Primul focar de PESTĂ PORCINĂ africană în România, descoperit la porcii dintr-o gospodărie din Satu Mare. Ce spun autorităţile despre provenienţa virusului şi pericolul de extindere

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate, potrivit unui comunicat transmis marţi de ANSVSA.

Urmărește
2936 afișări
Imaginea articolului Primul focar de PESTĂ PORCINĂ africană în România, descoperit la porcii dintr-o gospodărie din Satu Mare. Ce spun autorităţile despre provenienţa virusului şi pericolul de extindere

Primul focar de PESTĂ PORCINĂ africană în România, descoperit la porcii dintr-o gospodărie din Satu Mare. Ce spun autorităţile despre provenienţa virusului şi pericolul de extindere

Investigaţia epidemiologică a relevat existenţa unui focar primar şi a unui focar secundar, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, precizează Autoritatea.

În conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricţii de mişcare pentru exploataţiile infectate şi au fost sacrificate animalele din focar, cele şapte cadavre fiind apoi distruse prin incinerare.

De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia în cele două gospodării a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare şi a locului de îngropare.

ANSVSA precizează că a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriilor afectate, au fost stabilite zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului, precum şi planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

ANSVSA, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea informării şi adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabileşte Programul Naţional de Control şi Planul de Contingenţă pentru pesta porcină africană.

În urma confirmării prezenţei virusului pestei porcine africane în România, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii, măsurile care trebuie respectate şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

În această zonă, va fi interzisă mişcarea suinelor domestice şi sălbatice, a produselor şi subproduselor, a materialului seminal, ovulelor şi embrionilor provenite de la acestea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici