- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.05.2016, 18:43)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect de lege: Săptămâna de lucru să aibă 38 de ore, nu 40 şi angajaţii să îşi poată fexibiliza programul
Angajaţii cu normă întreagă ar putea lucra 38 de ore pe săptămână, în loc de 40 de ore, fără a le fi diminuat salariul şi cu posibilitatea de a opta pentru repartizare inegală a timpului de muncă, potrivit unui proiect depus de liberalii Alexandru Pereş şi Dan Coriolan Simedru la Senat.
Urmărește
15247 afișări
Proiect de lege: Săptămâna de lucru să aibă 38 de ore, nu 40 şi angajaţii să îşi poată fexibiliza programul
''Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, şi de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată'', potrivit iniţiativei legislative de modificare a articolului 112 din Codului Muncii, depusă de liberalii Alexandru Pereş şi Dan-Coriolan Simedru la Senat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potrivit proiectului de lege repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este de 8 ore pe zi de luni până joi şi de 6 ore vinerea, cu două zile de repaus şi, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, angajaţii ar putea opta şi pentru o altă variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână.
Cât priveşte modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate, acesta va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern, potrivit sursei citate.
''Scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariaţii în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare, dar nu în detrimentul muncii'', susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.
Cei doi liberali dau ca exemplu statele europene care, ''pentru contracararea efectelor crizei economice resimţite de populaţie'', au redus timpului de lucru şi au flexibilizat programul de muncă.
''Ar trebui ca şi membri activi ai societăţii româneşti să beneficieze de aceste facilităţi'', susţin iniţiatorii proiectului.
Potrivit expunerii de motive, ''astfel se asigură o protecţie în plus sănătăţii fizice şi mentale a salariaţilor inducându-se, deopotrivă, starea de bine şi optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin creşterea calităţii şi productivităţii muncii''.
Conform unei statistici Eurostat din anul 2005, inocată de cei doi liberali, media europeană (în 25 de state UE) este de 37,9 ore lucrate săptămânal, în timp ce în România numărul acestora este de 41,1 de ore de lucru pe săptămână.
Iniţiatorii mai argumentează că familiile - în special cele cu copii - ar avea posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună.
Aceştia mai invocă şi un studiu realizat de University College London potrivit căruia salariaţii care lucrează multe ore se supun unui risc crescut de accident vascular cerebral (AVC).
''România ocupă locul trei în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa AVC, cât şi la mortalitatea secundară bolilor cardiovasculare. (…) Îngrijorător este că incidenţa AVC a crescut în rândul persoanelor cu vârstă de sub 30 de ani. 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârstă cuprinsă între 20-64 de ani, exact plaja de vârstă a membrilor activi ai societăţii, în creştere cu 6% faţă de anul 1990'', potrivit expunerii de motive.
Suedia, Franţa şi Germania sunt printre ţările care au măsuri privind reducerea duratei săptămânii de lucru şi flexibilizarea timpului de muncă fără reduceri salariale, mai spun iniţiatorii în expunerea de motive.
Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe