchetul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, primii doi fiind acuzaţi că i-au plătit omului de afaceri 500.000 lei pentru lucrări la două şcoli, care nu au mai fost făcute.

Urmărește
12 afișări

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Angela Sângeorzan, a informat, miercuri, că primarul Vasile Encian (PDL) şi contabilul Iacob Filipaş sunt acuzaţi că au plătit unui om de afaceri local circa 500.000 de lei, bani destinaţi unor lucrări licitate la două şcoli din comună, dar care nu au fost făcute, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, primarul comunei Matei şi contabilul Primăriei au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Angela Sângeorzan a precizat că faptele celor doi datează din 2004.

"Primarul comunei Matei, Vasile Encian, şi contabilul Iacob Filipaş au acceptat încheierea unei facturi fiscale şi a unui proces-verbal de custodie de materiale de construcţii în interesul omului de afaceri Ioan Purcsa, administrator la SC Pur Impuls SRL Beclean, după care, cu un ordin de plată, i-au virat suma de 485.432 lei destinată unor lucrări de construcţii licitate la Şcoala Generală Matei şi Şcoala Generală Corvineşti, fără ca această sumă de bani să fi fost utilizată în scopul pentru care a fost destinată, ci în alte scopuri ale SC Pur Impuls SRL Beclean", a declarat Sângeorzan.

Procurorii l-au trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pe Ioan Purcsa.

În toate cele trei cazuri, cercetările au fost încheiate la sfârşitul lunii martie, urmând ca Tribunalul Bistriţa-Năsăud să includă pe lista şedinţelor de judecată şi acest dosar.

Primarul din Matei a intrat în atenţia poliţiştilor şi procurorilor după ce fostul prefect de Bistriţa-Năsăud, Szilagyi Ioan, a cerut cercetarea penală a acestuia.

Szilagyi a vizitat şcoala din Matei în 15 septembrie 2008 şi i-a găsit pe cei peste o sută de elevi din localitate învăţând în trei case particulare întrucât imobilul în care ar fi trebuit să se desfăşoare cursurile nu avea geamuri, pe jos erau grămezi de pământ şi materiale de construcţii, deşi Primăria Matei a primit bani de la bugetul de stat să reabiliteze şcoala din localitate, precum şi pe cea din Corvineşti.

Primarul Vasile Encian i-a explicat prefectului că, în decembrie 2007, instituţia pe care o conduce a organizat licitaţia pentru modernizarea şcolii, investiţia ridicându-se la peste un milion de lei. Primarul a spus că muncitorii firmei SC Pur Impuls SRL au lucrat foarte încet, iar din luna iunie a anului trecut nu au mai lucrat deloc.

În privinţa celor peste 500.000 de lei, primarul i-a spus prefectului că este vorba despre materiale de construcţii cedate firmei respective în baza unor acte de custodie.

După vizita la Matei, fostul prefect a sesizat Curtea de Conturi şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Tot în luna martie, acelaşi om de afaceri din Beclean a fost trimis în judecată pentru emitere de file cec fără acoperire bancară, după ce în cursul anului trecut, în calitate de administrator al SC Pur Impuls SRL Beclean, a achiziţionat mărfuri şi a emis mai multe file cec fără a avea disponibilităţi de plată şi cunoscând că Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a dispus blocarea conturilor acestuia, pentru neplata din urmă cu mai mulţi ani a unor obligaţii fiscale către bugetul de stat în sumă de peste 11 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici