- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.10.2011, 22:07)
- Ovidiu Vanghele ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorii au reţinut 11 membri ai grupării "Drabi", cămătari violenţi iertaţi până acum de justiţie
Procurorii au reţinut, luni, 11 membri ai clanului "Drabi", o grupare de cămătari violenţi care dădeau împrumuturi şi cereau înapoi chiar şi de zece ori banii, pentru a-şi convinge victimele să plătească aceştia folosindu-se de adevărate tehnici de teroare, informează Ministerul Public.
Urmărește
588 afișări
Procurorii au reţinut 11 membri ai grupării "Drabi", cămătari violenţi iertaţi până acum de justiţie (Imagine: Liviu Maftei/Arhiva Mediafax Foto)
Reţinerile au venit după descinderile şi percheziţiile făcute luni dimineaţă în 13 locuinţe din Ialomiţa şi una din Bucureşti.
"Toţi cei menţionaţi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni grave, comise cu violenţă, în perioada 2007-20011, precum violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, şantaj, distrugere, tentativă de omor, favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă, fals în înscrisuri oficiale, furt calificat, atât în forma autoratului, cât şi a complicităţii şi instigării", scriu procurorii instanţei supreme într-un comunicat dat publicităţii luni noapte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
Anchetatorii susţin că faptele de care cei reţinuţi sunt acuzaţi au fost comise "în contextul în care inculpaţii aveau ca principală preocupare acordarea de «împrumuturi cămătăreşti», urmate de acţiuni de extorcare, prin manifestări violente de natură fizică şi psihică asupra părţilor vătămate".
Astfel, celor cărora le dădeau bani cu camătă li se cerea înapoi chiar şi de peste zece ori suma împrumutată.
"De asemenea, din ansamblul probelor administrate a rezultat că inculpaţii foloseau şi alte metode de extorcare a părţilor vătămate şi solicitau, sub ameninţare şi violenţă, pretinse datorii, iar când aceste persoane depuneau plângeri la organele de poliţie, pentru a le determina să-şi retragă plângerile, le şantajau cu un rău asupra familiilor şi rudelor. Astfel, pătrunderea în locuinţele părţilor vătămate, cu forţa şi cu arme, precum şi ameninţarea că în cazul în care nu se va da satisfacţie solicitărilor lor nelegitime vor recurge la viol sau ucidere a copiilor constituiau acţiuni infracţionale ale inculpaţilor care deveneau, astfel, de temut în faţa localnicilor", se mai arată în comunicatul citat.
De exemplu, membrii grupării "Drabi", care sunt înrudiţi, atacau cu săbii sau bâte fie persoanele pe care le împrumutaseră, fie familiile acestora, inclusiv minori. Deseori ajungeau să-şi blocheze victimele în trafic sau chiar să tamponeze intenţionat maşinile acestora, pentru a le distruge.
Potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme, membrii grupării "Drabi" au fost cercetaţi "în numeroase dosare penale" însă, pentru că faptele erau greşit încadrate ca infracţiuni unice deşi ele reprezentau "acte materiale ale unor infracţiuni de şantaj în formă continuată", dosarele au fost închise prin "neurmărire penală". După ce primeau NUP-uri, cămătarii din clanul "Drabi" îşi ameninţau în continuare victimele, descurajându-le să mai facă plângeri penale.
"Această situaţie a fost posibilă şi prin implicarea unui ofiţer de poliţie judiciară care nu a îndeplinit atribuţiile profesionale", se mai arată în comunicatul Ministerului Public.
În prezent, dosarele în care sunt cercetaţi membrii clanului "Drabi" au fost preluate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni. Din cele şapte dosare penale, cinci se aflau în lucru iar alte două fuseseră închise cu soluţii de netrimitere în judecată, care însă au fost infirmate, urmărirea penală în acestea urmând să fie continuată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetul instanţei supreme.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe