Procurorii DNA Ploieşti ridică documente într-un caz de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă la Apa Nova. Companie: Documentele cerute de DNA sunt contracte comerciale cu subantreprenori

Procurorii DNA Ploieşti, care ridică joi documente de la Primăria Capitalei, Primăria sectorului 1 şi de la Apa Nova, fac cercetări în acest caz cu privire la infracţiuni de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Urmărește
3444 afișări
Imaginea articolului Procurorii DNA Ploieşti ridică documente într-un caz de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă la Apa Nova. Companie: Documentele cerute de DNA sunt contracte comerciale cu subantreprenori

Procurorii DNA Ploieşti ridică documente de la Apa Nova, Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

UPDATE - Apa Nova: Documentele cerute de DNA sunt contracte comerciale cu subantreprenori

Documentele solicitate Apa Nova de către reprezentanţii DNA vizează contracte comerciale încheiate cu subantreprenori ai companiei, pentru perioada 2008 - 2015.

"Reprezentanţii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti nu au fost însoţiţi de reprezentanţi ai altor instituţii, nu au fost efectuate percheziţii sau alte tipuri de verificări în birourile sediului. Conducerea instituţiei a pus şi va pune la dispoziţie cu toată transparenţa cele solicitate. Documentele solicitate sunt pentru perioada 2008 - 2015 şi sunt contracte comerciale cu subantreprenori apa Nova Bucureşti", se arată într-un comunicat al companiei.

UPDATE - Berevoianu şi Moisescu, audiaţi la DNA Ploieşti, în dosarul în care este vizată compania Apa Nova

Costin Berevoianu, fostul şef al Regiei de apă-canal a Capitalei, şi Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, au fost aduşi, joi, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiaţi în dosarul de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, în care este vizată compania Apa Nova.

Potrivit surselor citate, dosarul vizează fapte comise în perioada 2008-2015 de către persoane din administraţia publică locală, respectiv de la Primăria Capitalei şi de la Primăria sectorului 1, dar şi de către reprezentanţi ai Apa Nova, în urma cărora a fost crescut, în mod nejustificat, preţul serviciului de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare în Bucureşti.

De asemenea, procurorii DNA Ploieşti fac, joi, percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate.

Conform surselor citate, mai multe persoane sunt aşteptate să fie duse la audieri, la sediul DNA Ploieşti, după finalizarea descinderilor.

Procurorii DNA Ploieşti ridică, joi, documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii, printre cei vizaţi în acest caz fiind şi fostul şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei Costin Berevoianu, au declarat surse judiciare.

Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a declarat că procurorii DNA au cerut ”anumite contracte pentru perioada 2008-2015” şi a adăugat, referitor la contractul de concesiune pentru servicii de furnizare apă şi canalizare în Bucureşti, că acesta a fost ”făcut în toată transparenţa”.

”În ceea ce ne priveşte nu am fost anunţaţi în legătură cu nicio audiere a vreunei persoane din cadrul Apa Nova Bucureşti. Nu se fac verificări în birouri, domnii au fost invitaţi într-una din sălile de întâlniri din sediu şi aşteaptă să li se pună la dispoziţie documentele”, a afirmat Epsică Chiru.

Întrebat dacă fostul şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei Costin Berevoianu are legătură cu contractul de concesiune apă-canal, el a răspuns: ”A fost un contract de concesiune care a fost făcut în toată transparenţa, sub consultanţa International Finance Corporation, care face parte din grupul Băncii Mondiale”.

Epsică Chiru a precizat Berevoianu a fost directorul general al predecesorului Apa Nova, respectiv Regia Generală de Apă Bucureşti, şi care la vremea respectivă a fost alături de persoane din conducerea municipiului Bucureşti în Comitetul de pilotaj.

De asemenea, întrebat dacă în ultimii opt ani Berevoianu a mai avut legătură cu Apa Nova, el a spus: ”Din câte ştiu eu, numai dacă presupunem o legătură ipotetică, în sensul că dânsul a fost consilierul primarului general pentru probleme de utilităţi publice, Apa Nova fiind una dintre utilităţile publice din Bucureşti”.

Costin Berevoianu a fost şef al Regiei de apă-canal a Capitalei, înainte de concesionarea acestui serviciu către compania franceză Veolia, iar ulterior a fost consilier al primarului general Sorin Oprescu şi reprezentant în Consiliul de Administraţie al RADET.

După concesionarea serviciilor de apă şi canal, Berevoianu a ocupat funcţii de conducere în cadrul Apa Nova.

Apa Nova Bucureşti face parte din grupul francez Veolia şi are principal obiect de activitate gestiunea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare pe teritoriul Municipiului Bucureşti, fiind concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare pe o perioadă de 25 de ani, începând cu anul 2000.

Potrivit datelor de pe site-ul companiei, Apa Nova Bucureşti face investiţii în medie de 20 milioane de euro pe an.

În 2014, Apa Nova SA a avut un profit net de 140,8 milioane lei şi aproape 2.200 de salariaţi.

Acţionarii companiei sunt Municipiul Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%.

Contractul de concesiune cu privire la furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare reprezintă documentul oficial prin care Municipiul Bucureşti a transmis Apa Nova Bucureşti dreptul şi obligaţia de a gestiona, eficentiza şi dezvolta pe cheltuiala şi pe riscul său serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare din Bucureşti, precum şi bunurile publice aferente acestuia, în schimbul unei redevenţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici