Primul caz de gripă aviară înalt patogenă din ultimul an, descoperit la Tulcea

Comisia Europeană va adopta, marţi, o decizie, care să confirme zonele de risc stabilite de autorităţile române în urma izbucnirii unui focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 într-o fermă de păsări din comuna Letea, judeţul Tulcea, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Primul caz de gripă aviară înalt patogenă din ultimul an, descoperit la Tulcea

Primul caz de gripă aviară înalt patogenă din ultimul an, descoperit la Tulcea (Imagine: Nicu Mircea/Arhiva Mediafax Foto)

CE precizează că focarul de H5N1 a fost localizat în Delta Dunării, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Potrivit comunicatului citat, laboratorul naţional din România a confirmat, luni, că este vorba despre un focar al virusului înalt patogen al gripei aviare de tip H5N1 şi, pentru a limita răspândirea, autorităţile române au aplicat imediat măsurile necesare de control prevăzute în legislaţia UE.

Printre aceste măsuri figurează sacrificarea tuturor păsărilor domestice infectate din fermă şi stabilirea unei zone de protecţie pe o rază de 3 kilometri precum şi a unei arii de monitorizare de 10 kilometri în jurul fermei, unde de altfel au fost instituite măsuri ferme de control al circulaţiei.

Zona de 10 kilometri este considerată "zonă de risc ridicat", potrivit CE, care adaugă că aceasta este înconjurată de o "regiune de risc scăzut" în care au fost de asemenea impuse o serie de restricţii de circulaţie precum şi măsuri adiţionale de protecţie pentru fermele de păsări.

CE notează că acesta este primul caz de gripă aviară de tip H5N1 înalt patogen depistat în UE în ultimul an. Ultimul caz, confirmat în martie 2009, fusese depistat la nişte raţe sălbatice din Germania.

Molnar: Gripa aviară, identificată în două gospodării din Letea, 49 de păsări moarte

Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a declarat că veterinarii au găsit 49 de păsări moarte în două gospodării şi că s-au luat măsuri pentru supravegherea atentă a zonei.

"Până acum, nimeni în lume nu a dovedit că gripa aviară se transmite de la om la om", a spus Geza Molnar.

Acesta a adăugat că autorităţile au recomandat oamenilor "să nu se apropie de păsările moarte, de păsările sălbatice din zonă, să nu dea voie păsărilor din curte să intre în casă, iar copiii să nu se joace cu mortăciuni".

Consilierul a arătat că în zonă locuiesc aproximativ 300 - 400 de oameni, fiind vorba de o localitate izolată.

Molnar a adăugat că fiecare caz de viroză respiratorie la om va fi investigat şi că vor fi recolate probe pentru analize.

Direcţia de Sănătate Publică a trimis un medic pentru a asigura permanenţa în zona respectivă.

Supravegherea focarului de gripă aviară intră în responsabilitatea medicilor veterinari, respectiv a Ministerului Agriculturii, a precizat consilierul ministrului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici