Procesul de corupţie de la Poliţia Rutieră Iaşi: 11 agenţi, condamnaţi la 3 sau 4 ani de închisoare

Paisprezece poliţişti de la Serviciul Rutier Iaşi trimişi în judecată în noiembrie 2009 pentru luare de mită au fost condamnaţi, miercuri, de judecătorii Tribunalului Iaşi, 11 dintre aceştia primind pedepse cuprinse între trei şi patru ani de închisoare cu executare.

Urmărește
2046 afișări
Imaginea articolului Procesul de corupţie de la Poliţia Rutieră Iaşi: 11 agenţi, condamnaţi la 3 sau 4 ani de închisoare

Procesul de corupţie de la Poliţia Rutieră Iaşi: 11 agenţi, condamnaţi la 3 sau 4 ani de închisoare (Imagine: Mediafax Foto)

Poliţiştii Vănel Carp, Ioan Marciuc, Lucian Munteanu, Iulian Lazăr, Constantin Manole, Cristian Ciubotaru, Constantin Bulancea, Marius Dănuţ Melniciuc, Cătălin Harnagea, Petrişor Daniel Lupu şi Gelu Captalan au fost condamnaţi de judecătorii Tribunalului Iaşi la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între trei şi patru ani.

Ceilalţi trei poliţişti judecaţi în acest dosar, George Bîrsariuc, Marius Martin şi Cristian Dan Grecu, au primit condamnări cu suspendare.

Avocaţii poliţiştilor au anunţat că va fi formulat recurs la sentinţa magistraţilor Tribunalului Iaşi.

După pronunţarea sentinţei, Radu Irimia, apărătorului unuia dintre poliţiştii ieşeni, a spus că "soluţia este cea mai nedreaptă pe care a dat-o vreodată justiţia din Iaşi".

Cei 14 poliţişti condamnaţi au fost mutaţi, în noiembrie 2009, când au fost trimişi în judecată, în structuri neoperative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, până la o decizie definitivă în procesul de corupţie.

Surse din Poliţia Judeţeană Iaşi au declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că zece din cei 14 poliţişti mai lucrează în prezent la IPJ, în timp ce ceilalţi patru şi-a dat demisia din Poliţie.

Aceleaşi surse afirmă că niciunul din cei zece poliţişti ieşeni nu îşi desfăşoară activitatea în cadrul Poliţiei Rutiere, ci au fost puşi la dispoziţia IPJ Iaşi, lucrând în alte compartimente.

Potrivit surselor citate, cei 10 agenţi vor putea fi destituiţi din Poliţie doar în momentul în care va exista o sentinţă definitivă în acest dosar.

"Dacă e achitare vor fi repuşi în drepturi, iar dacă va fi condamnare, atunci vor fi destituiţi. Nu poţi destitui pe cineva dacă nu e condamnat definitiv", au adăugat aceleaşi surse.

În ianuarie 2009, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Iaşi au declanşat o anchetă la Poliţia Rutieră din Iaşi, fiind ridicate zeci de mii de documente, privind în principal amenzile date în trafic. Ancheta a început după mai multe luni de cercetări, care au presupus inclusiv interceptări telefonice şi filaje.

Ancheta a dus la demisia fostului şef al acestui serviciu, comisarul Petru Frunză.

O februarie 2009, procurorii Parchetului Curţii de Apel Iaşi au început urmărirea penală împotriva a 54 de poliţişti de la Serviciul Rutier. În noiembrie 2009, 14 dintre poliţişti au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită şi fals intelectual, iar ceilalţi 40 de angajaţi ai Poliţiei Rutiere cercetaţi în acest dosar au fost scoşi de sub urmărire penală.

După trimiterea în judecată, cei 14 poliţişti rutieri au fost mutaţi în structuri neoperative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, până la o decizie definitivă în procesul de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici