Procurorul Vasile Şelaru, arestat pentru corupţie, eliberat după jumătate de an şi plasat în arest la domiciliu

Procurorul criminalist Vasile Şelaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, arestat în vara anului trecut pentru fapte de corupţie, a fost eliberat din arestul preventiv, printr-o hotărâre definitivă a instanţei supreme, care a decis plasarea magistratului vasluian în arest la domiciliu.

Urmărește
684 afișări
Imaginea articolului Procurorul Vasile Şelaru, arestat pentru corupţie, eliberat după jumătate de an şi plasat în arest la domiciliu

Procurorul Vasile Şelaru, arestat pentru corupţie, eliberat după jumătate de an şi plasat în arest la domiciliu (Imagine: Shutterstock)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul procurorului vasluian Vasile Şelaru, trimis în judecată de către procurorii DNA în septembrie 2014 pentru mai multe fapte de corupţie, respectiv trafic de influenţă şi influenţarea declaraţiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Magistraţii instanţei supreme au menţinut hotărârea luată anterior de Curtea de Apel Iaşi, după ce magistratul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a invocat în faţa judecătorilor motive medicale, starea sa de sănătate degradându-se pe timpul celor peste şase luni de arest preventiv.

Procurorul Vasile Şelaru a fost arestat preventiv în 28 iulie 2014, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Iaşi, care a acceptat solicitarea procurorilor DNA, după mai multe ore de audieri şi de suspendare a şedinţei de judecată.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, pe 11 august 2014, suspendarea din funcţia de procuror a lui Vasile Şelaru din cadrul Parchetului Tribunalului Vaslui, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii arestării preventive luate faţă de acesta.

Potrivit procurorilor anticoripţie, la sfârşitul anului 2013, motivând că are influenţă asupra mai multor magistraţi de la instanţele de control judiciar din judeţul Iaşi, procurorul Vasile Şelaru i-a promis unei persoane că va face demersuri pentru soluţionarea favorabilă a unei cereri de recurs.

În acest context, el i-a cerut cu împrumut persoanei respective suma de 13.000 de lei, fără a stabili un termen clar de restituire. După aproximativ trei săptămâni de la primirea împrumutului, procurorul a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenţa de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor promise.

Procurorii DNA mai spuneau că, în 27 mai 2014, Vasile Şelaru, lăsând impresia că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Vaslui care avea spre soluţionare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat suma de 700 de lei, pentru a-l determina pe poliţist să rezolve favorabil acea cerere.
Anchetatorii au mai notat că, în 29 mai 2014, Şelaru i-a promis unei persoane că va interveni pe lângă un procuror de la Parchetul Judecătoriei Bârlad care supraveghea cercetările într-un dosar penal, acceptând pentru această intervenţie cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Pentru a crea acestei persoane convingerea că influenţa pe care o are asupra procurorului de caz este reală, în 30 mai 2014 Şelaru a mers la sediul Parchetului Judecătoriei Bârlad, unde a intrat o perioadă scurtă de timp.

Vasile Şelaru are o vechime de 18 ani în magistratură, iar în 2013 a candidat la funcţia de prim-procuror la Parchetul Tribunalui Vaslui, iar în cursul acestui an a candidat la funcţia de prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Vaslui, însă fără succes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici