Privatizarea RADET are trei variante. Oprescu susţine concesionarea de servicii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi că problema privatizării RADET este în fază de informare a CGMB, care va decide pentru una din cele trei variante rezultate în urma unui studiu privind eficientizarea Regiei, precizând că el susţine ca variantă concesionarea de servicii.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Privatizarea RADET are trei variante. Oprescu susţine concesionarea de servicii

Privatizarea RADET are trei variante. Oprescu susţine concesionarea de servicii (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"În privinţa privatizării RADET, suntem în faza de informare a Consiliului. Va rămâne la latitudinea consilierilor generali alegerea unei variante. Eu susţin concesionarea de servicii ca variantă din cele trei rezultate în urma unui studiu efectuat asupra modalităţii de eficientizare a Regiei", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a explicat că, în urma unui studiu privind modalitatea de fiabilizare a Regiei, au rezultat trei variante, din care municipalitatea, cu acordul CGMB, va trebui să opteze pentru una dintre soluţii în următoarea perioadă, având în vedere că începând cu 2012 subvenţiile la gigacalorie nu vor mai fi acordate.

"Rămâne la latitudinea consilierilor care va fi varianta aleasă, însă o decizie trebuie luată, pentru că altfel în 2012 nu vom mai putea acoperi cu bugetul nici măcar un sfert din consumul populaţiei", a mai spus Oprescu.

Potrivit edilului şef al Capitalei, fiecare dintre scenariile privatizării RATB va avea şi nişte efecte asupra organizării şi funcţionării Regiei, însă nu se poate discuta despre reducerea numărului de angajaţi sau despre creşterea preţului la gigacalorie până când varianta nu va fi aleasă.

"Eu susţin concesionarea de servicii după modelul Apa Nova. Este adevărat că au existat o serie de probleme, fie din partea municipalităţii, fie din partea Apa Nova, însă odată rezolvate s-a trecut la un ritm de lucru în care Apa Nova investeşte şi face ceea ce a promis", a precizat primarul general.

Oprescu a subliniat că deşi nu pot fi spuse cu exactitate efectele privatizării RADET, toate consecinţele urmează să fie discutate cu cei care urmează să se prezinte la negocieri în privinţa concesionării.

"Evident că toate lucrurile - de la reduceri de personal, de la creşterea preţului la gigacalorie, de la cât la sută vor suporta ei, cât la sută vom suporta noi şi alte asemenea - vor fi discutate cu cei care vin la concesionări", a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului general, şi-au arătat disponibilitatea de a participa la discuţii în privinţa concesionării atât concerne naţionale cât şi multinaţionale, însă discuţiile sunt "la faza de intenţie".

Întrebat cine sunt potenţialii concesionari, Oprescu nu a dat numele firmelor, arătând doar că este vorba de multinaţionale din SUA, Elveţia, Franţa şi Italia.

Totodată, Sorin Oprescu a arătat că studiul privind eficientizarea RADET a costat între 80 şi 120 de mii de euro.

El a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB s-au aflat proiecte care fac parte "din ordinea obişnuită a proiectelor privind modificarea unor reţele de termoficare, care sunt impuse de necesitatea modernizării reţelelor termice primare din Capitală".

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB a avut în vedere modificarea componenţei reprezentanţilor CGMB în Consiliul de Administraţie al RADET, după ce unul dintre aceştia a fost exclus din organizaţia PSD din care făcea parte, în acest sens fiind propusă înlocuirea acestuia.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în urmă cu o săptămână, că facturile bucureştenilor la întreţinere nu au motive să crească, pentru că preţul la gigacalorie nu a fost majorat, iar municipalitatea a plătit subvenţia pentru gigacalorie.

Oprescu mai arăta că "singură soluţie" a rezolvării problemelor existente între municipalitate, RADET şi ELCEN este concesionarea acestor servicii şi preciza că va supune discuţiei Consiliului General al Municipiului Bucureşti în curând această propunere de concesionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici