Prinţul din Abu Dhabi finanţează un proiect pentru conservarea unor specii dintr-un lac din Bihor

Un proiect de conservare a două specii endemice din lacul cu nuferi din Băile 1 Mai (Bihor) - roşioara termală şi melcul termal - va fi desfăşurat de Muzeul Ţării Crişurilor, cu o finanţare de 13.000 de dolari de la o fundaţie a prinţului moştenitor din Abu Dhabi.

Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Prinţul din Abu Dhabi finanţează un proiect pentru conservarea unor specii dintr-un lac din Bihor

Mohamed bin Zayed Nahyan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Muzeograful orădean Adrian Gagiu, de la Muzeul Ţării Crişurilor, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la lacul cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai, că speciile endemice din apă vor fi conservate.

Potrivit sursei citate, Muzeul Ţării Crişurilor a depus spre aprobare un proiect pentru conservarea roşioarei termale (o specie de peşte) şi a melcului termal, la fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Proiectul "Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex situ de populaţii de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii" a fost aprobat de fundaţie şi va primi 13.000 de dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie.

"Există o metodă specială pentru reproducerea în captivitate a acestor specii. Şi, în caz că habitatul lor se va deteriora, vom avea o rezervă genetică de indivizi pentru repopulare", a declarat Gagiu.

Activităţile din cadrul proiectului vor dura 18 luni şi se vor desfăşura în colaborare cu Acvariul din Galaţi şi Universitatea "Szent István" din Gödöllő, Ungaria. În cadrul proiectului şi-a oferit colaborarea şi ihtiologul Jörg Freyhof de la Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries din Berlin (Germania).

Conform obiectivelor proiectului, specialiştii din Galaţi şi Ungaria vor face experimentele de inducere a reproducerii în captivitate a celor două specii endemice, vor colecta împreună cu reprezentanţii muzeului exemplarele necesare din speciile respective şi le vor transporta la laboratoarele proprii. Ulterior, vor trimite către Muzeul Ţării Crişurilor, în termen de 6, 12 şi 18 luni, rapoarte asupra rezultatelor, vor menţine în captivitate o rezervă de indivizi, vor reintroduce în rezervaţie exemplare obţinute în captivitate şi vor publica rezultatele în publicaţii ştiinţifice.

De asemenea, muzeul va menţine în captivitate exemplare din aceste specii pentru a putea fi expuse în Vivariul din noul sediu şi va desfăşura în continuare activităţile de monitorizare a habitatului.

Pe lângă acest proiect, muzeul va implementa, în perioada următoare, un altul, cu finanţare europeană, în care solicitant este Consiliul Judeţean. Acest proiect presupune întocmirea de planuri de management pentru cele trei situri Natura 2000 din custodia muzeului: Lacul Peţa, Betfia şi Tăşad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici