Procurorii l-au reţinut pe Said Baaklini. Evaziune fiscală de 22,5 milioane de euro

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe Said Baaklini şi cer, vineri, Tribunalului Bucureşti arestarea lui preventivă pentru 29 de zile, în dosarul în care este acuzat că a condus o grupare infracţională care ar fi produs o evaziune fiscală de 22,5 milioane de euro.

Urmărește
985 afișări
Imaginea articolului Procurorii l-au reţinut pe Said Baaklini. Evaziune fiscală de 22,5 milioane de euro

Procurorii l-au reţinut pe Said Baaklini şi cer Tribunalului Bucureşti arestarea acestuia (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Said Baaklini a fost audiat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în urma percheziţiilor care au avut loc joi, la locuinţele şi la firmele membrilor grupării infracţionale conduse de acesta.

La finalul audierilor, procurorii DIICOT au emis pe numele lui Said Baaklini ordonanţă de reţinere şi cer vineri instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 29 de zile.

În acelaşi dosar a fost reţinută şi contabila lui Baaklini, procurorii propunând instanţei arestarea ei preventivă, au precizat surse judiciare.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut joi 16 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Buzău, Constanţa, Gorj şi Botoşani, la locuinţele şi la firmele membrilor unei grupări infracţionale conduse de Said Baaklini. În urma percheziţiilor au fost duse la audieri 11 persoane, printre care şi Said Baaklini.

Potrivit anchetatorilor, gruparea intracţională constituită din şapte persoane, cetăţeni români, libanezi şi italieni, condusă de Said Baaklini (50 de ani), este suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 22,5 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Said Baaklini este acuzat că ar fi folosit, direct sau prin persoane interpuse, mai multe firme din România, Bulgaria, Liban şi Panama, prin intermediul cărora ar fi creat circuite financiare fictive, făcând operaţiuni comerciale nereale, respectiv livrări intracomunitare, achiziţii şi revânzări de imobile sau alte bunuri, în principal motoare electrice, fără plata obligaţiilor către bugetul de stat.

Într-un alt dosar, în februarie 2011, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru că ar fi cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare.

Baaklini a fost acuzat de tentativă de stabilire cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii acestei fapte, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de acesta sunt judecaţi Adrian Chebuţiu şi Coriolan Adrian Preda, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al UCM Reşiţa, respectiv director executiv al societăţii la data faptelor, precum şi Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa.

Dosarul este pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, următorul termen fiind stabilit în 10 mai.

Said Baaklini a fost vizat şi în dosarul privind fraudarea societăţii Rodipet cu 35,5 milioane de euro.

În iulie 2011, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la locuinţa lui Baaklini şi la sediul şi punctele de lucru ale firmei sale, Libarom Agri SRL, acesta fiind ulterior audiat.

Percheziţiile au fost făcute în cadrul dosarului privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC Rodipet SA (SC Network Press Concept SA) de către mai multe persoane, printre care Hassan şi Mehdi Awdi, precizau atunci anchetatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici