Procuroarea Agheniţei, care îi dădea lui Boldea informaţii din dosare DNA, exclusă din magistratură

Mihaela Agheniţei, procurorul îi dădea fostului deputat Mihail Boldea informaţii confidenţiale din dosarele pe care le instrumenta la DNA Galaţi, a fost exclusă, marţi, din magistratură pentru abateri disciplinare, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Procuroarea Agheniţei, care îi dădea lui Boldea informaţii din dosare DNA, exclusă din magistratură

Procuroarea Agheniţei, care îi dădea lui Boldea informaţii din dosare DNA, exclusă din magistratură (Imagine: Shutterstock)

Secţia pentru procurori a CSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Mihaelei Agheniţei, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi a aplicat sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură.

Potrivit unui comunicat remis de CSM, sancţiunea a fost aplicată procuroarei Agheniţei pe fondul abaterilor disciplinare săvârşite, printre care se numără şi "manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei", şi "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa".

Totodată, CSM îi reproşează magistratului "folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii" şi "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă".

"Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un comunicat al CSM.

Potrivit unor surse judiciare, Mihail Boldea ar fi sedus-o pe procuroarea Mihaela Agheniţei, în timpul unei anchete în care era martor denunţător, iar magistratul "s-a îndrăgostit sincer" de fostul deputat, motiv pentru care l-a chemat la DNA Galaţi în medie de zece ori pe lună, timp de şapte luni.

Procuroarea Mihaela Agheniţei, de la Parchetul Tribunalului Brăila, care a fost detaşată temporar la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Galaţi şi a trimis în judecată două persoane pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care fostul deputat Mihail Boldea a fost martor denunţător, este urmărită penal pentru favorizarea infractorului. Începerea urmăririi penale a fost dispusă în 22 martie de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în cadrul cercetărilor din dosarul DIICOT au rezultat şi "aspecte de natură sentimentală" între fostul deputat Mihail Boldea şi procuroarea Mihaela Agheniţei.

"În cadrul cercetărilor efectuate în dosarul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au rezultat şi aspecte de natură sentimentală dintre magistratul procuror Agheniţei şi martorul denunţător Boldea Mihail, atât din perioada anterioară cât şi apoi după data de 27 martie 2012, data încarcerării în arestul IPJ Galaţi urmare a luării măsurii arestării preventive în dosarul 88/DP/2009 al DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi", potrivit actelor din dosarul în care este cercetată penal procurorarea Agheniţei, au spus sursele citate.

Conform acestor documente, s-a stabilit că, în timpul audierilor care au avut loc la sediul DNA Galaţi, între procurorul Mihaela Agheniţei şi Mihail Boldea "s-a dezvoltat o relaţie sentimentală, care a condus la încălcarea dispoziţiilor legale de către învinuită în efectuarea instrucţiei penale, cu scopul vădit de a-l ajuta pe denunţător, pentru a i se putea aplica prevederile referitoare la reducerea la jumătate a cuantumului pedepsei previzibilă a-i fi aplicată acestuia în cauza dedusă judecăţii prin rechizitoriul 88/DP/2009 (dosarul de crimă organizată în care Boldea a fost deja deferit justiţiei de procurorii DIICOT şi care este judecat la Curtea de Apel Iaşi - n.r)".

Sursele judiciare au precizat că în aceste documente se arată că procuroarea Agheniţei era "sincer îndrăgostită" de fostul deputat, care ar fi reuşit "performanţa" de a o seduce.

"Numitul Boldea Mihail a sedus-o pe învinuita Agheniţei Mihaela, între cei doi existând o puternică relaţie de natură sentimentală, mai exact magistratul procuror fiind îndrăgostit sincer de acesta", au menţionat anchetatorii în actele din dosarul în care procuroarea este cercetată penal.

Potrivit surselor citate, în urma informaţiilor provenite de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv (CRAP) Galaţi a rezultat că Boldea a petrecut aproximativ cinci-şase ore pe zi în cabinetul procuroarei Mihaela Agheniţei, în medie acesta fiind chemat la sediul DNA Galaţi de către magistrat de aproximativ zece ori pe lună.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că procuroarea Mihaela Agheniţei primea "în mod partinic şi neverificat" informaţii de la Mihail Boldea, "care încerca să-şi asigure un regim juridic favorabil în dosarul de crimă organizată".

Potrivit informaţiilor din dosarul în care Mihaela Agheniţei este cercetată pentru favorizarea infractorului, citate de sursele judiciare, procuroarea, "urmare a relaţiei sentimentale", i-a dat lui Boldea informaţii din dosarele pe care le instrumenta la DNA Galaţi, "primind de la acesta instrucţiuni şi sfaturi cu privire la modul de acţiune şi conduita pe care trebuia să le adopte în cursul cercetărilor".

De asemenea, Boldea îi indica frecvent procuroarei Agheniţei numele unor persoane pe care trebuie să le cerceteze ca urmare a denunţurilor formulate de acesta, în scopul obţinerii unor adrese din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi către instanţele de judecată din care să rezulte că fostul deputat ar beneficia de dispoziţiile legale referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă atât în dosarul în care este judecat pentru înşelăciune, la Curtea de Apel Iaşi, cât şi în cauzele instrumentate de procurorii DNA Galaţi, au precizat sursele citate.

Din comunicaţiile telefonice interceptate şi înregistrate în cauză a rezultat că Agheniţei, la cererea lui Boldea, a făcut cercetări faţă de anumite persoane indicate de acesta, care îi preciza şi "priorităţile sale în ceea ce priveşte persoanele care ar trebui cercetate", potrivit aceloraşi surse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici