- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procuror: Avionul prăbuşit în Apuseni nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord
Avionul prăbuşit în Munţii Apuseni nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord, care vor fi examinate de anchetatori, iar investigaţia în acest caz va dura câteva luni, pentru realizarea raportului Autorităţii Aeronautice, afirmă procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia.
Procuror: Avionul prăbuşit în Apuseni nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)
Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi seară, corespondentului MEDIAFAX că în urma anchetei desfăşurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, iar epava va fi păzită până când va putea fi transportată într-un loc special pentru a fi studiată.
"Au fost ridicate mijloace materiale de probe care au fost sigilate şi urmează să fie supuse expertizei şi în continuare a fost asigurat locul accidentului pentru eventuale nevoi de cercetare mai departe şi pentru recuperarea aeronavei avariate. Aeronava a rămas la faţa locului fiindcă este greu de recuperat, deoarece a fost vizibilitate redusă, a plouat şi ar fi fost dificil să vină acolo un elicopter pentru a o putea extrage din pădure”, a afirmat Lazăr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
El a adăugat că în perioada următoare vor fi interpretate mijloacele materiale de probă pentru a se putea clarifica un mecanism al producerii accidentului.
Întrebat dacă printre probele ridicate se află şi cutia neagră, procurorul a răspuns că acest avion nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de către anchetatori.
"Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcţionat şi pentru a-şi face un punct de vedere experţii în domeniu. Se va emite un raport de către inspecţia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorităţii Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet şi apoi procurorul va putea să administreze probaţiunea şi să soluţioneze dosarul", a afirmat Lazăr.
Întrebat de ce va dura câteva luni ancheta, Lazăr a răspuns că aşa se procedează în cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.
Procurorul a adăugat că aeronava este păzită de efective de jandarmi, iar în zilele următoare ancheta va continua la faţa locului dacă inspectorii aeronautici vor dori să clarifice anumite aspecte.
Potrivit sursei citate, epava avionului va fi luată când vremea va permite acest lucru şi transportată într-un loc special pentru a fi studiată.
Procuror: Echipa de anchetă în cazul accidentului aviatic începe cercetările
Echipa de anchetă formată din procurori, ofiţeri criminalişti şi inspectori ai Aviaţiei Civile urmează să ajungă, marţi dimineaţă, la locul în care s-a prăbuşit avionul care avea la bord echipaj medical, pentru a începe cercetările, afirmă şeful Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr.
Procurorul-şef al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că echipa de cercetare în cazul avionului prăbuşit în Apuseni a ajuns în apropierea locului accidentului şi urmează să înceapă cercetările.
Augustin Lazăr a spus că cele două persoane decedate în urma accidentului, respectiv pilotul Adrian Iovan şi o studentă, au fost transportate la Serviciul de Medicină Legală Alba, unde medicii legişti urmează să facă autopsiile.
"Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia coordonează ancheta şi au ajuns în apropierea locului unde se vor desfăşura cercetările. Aici se află o echipă de cercetare alcătuită din specialişti criminalişti de la Institutul de Criminalistică al Poliţiei Române, de la inspectoratele de poliţie din Alba şi Cluj. Activitatea de cercetare va începe în scurt timp, de îndată ce echipa va reuşi să ajungă la locul accidentului", a spus Lazăr.
El a adăugat că nu poate oferi mai multe detalii deoarece este doar debutul anchetei, precizând că cercetările vor fi făcute de către o echipă formată din procurori, ofiţeri de poliţie, ofiţeri criminalişti şi inspectori ai Aviaţiei Civile.
Întrebat cum este înregistrat dosarul, el a spus că este vorba despre un accident aviatic.
"Evident este vorba de un accident aviatic, la faţa locului sunt inspectori ai Aviaţiei Civile care vor începe culegerea primelor date, iar apoi vor formula ipoteze cu privire la producerea accidentului", a mai spus procurorul.
Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion, luni noapte, de către echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, judeţul Alba. La centrul din Câmpeni a fost dus, în cursul nopţii, şi trupul neînsufleţit al studentei care a decedat în urma accidentului aviatic.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
În avion se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.
O echipă de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică (INC) a plecat, luni seară, spre locul accidentului aviatic, pentru a acorda sprijin la cercetările făcute în acest caz. Ofiţerii specialişti au efectuat cercetarea la faţa locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a precizat Poliţia Română.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO