Primul proces de infringement împotriva României, judecat la CJUE, a fost câştigat de statul român

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat inadmisibilă acţiunea Comisiei Europene, formulată împotriva României, în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor privind conservarea păsărilor sălbatice, a declarat joi agenţiei MEDIAFAX şedul Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu.

Urmărește
198 afișări

"Este primul proces de infringement în care România a ajuns să fie chemată de Comisia Europeană chiar în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, iar procesul a fost câştigat de statul român", a precizat şeful DAE.

Prin Hotărârea pronunţată la 14 aprilie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat inadmisibilă acţiunea Comisiei Europene (CE) formulată împotriva României privind conservarea păsărilor sălbatice.

CE reclamase statul român pentru că nu a desemnat suficiente teritorii, ca număr şi suprafaţă, drept arii de protecţie specială (APS), care ar fi fost de natură să asigure protecţia corespunzătoare a unor specii de păsări sălbatice, dar şi a unor specii de păsări migratoare.

În apărare, România a ridicat excepţia de inadmisibilitate a acţiunii declanşate, pentru că, prin scrisoarea de punere în întârziere, CE a invocat necomunicarea listei APS, dar în avizul motivat al acţiunii a reproşat desemnarea insuficientă a APS, ca număr şi suprafaţă.

CJUE a fost de acord cu motivele invocate în apărare de statul român şi a reţinut totodată că, în mai puţin de două luni de la primirea scrisorii de punere în întârziere, respectiv la 21 decembrie 2007, România a transmis Comisiei lista naţională de APS, pe care le clasificase între timp.

CJUE a reţinut totodată că nu s-a dat statului român posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile asupra acestui aspect, întrucât CE a emis un aviz motivat la 23 septembrie 2008, considerând că statul român nu a clasificat suficiente APS, ca număr şi suprafaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici