- Home
- Social
- SUCEAVA, (13.11.2015, 18:18)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorii s-au autosesizat în cazul fetei moarte după ce părinţii nu au permis transfuzia de sânge
Procurorii s-au sesizat din oficiu în cazul fetei care a murit, joi, în Spitalul Judeţean Suceava, după ce părinţii nu au permis medicilor să îi facă transfuzie de sânge, Parchetul Tribunalului Suceava deschizând dosar penal pentru omor.
Urmărește
1258 afișări
Procurorii s-au autosesizat în cazul fetei moarte după ce părinţii nu au permis transfuzia de sânge (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, în acest caz există suspiciuni cu privire la împrejurările în care tânăra a încetat din viaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu în urma apariţiei în presă a unui articol în care se relatează că în 5 noiembrie 2015, în comuna Ciprian Porumbescu, din judeţul Suceava, a avut loc un accident de circulaţie în urma căruia tânăra a fost rănită grav şi a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean "Sf. Ioan cel Nou” din Suceava cu traumatism cranio-cerebral cu edem, fracturi costale care i-au afectat plămânul stâng şi fracturi la picioare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
În comunicat se precizează că, din motive religioase, părinţii pacientei au semnat că nu sunt de acord şi refuză transfuzia de sânge necesară, astfel că, urmare a complicaţiilor medicale şi a stării critice, pacienta a încetat din viaţă în seara de 12 noiembrie 2015.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, vineri, că pacienta a fost victima unui accident produs în 5 noiembrie 2015, cu politraumatism, şi că s-a prezentat la SJU Suceava în stare gravă, cu traumatism cranio-cerebral, cu traumatism toracic grav, cu pneumotorax stâng, cu fracturi costale şi de vertebre multiple, dar şi cu fracturi ale ambelor femururi. În aceste condiţii, tânăra a necesitat stabilizarea funcţiilor vitale şi apoi, în urma evaluării, în comisia formată din medicii de gardă de la Chirurgie, Neurochirurgie şi Ortopedie a fost internată în Secţia Anestezie Terapie Intensivă.
Citeşte şi: Caz dramatic în Suceava: O tânără a cărei familie a refuzat transfuzia de sânge din motive religioase a murit la spital
În primele zile, pacienta a fost stabilă hemo-dinamic, cu valori ale hemoglobinei 7,2, ulterior 8,6, a spus directorul medical al SJU Suceava, care a menţionat că s-a precizat atât în consimţământul informat, cât şi în foaia de observaţie din secţia Chirurgie, din secţia ATI şi Unitatea de Primire a Urgenţelor faptul că familia aparţine unui cult religios ale cărei practici interzic transfuzia de sânge sau orice transplant de organe.
El a explicat că, în acest context, pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale ortopedice, care presupunea refacerea continuităţii celor două oase fracturate şi care era o intervenţie chirurgicală sângerândă, cu risc major pentru pacientă, s-a pus problema administrării transfuziei sanguine, care a fost din nou refuzată de familia pacientei.
"Din acest motiv, s-a instituit, conform legii drepturilor pacientului, comisia de arbitraj formată din trei medici - şefi de secţie, care a studiat cazul şi, în prezenţa familiei, însoţită de reprezentantul legal, de un avocat, respectiv medicii curanţi, a decis că este necesară administrarea transfuziei de sânge”, a spus Brădăţan.
El a adăugat că, în momentul în care familiei i-a fost comunicată decizia comisiei, rudele au cerut o scurtă amânare, pentru a decide asupra conduitei de urmat şi au hotărât să ceară transferul la o clinică universitară.
Directorul medical a precizat că, în acest sens, SJU Suceava a făcut toate demersurile necesare pentru a facilita transferul către Terapia Intensivă a Spitalului clinic universitar “Sf. Spiridon” Iaşi, s-a asigurat transport aeropurtat, iar elicopterul a aterizat pe Aeroportul Suceava, dar în momentul transferului din secţia Terapie Intensivă către ambulanţă pacienta a intrat în stop cardio-respirator repetat, a fost resuscitată de două ori, iar a treia oară, în ciuda manevrelor întreprinse de echipa de terapie intensivă, aceasta a murit.
Brădăţan a spus că s-a constituit, joi, o comisie de arbitraj, în momentul în care s-a decis realizarea intervenţiei chirurgicale, pacienta fiind permanent internată în Secţia ATI, cu valori tensionale normale, cu frecvenţă cardiacă între 90 şi 100 pe minut, iar saturaţia în oxigen, fiind ventilată mecanic, era de sută la sută.
El a mai declarat că intervenţia chirurgicală ortopedică poate fi amânată săptămâni şi chiar luni de zile, în funcţie de starea pacientului.
“Este recomandat să se asigure condiţii optime pentru a se putea face intervenţia chirurgicală, iar după o săptămână de la accident se punea deja problema să pregătim intervenţia chirurgicală. Pentru a putea face intervenţia chirurgicală era nevoie, întâi şi întâi, de o transfuzie de sânge şi aceasta este decizia comisiei”, a spus Brădăţan.
El a explicat că din cauza traumei toracice, care nu a permis în primă fază o ventilaţie eficientă permanentă a pacientei, nu se putea pune problema efectuării intervenţiei chirurgicale ortopedice mai repede.
Brădăţan a spus că în momentul transferului pacientei de la ATI spre ambulanţă, starea pacientei era staţionară.
"Nu putem decât face speculaţii, de regulă, la o mobilizare, poate să apară o embolie pulmonară, date fiind fracturile de oase lungi. Fracturile de femur sunt fracturi emboligene şi şocogene, prin natura lor. Sunt fracturi de oase mari, de oase importante din organism, şi poate surveni decesul ca urmare a unei embolii grase, aşa cum se numeşte în termeni ştiinţifici. Adică, din măduva osoasă, pleacă nişte bule de grăsime care ajung să blocheze arterele pulmonare şi/sau arterele coronare", a precizat medicul sucevean, arătând că după efectuarea necropsiei se vor afla cauzele exacte ale decesului pacientei..
El a subliniat că, în faţa comisiei de arbitraj, familia a luat decizia de a solicita transferul la clinica ieşeană, deşi i-a explicat acesteia riscurile transferului pacientei, asumându-şi şi posibila apariţie a unor complicaţii.
"Nu sunt de dorit, dar se pot întâmpla oricând la mobilizarea unui pacient. Să nu uităm că era vorba de un pacient politraumatizat grav, deci se pleacă de la un pacient care, chiar dacă fiind organism tânăr, a trecut printr-un accident feroviar, cu leziuni multiple, care, fiecare în sine, putea să provoace decesul. Transfuzia sanguină se impunea pentru a putea asigura condiţii optime de intervenţie chirurgicală”, a spus Brădăţan.
Întrebat dacă transfuzia de sânge era necesară şi înaintea efecturării intervenţiei chirurgicale, Brădăţan a spus că administrarea transfuziei de sânge ar fi putut grăbi procesul de îmbunătăţire a stării generale a pacientei şi ar fi pregătit-o pentru intervenţia chirurgicală.
El a spus că, din momentul prezentării la UPU, familiei pacientei i s-a pus în vedere că este posibil să fie nevoie de transfuzie, aceasta a refuzat atât în UPU, cât şi pe consimţământul informat.
Tânăra de 19 ani, rănită grav după ce maşina în care se afla a fost lovită de un tren, a fost internată în comă indusă la Spitalul Judeţean Suceava. Familia sa le-a interzis medicilor să îi facă transfuzie de sânge din motive religioase, fiind membri ai cultului Martorii lui Iehova. Fata a murit în cursul zilei de joi.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe