- Home
- Social
- BUCURESTI, (22.02.2016, 12:14)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul manual gratuit de "Educaţie Juridică" a fost lansat oficial în şcoli - GALERIE FOTO
Elevii pot descărca gratuit de pe Internet, începând de luni, primul manual de "Educaţie Juridică" din România, conceput la iniţiativa judecătorului Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Urmărește
2385 afișări
Primul manual gratuit de "Educaţie Juridică"a fost lansat oficial în şcoli - GALERIE FOTO (Imagine: Balazs Attila/ Mediafax Foto)
De asemenea, au fost tiparite şi 1000 de exemplare, care vor fi distribuite elevilor din Bucureşti.
"De săptămâna trecută şi până pe 31 martie, o echipa de judecători, procurori şi avocaţi merg în mai multe licee unde ţin un curs de educaţie juridică şi lasă cartea copiilor. Sunt vizate liceele: Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», Colegiul Naţional «Cantemir Vodă», Colegiul Tehnic «Costin D. Neniţescu», Liceul Hyperion, Liceul Teoretic «Mihail Sadoveanu», Liceul Teoretic «Al. I. Cuza», Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii «Ghe. Airinei», Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu», Colegiul Naţional «Spiru Haret» şi Liceul Teoretic «Lucian Blaga». Primii care au primit manualul au fost cei de la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», lunea trecută", a spus, pentru agenţia MEDIAFAX, judecătorul Danileţ.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 09:27
• 22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
astăzi, 10:07
-
ieri, 21:29
-
astăzi, 08:39
-
astăzi, 08:05
• Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
-
astăzi, 09:09
• Oficial palestinian pentru BBC: Discuţiile privind încetarea focului în Gaza, 90% finalizate
-
astăzi, 01:33
• Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
astăzi, 09:35
• Ambasada SUA, de Ziua Revoluţiei Române: S-a deschis calea către libertate şi un viitor mai bun
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
astăzi, 08:18
• Restricţii de trafic în Capitală pentru evenimentele dedicate comemorării Revoluţiei
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
Judecătorul a mai precizat că manualul este scris într-un limbaj uzual, pe înţelesul tuturor, redă dispoziţii legale pentru copii în viaţa de zi cu zi, cuprinde exemple practice din cauze civile şi penale cu minori soluţionate de instanţele din România şi atenţionează asupra unor date statistice.
Manualul va ajuta elevii să îşi însuşească cunoştinţe juridice primare necesare în activităţile lor cotidiene, să dobândească anumite deprinderi practice pentru a-şi valorifica drepturile şi respecta obligaţiile şi să adopte o atitudine civică în legătură cu respectarea legilor şi autorităţilor, implicarea lor în viaţa comunităţii şi apărarea altor membri ai societăţii.
"Dincolo de aspectele juridice, în cele 80 de pagini structurate în 15 capitole, manualul face apel la cunoştinte care ţin de educaţia civică, cea sexuală, cea religioasă, cea pentru sănătate şi chiar cuprinde elemente necesare pentru orientarea în carieră. Citindu-l, copiii vor afla care sunt puterile publice ale statului şi ce funcţionalităţi au, care sunt drepturile lor şi care sunt organismele care le apără, cum se identifică ei ca persoane, care sunt relaţiile lor cu părinţii, ce drepturi au în calitate de consumatori sau ca angajaţi în câmpul muncii, care sunt aspectele vieţii sexuale ce îi pot proteja de consecinţe fizice sau juridice nedorite, care sunt principalele dispoziţii din Regulamentul şcolar, în ce condiţii pot călători în siguranţă, ce proprietăţi pot avea şi cum le pot gestiona, cum pot utiliza mijloacele de comunicare moderne fără teama de a încălca legea sau a fi abuzaţi, cum se pot implica în viaţa acţiuni civice, care sunt organele legii şi cum se desfăşoară un proces judiciar", a descris Danileţ conţinutul manualuilui de Educaţie juridică.
Manualul a fost realizat în cadrul proiectului "Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli" implementat de CRPE şi LiderJust, proiect conceput de Cristi Danileţ împreună cu Cristian Ghinea şi Bianca Toma.
Citeşte şi: Oratoria ar putea fi studiată în gimnaziu şi liceu, după tipărirea primului manual de public speaking
Manualul este disponibil aici.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe