- Home
- Social
- (23.07.2020, 17:51)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Principalele motive pentru care unii magistraţi sunt suspendaţi după examinarea psihiatrică: stresul, volumul de dosare, lipsa timpului liber
- Doi judecători au fost suspendaţi în 2020 după examinare psihiatrică
- Stresul, volumul mare de dosare şi lipsa timpului liber fac ca un magistrat să clacheze
- Anul trecut, CSM a cerut ca 6 judecători şi 5 procurori să fie expertizaţi
- Justiţiabilul este afectat în mod direct de stresul de care suferă magistratul
- „Un volum de muncă mare duce la greşeli”, spune judecătoarea Mădălina Afrăsinie
Urmărește
373 afișări
Stresul, volumul de dosare, lipsa timpului liber: motivele care fac ca magistratul să clacheze PUBLICAT FLUX
În 2020, un procuror a fost examinat psihiatric, iar doi judecători au fost suspendaţi, după mai multe expertize. În 2019, şase judecători au fost examinaţi, doi dintre aceştia fiind suspendaţi. Care sunt motivele pentru care clachează unii magistraţi?
Un magistrat este supus unei expertize psihiatrice doar la intrarea în profesie. Însă, în ultimii ani au început să curgă expertizele psihiatrice - un subiect delicat despre care puţini din sistem acceptă să vorbească. Acest subiect te afectează şi pe tine, deoarece vrei ca un magistrat lucid să-ţi rezolve problema.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Stresul, volumul mare de dosare, lipsa timpului liber care creează dezechilibru şi în viaţa personală sunt factori care fac ca judecătorul sau procurorul să clacheze. Potrivit Legii 303/2004, judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie când suferă de o boală psihică ce îl împiedică să mai lucreze aşa cum trebuie.
În cazul în care superiorul observă că un magistrat din subordine începe să dea semne că ceva nu este în regulă, anunţă CSM, care îl trimite la expertiza psihiatrică. Potrivit unor surse din sistem, prea puţini magistraţi sunt trimişi la expertiză. Sunt expertizaţi doar magistraţii cu care nu se mai poate înţelege nimeni.
Tocmai de aceea, din 2018 este obligatorie efectuarea unei evaluări psihologice periodice a magistraţilor, la fiecare 5 ani.
„Unii găsim acel echilibru în familie, alţii vorbind cu un preot, alţii într-un grup restrâns de prieteni. Este destul de dificilă profesia asta. O asemăn foarte mult cu ce înseamnă a fi călugăriţă, pentru că numărul prietenilor este foarte redus. Toată lumea te priveşte cu suspiciune. Un volum de muncă destul de mare, care nu-ţi permite să faci altceva, duce la greşeli şi asta se vede în hotărârile instanţelor de control”, a declarat Mădălina Afrăsinie, judecător la Tribunalul Bucureşti.
Cei care au de rezolvat diverse treburi în instanţă sunt afectaţi direct de stresul la care sunt supuşi magistraţii.
„Omul acela, când vine în faţa ta, îşi pune viaţa în mâinile tale. Atunci când dăm o soluţie care este schimbată în calea de atac, evident că (aceasta n.red.) influenţează viaţa celui care vine în faţa ta”, a mai spus Mădălina Afrăsinie.
În unele cazuri, magistraţii sunt afectaţi de boli psihice, a atras atenţia avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător.
„Din păcate, nici justiţia nu este ferită de riscul apariţiilor unor boli psihice. (...) Suspendarea pentru existenţa unei boli psihice este o formă de protecţie atât pentru justiţiabil cât şi pentru judecătorul sau procurorul în cauză. Justiţiabilul trebuie să aibă garanţia că asupra drepturilor şi libertăţilor sale decide o justiţie formată din specialişti sănătoşi mintal”, a declarat el.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe