Proprietarii fostului spital "Scarlat Longhin", amendaţi cu 200.000 lei de Primăria Sectorului 4

Proprietarii fostului spital "Scarlat Longhin" din Capitală au fost amendaţi cu 200.000 lei de Primăria Sectorului 4, pentru încălcarea normelor de igienizare şi salubrizare, după ce în urma unui control au fost găsite numeroase nereguli, potrivit primăriei.

Urmărește
516 afișări
Imaginea articolului Proprietarii fostului spital "Scarlat Longhin", amendaţi cu 200.000 lei de Primăria Sectorului 4

Proprietarii fostului spital "Scarlat Longhin", amendaţi cu 200.000 lei de Primăria Sectorului 4 (Imagine: Sebastian Sascau/ Arhiva Mediafax Foto)

La controlul efectuat de Primăria Sectorului 4 au fost găsite "clădiri în paragină, geamuri sparte şi împrăştiate în tot perimetrul, mormane de resturi menajere şi rezultate din construcţii, piese de mobilier deteriorate, deşeuri medicale neevacuate, maidanezi, oameni ai străzii aciuaţi, o ruină şi un adevărat focar de infecţie", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de Primăria Sectorului 4.

Cu acelaşi prilej, mai arată sursa citată, în clădirile "pe jumătate prăbuşite se află încă zeci de eprubete cu sânge necoagulat, recoltat în anul 2009, «uitate» în incintă la evacuarea spitalului şi care reprezintă un adevărat pericol biologic".

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4, pe lângă încălcarea normelor de igienizare şi salubrizare, proprietarii terenului şi clădirilor în care a funcţionat spitalul au lăsat neîngrădită incinta, după ce gardul împrejmuitor a fost furat de hoţii de fier vechi, fapt care a condus la transformarea acesteia într-o groapă de gunoi în imediata vecinătate a Liceului "Gheorghe Şincai", ameninţând sănătatea elevilor.

Amendarea proprietarilor a fost dispusă, joi, de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a alertat şi solicitat prezenţa la faţa locului a reprezentanţilor Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au precizat, pentru MEDIAFAX, că fostul proprietar al clădirilor şi terenului a vândut proprietăţile unui investitor care intenţiona să realizeze, în zona respectivă, construcţii cu destinaţia de birouri. Tranzacţia nu ar fi fost însă finalizată, fostul şi actualul proprietar au intrat într-un litigiu, astfel că primarul sectorului 4 a decis să amendeze ambele părţi cu câte un miliard de lei vechi, adică 200.000 de lei în total.

Totodată, Piedone a dispus îngrădirea cu bandă de protecţie a întregului perimetru, oamenii străzii au fost evacuaţi şi au fost preluaţi de către reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 4 şi de cei ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Sector 4.

Pe lângă plata amenzilor ce totalizează două miliarde de lei vechi, proprietarii au 48 de ore la dispoziţie pentru a realiza igienizarea şi salubrizarea incintelor şi terenurilor, fiind obligaţi şi să împrejmuiască cu gard întregul perimetru, se mai precizează în comunicat.

Echipe ale Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti vor trece la evacuarea corespunzătoare a deşeurilor medicale găsite între ruinele clădirilor, în timp ce Garda de Mediu a dat asigurări că vor fi aplicate sancţiunile ce se impun, în baza prerogativelor legale deţinute.

"Este inadmisibil ca în imediata apropiere a unei instituţii de învăţământ, în plin centrul Capitalei, să existe un astfel de peisaj, unul al groazei, cu microbi răspândiţi peste tot, fiindcă, vă reamintesc, aici a funcţionat, totuşi, un spital de boli contagioase. Proprietarii dovedesc inconştienţă maximă şi lipsă de responsabilitate, în goana lor după câştig uitând că au obligaţii impuse tocmai de acest statut al dumnealor, de proprietari. Faptul că există un litigiu între ei nu îi exonerează de respectarea acestor obligaţii. Dispreţul pe care l-au dovedit, punând în pericol sănătatea cetăţenilor, îi costă astăzi două miliarde de lei vechi, iar dacă nu se vor conforma celor dispuse, după 48 de ore, vom reveni şi, sper, că vom fi sprijiniţi şi de alte instituţii ale statului, cu atribuţii în domeniu", a declarat Piedone, citat în comunicat.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au mai spus că instituţia nu are competenţă să salubrizeze zona în cauză, fiind vorba despre proprietăţi private.

În august 2012, Guvernul a decis desfiinţarea Spitalului Clinic de Dermatovenerologie "Prof. Dr. Scarlat Longhin" Bucureşti, prin mutarea structurilor în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" Bucureşti, al cărui management a fost preluat de către Primăria Capitalei.

Executivul preciza că desfiinţarea Spitalului "Scarlat Longhin" Bucureşti urmează retrocedării imobilelor în care acesta funcţiona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici