- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.02.2013, 10:08)
- Lucia Efrim - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul Dorina Danielescu, găsit incompatibil de către ANI
Procuroarea Dorina Danielescu - fost şef al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, demis de premierul Victor Ponta - a fost găsită incompatibilă de ANI, întrucât e şi magistrat civil, detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, dar şi colonel activ, ordinul militar nefiind revocat.
Urmărește
2322 afișări
Dorina Danielescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Dorina Danielescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, detaşată la Ministerul Apărării Naţionale.
ANI a dispus sesizarea Ministerului Apărării Naţinale, dar şi a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Dorina Danielescu fiind informată, în 30 iulie 2012, 17 ianuarie 2013 şi 1 februarie 2013, despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
În urma evaluărilor efectuate începând cu data de 30 iulie 2012 s-a constatat faptul că Dorina Danielescu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 septembrie 2012 (dată la care Secţia pentru procurori din cadrul CSM a hotărât respingerea cererii de transfer la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel), întrucât exercită atât funcţia de procuror civil în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, detaşată la Ministerul Apărării Naţionale, cât şi calitatea de cadru militar în activitate, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi ale art. 101, alin. (1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
Începând cu anul 2004, Dorina Danielescu ocupă funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
La data de 16 iulie 2012, prin Ordin al ministrului Apărării Naţionale, Dorina Danielescu a fost chemată în activitate, cu gradul de colonel, confirmată în serviciul justiţie militară, specialitatea militară nr. 116 - magistratură militară şi pusă la dispoziţia Secţiei Parchetelor Militare, în vederea încadrării. Până la data constatării stării de incompatibilitate, ordinul prin care i-a fost acordat gradul de colonel nu a fost revocat, contrar prevederilor legale în materie.
În 18 septembrie 2012, prin Hotărârea Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, s-a hotărât respingerea cererii de transfer de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, formulată de procurorul Dorina Danielescu.
Conform art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004, "funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii".
De asemenea, potrivit Legii 161/2003, "funcţia de judecător şi procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior".
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.
Verificarea Dorinei Danielescu a survenit solicitării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 30 iulie 2012, adresată Agenţiei Naţionale de Integritate. CSM a solicitat ANI să verifice dacă procuroarea Dorina Danielescu, consilier personal al ministrului Apărării, este incompatibilă, fiind şi colonel activ, grad obţinut la solicitarea ei.
CSM a solicitat efectuarea unor verificări din partea ANI în legătură cu existenţa unei eventuale stări de incompatibilitate între calitatea de procuror a Dorinei Danilescu, de la parchetul Curţii de Apel Ploieşti, detaşată la Ministerul Apărării Naţionale în funcţia de consilier al ministrului, şi calitatea de ofiţer activ al Armatei Române, dobândită de magistrată la solicitarea sa, prin ordinul ministerial numărul 334 din 16 iulie 2012.
CSM invoca prevederile articolului 5 - (1) din legea 303/2004, potrivit căruia "funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii".
Daniela Danilescu, după ce a fost demisă în mai 2012 de premierul Victor Ponta de la conducerea ANRP, a fost detaşată de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti la Ministerul Apărării Naţionale.
Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţiu, a decis în 16 iulie 2012 activarea procuroarei Dorina Danilescu în gradul de colonel, desemnând-o să coordoneze activităţile derulate de Direcţia Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, Corpul de Control şi Direcţia Audit Intern ale MApN.
"Potrivit art. 61 alin. (3) din Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.30/2012 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, «în funcţie de nevoile de încadrare ale unităţilor militare şi pentru asigurarea funcţionalităţii şi operativităţii acestora, ofiţerii în activitate pot proveni şi din rândul ofiţerilor în rezervă, al maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate sau al civililor din cadrul sau din afara Ministerului Apărării Naţionale, chemaţi în activitate în condiţiile legii, cu respectarea cerinţelor de studii prevăzute de legislaţia naţională şi cea specifică»", comunica Biroul de presă al MApN, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.
Sursa citată preciza că în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale nu se formează "ofiţeri de arma justiţie militară".
"Chemarea în activitate a doamnei magistrat Danielescu Dorina s-a făcut în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, cu acordul acesteia. Obligativitatea îndeplinirii serviciului militar, conform legii, este o condiţie necesară numai pentru bărbaţi şi numai în anumite arme şi specialităţi militare, potrivit art.36 lit.g) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede faptul că «Pentru chemarea în activitate, în anumite arme şi specialităţi militare, stabilite prin ordin al miniştrilor sau şefilor instituţiilor în cauză, bărbaţii trebuie să aibă serviciul militar îndeplinit»", mai arăta MApN.
Gradul de colonel i s-a acordat în conformitate cu prevederile art. 52 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede: "Persoanelor …li se acordă gradele militare în funcţie de pregătirea lor, vechimea în specialitatea dobândită pe timpul studiilor, raportată la stagiile minime în grad, precum şi de vârsta acestora".
Procurorul Dorina Danielescu, consilier al ministrului Apărării, care a fost avansată în grad militar, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii transferul la Secţia Parchetelor Militare, implicit detaşarea la Ministerul Apărării Naţionale, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Deşi nu a făcut stagiul militar, procuroarea Danilescu a fost avansată în grad de colonel, ofiţer activ, precizau sursele citate.
La sfârşitul lunii mai 2012, Dorina Danielescu a fost retrasă de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prin decizie a premierului Victor Ponta. Danielescu ocupa această funcţie din octombrie 2011, fiind numită atunci de premierul Emil Boc.
În 5 iunie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii stabilise încetarea detaşării procuroarei Dorina Danielescu Gheorghe la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, din cadrul Ministerului Finanţelor.
După decizia din 5 iunie, Danielescu ar fi trebuit să-şi reia activitatea la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, însă în 7 iunie 2012, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale, procuroarea a fost detaşată, pentru trei ani, de către Consiliul Superior al Magistraturii ca şef birou în MApN.
În 8 iunie 2012, procuroarea Danilescu a fost numită în funcţia de consilier personal al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobritoiu.
În 13 iulie 2012, MApN a solicitat CSM încetarea detaşării de la Ministerul Apărării a procuroarei Dorina Danielescu pentru a fi transferată în cadrul structurilor militare ale Ministerului Public, iar apoi detaşată tot la Apărare. CSM a respins cererea procuroarei, ea rămânând detaşată la MApN de la Parchetul din Ploieşti, dar şi cu gradul de colonel.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe