Procesele de la completurile de 5 de la ÎCCJ, amânate. Camelia Bogdan: Este o premieră în istoria României

Un complet civil de 5 judecători a amânat, luni, fără strigarea cauzelor, zece procese, printre care şi pe cele ale Cameliei Bogdan şi ale Laurei Codruţa Kovesi. Judecătoarea Camelia Bogdan şi fosta şefă a DNA aveau pe rol contestaţii ale rapoartelor disciplinare ale Inspecţiei Judiciare.

Urmărește
1032 afișări
Imaginea articolului Procesele de la completurile de 5 de la ÎCCJ, amânate. Camelia Bogdan: Este o premieră în istoria României

Procesele de la completurile de 5 de la ÎCCJ, amânate. Camelia Bogdan: Este o premieră în istoria României

Preşedintele completului de judecată a anunţat că în conformitate cu decizia Colegiului de conducere al Înaltei Curţi nu se vor acorda termene de judecată cauzelor din şedinţa de luni, toate procesele urmând a fi repartizate aleatoriu completurilor nou constituite.

Din sală, judecătoarea Camelia Bogdan a declarat că este pentru prima oară în istorie când un complet intră în şedinţă şi nu judecă.

„Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în faţa unei instanţe şi să nu aibă parte de judecată. Este o premieră în istoria României! Voi ataca atât decizia Colegiului de conducere, cât şi pe cea a CSM”, a declarat Camelia Bogdan.

„Voi ataca în instanţă, deoarece este o decizie care în opinia mea adaugă la lege. Nici Curtea Constituţională nu a delegat CSM-ul ca să legifereze în materia completurilor de 5 judecători . Organizarea judiciară se stabileşte, într-adevăr (n.r. – de CSM), potrivit art. 73 din Constituţie, sunt legi organice, dar CSM nu are atribuţii de legiferare în materie de înfiinţare a Completurilor de 5 judecători. M-am consultat şi cu alţi colegi şi această hotărâre adaugă la lege. Eram hotărâţi să sesizăm CJUE (n.r. – Curtea de Justiţie a Uniunii Europene), să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această decizie a CSM se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat”, a declarat Camelia Bogdan la ieşire din sala de judecată.

Secţia pentru Judecători a CSM a recomandat, săptămâna trecută, ca ÎCCJ să organizeze "de îndată" o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători, cu menţiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de şase, trei în civil şi trei în penal. Toate dosarele vor fi repartizate noilor completuri.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) recomandă, în decizia luată în data de 5 decembrie, înfiinţarea unui număr optim de şase completuri de 5 judecători, respectiv cel puţin trei completuri în materie penală şi trei completuri în alte materii decât cea penală. În momentul de faţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt în total patru completuri de 5 judecători, două în civil şi două în penal.

După ce Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie comunică Secţiei pentru judecători CSM numărul de completuri de 5 judecători, judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unei proceduri neutre, publice şi transparente.

După tragerea la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de competenţa completurilor de 5 judecători, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători.

„Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potenţialelor situaţii cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru desemnarea completurilor de 5 judecători care vor funcţiona în anul 2019, Secţia pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens”, se arată la articolul 6 al deciziei Secţiei pentru Judecători a CSM.

Decizia Secţiei pentru Judecători a CSM vine în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea Înaltei Curţi din 8 noiembrie prin care a fost stabilită noua componenţă a completurilor de 5 judecători. Contestaţia a fost formulată de preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a arătat că instanţa supremă nu a aşteptat motivarea deciziei Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici