Profesori: Un consilier şcolar are în grijă 800 de elevi. Sistemul, nepregătit să evite bullying-ul / Semnalul de alarmă, în contextul în care, miercuri, un elev din Brăila a încercat să se sinucidă, în clasă

Un consilier şcolar are în grijă 800 de elevi, motiv pentru care sistemul de educaţie nu este pregătit să evite şi să gestioneze situaţiile de bullying, atrag atenţia profesorii din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Urmărește
2102 afișări
Imaginea articolului Profesori: Un consilier şcolar are în grijă 800 de elevi. Sistemul, nepregătit să evite bullying-ul / Semnalul de alarmă, în contextul în care, miercuri, un elev din Brăila a încercat să se sinucidă, în clasă

Profesori: Un consilier şcolar are în grijă 800 de elevi. Sistemul, nepregătit să evite bullying-ul / Semnalul de alarmă, în contextul în care, miercuri, un elev din Brăila a încercat să se sinucidă, în clasă

„Fenomenul bullying-ului în şcoli arată că sistemul de educaţie nu este pregătit, în acest moment, să evite şi să gestioneze astfel de situaţii. Existenţa unui singur consilier şcolar la 800 de elevi este o problemă importantă care ar trebui rezolvată urgent. Altfel, cazurile în care copiii îşi arată, prin gesturi disperate, nevoia de atenţie, vor fi din ce în ce mai multe. Datoria noastră este să găsim o soluţie pentru aceşti elevi”, susţin dascălii.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, cu privire la fenomenul de bullying în şcolile româneşti, trei din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi, trei din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar unul din patru copii a fost umilit în faţa colegilor.

„Atenţia noastră ca profesori trebuie să fie sporită şi în ceea ce priveşte nevoia copilului de afecţiune, nu doar în procesul de predare. Colegii mei, prin rolul pe care îl au şi mai ales prin formarea profesională, sesizează modificările care intervin în comportamentul elevilor de la clasă. Nu de puţine ori, cadrele didactice sunt primele care observă când copiilor le lipsesc atenţia, dragostea părinţilor sau liniştea de acasă ori au probleme de integrare. Deşi cadrele didactice au pregătire psihopedagogică, intervenţia lor este limitată. Aici este nevoie de prezenţa şi suportul consilierilor şcolari, cu o pregătire mult mai bună în gestionarea acestor situaţii”, susţine preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Sursa citată precizează că, în acest moment, în şcolile din România, sunt doar 1.900 de consilieri şcolari.

„Practic, un consilier trebuie să se ocupe de 800 de elevi, ceea ce este practic imposibil. Ar trebui ca un consilier şcolar să se ocupe de cel mult 400 de elevi.Această situaţie nu trebuie neglijată, dacă vrem ca educaţia să fie una sănătoasă şi axată pe nevoile reale ale copilului. Considerăm că Guvernul trebuie să găsească, alături de specialişti, o soluţie pentru a creşte numărul consilierilor şcolari în unităţile de învăţământ. Altfel, suntem responsabili pentru orice gest al copiilor care trăiesc o dramă”, arată liderul FSLI.

Semnalul de alarmă al profesorilor vine în contextul în care, miercuri, un elev de 16 ani de la Colegiul Economic „I. Ghica” din Brăila a încercat să se sinucidă, în timpul unei ore de curs, chiar în momentul în care a intrat profesorul în clasă. Poliţiştii şi Inspectoratul Şcolar au deschis anchete.

Elevul de 16 ani, de la Colegiul Economic „I. Ghica” din Brăila a vrut să îşi taie venele, dar a fost observat la timp de o colegă de clasă, aceasta atenţionând profesorul, care a chemat imediat o ambulanţă.

„Este vorba despre un elev de clasa a noua. S-a întâmplat chiar înainte de începerea orei, profesorul era în clasă. Elevul s-a tăiat pe mână cu o lamă de ras. O colegă a văzut, iar cadrele didactice au sunat imediat la 112”, a declarat, corespondentului Mediafax, inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Brăila, Dan Gheorghiţă.

Elevul a fost transportat de urgenţă la spital, fiind în afara pericolului.

„Am înţeles că pe mâini mai avea câteva urme de tăieturi. Noi am înştiinţat familia, din fericire copilul este în afara oricărui pericol. Vom face o anchetă, vom încerca să aflăm ce s-a întâmplat, vom vorbi cu elevul, cu familia lui, cu psihologul şcolar”, a precizat inspectorul şcolar Dan Gheorghiţă.

Şi poliţiştii au demarat o anchetă. Ei vor sta de vorbă cu profesorii şi cu colegii de clasă ai tânărului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici