Programul de lucru al personalului Ministerului Afacerilor Interne, lansat în dezbatere publică

Programul de lucru al personalului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal au fost lansate în dezbatere publică, joi, de reprezentanţii instituţiei.

Urmărește
574 afișări
Imaginea articolului Programul de lucru al personalului Ministerului Afacerilor Interne, lansat în dezbatere publică

Programul de lucru al personalului Ministerului Afacerilor Interne, lansat în dezbatere publică

Proiectul lansat în dezbatare publică propune reglementarea mai multor aspecte. Între acestea se numără formele de organizare a programului de muncă, acordarea repausului şi evidenţa programului de lucru.

În proiectul de ordin se acordă relevanţă dispoziţiilor art. 17 alin. (3) din Directiva 88/2003/CE, care permit instituirea unor excepţii de la perioada de referinţă de patru luni calendaristice la care se raportează calculul mediei timpului de muncă într-o săptămână.

„În esenţă, se are în vedere crearea temeiul legal în virtutea căruia, şeful unităţii, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, poate stabili, sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă, prin dispoziţie/ordin, cu consultarea C.N.P., a organizaţiilor sindicale reprezentative sau, după caz, a reprezentanţilor personalului, prelungirea perioada de referinţă de 4 luni calendaristice până la maxim 12 luni”, potrivit referatului de aprobare a proiectului de act normativ lansat în dezbatere publică.

În acest context, sunt avute în vedere activităţi precum cele care implică prezenţa permanentă pentru protejarea bunurilor şi persoanelor sau care implică nevoia de continuitate a serviciilor, dar şi situaţiile determinate de producerea sau de iminenţa producerii unui accident.

Conform actului lansat în dezbatere, se propune inserarea unei noi situaţii centralizatoare la nivelul unităţii, mai precis cu personalul care a lucrat în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale sau în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile în vigoare, nu se lucrează.

Se doreşte, în plus, introducerea unor norme care reglementează pauza de masă.

„Astfel, în cursul programului de muncă de opt ore, personalul MAI are dreptul la o pauză de masă, cu durata de 20 de minute - care se include în programul de muncă, fără să afecteze desfăşurarea normală a activităţii, iar în cazul programului de muncă cu durata mai mare de opt ore, fiecărei fracţiuni de patru ore de muncă îi revine o pauză de masă cu durata de 10 minute. De asemenea, se instituie faptul că personalul care desfăşoară activitatea în schimburi de 24 de ore beneficiază de trei pauze de masă, fiecare cu durata de 20 de minute, care se includ în timpul de muncă. Acordarea pauzei de masă în aceste condiţii nu trebuie să afecteze desfăşurarea normală a activităţii unităţii”, conform Referatului menţionat.

Mai mult, este adusă în dezbatere publică şi introducerea unor norme referitoare la regimul învoirii.

„În context, personalul MAI poate fi învoit până la patru ore, în timpul programului de muncă, numai în situaţii temeinic justificate şi cu acordul şefului nemijlocit sau, după caz, a şefului unităţii/structurii, cu recuperarea timpului de muncă aferent, în următoarele cinci zile lucrătoare, după revenirea la unitate. Prestarea muncii în aceste condiţii nu conferă acordarea de timp liber corespunzător. De asemenea, se stabileşte faptul că învoirile astfel acordate se consemnează în registrul cu această destinaţie”, conform sursei citate.

Totodată, se instituie faptul că pentru învoirile care depăşesc perioada de patru ore se aplică prevederile legale ce reglementează condiţiile în baza cărora personalul MAI are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii, permisii şi învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament şi recuperare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici