- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.01.2015, 15:20)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propunere legislativă: Familiile nevoiaşe, fără ajutoare sociale dacă nu îşi trimit copiii la şcoală
Mai mulţi deputaţi propun ca familiilor nevoiaşe să le fie sistate ajutoarele sociale dacă nu îşi trimit copiii la şcoală, o iniţiativă legislativă în acest sens aflându-se în consultare publică la Senat.
Urmărește
578 afișări
Propunere legislativă: Familiile nevoiaşe, fără ajutoare sociale dacă nu îşi trimit copiii la şcoală (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Propunerea legislativă pentru completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca familiile nevoiaşe care au în întreţinere copii de vârstă şcolară să poată beneficia de ajutor social doar în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile şcolare.
Prin proiect se propune ca inspectoratul şcolar să transmită agenţiei teritoriale situaţia privind frecventarea cursurilor de către aceşti copii, iar plata ajutorului social să fie sistată în cazul în care se constată existenţa a peste 100 de absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
În expunerea de motive, iniţiatorii menţionează că abandonul şcolar a devenit un fenomen social care a căpătat proporţii îngrijorătoare în ultima perioadă, cei mai afectaţi de acest flagel fiind copiii proveniţi din categoriile sociale defavorizate.
Semnatarii proiectului arată că unul dintre afectele imediate ale abandonului şcolar constă în implicarea acestor copii în activitatea infracţională şi că minorii care abandonează învăţământul sunt principalele victime ale reţelelor de trafic de persoane şi ale cerşetoriei.
Potrivit acestora, conţinutul legal al articolului 380 din Codul Penal, care incriminează împiedicarea accesului la învăţământului general obligatoriu, nu pare să fi produs efecte juridice de la adoptare şi până în prezent.
”Majoritatea copiilor care abandonează învăţământul obligatoriu provin din familii dezorganizate, asistate social, care fac parte din categoriile defavorizate. În cazul acestora, mijloacele penale de combatere a fenomenului nu dau rezultate, însă aceste familii depind de diferite tipuri de ajutoare sociale”, precizează iniţiatorii.
Ei dau ca exemplu ajutorul social primit în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat şi alocaţia încasată în baza Legii 277/210 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, cel din urmă act normativ conţinând o serie de prevederi care reglementează diminuarea cuantumului alocaţiei în cazul în care copilul de vârstă şcolară nu frecventează fără întrerupere cursurile şcolare.
”O astfel de măsură, care să reflecte şi importanţa combaterii abandonului şcolar prin instituirea unor sancţiuni de ordin material pentru cei care nu îşi lasă copiii să se bucure de dreptul fundamental la educaţie, este pe deplin necesară în actualul context, în care România are una dintre cele mai mari rate ale analfabetismului din Europa, în care avem prea multe cazuri de copii exploataţi şi puşi să cerşească şi în care termenul de copil făcut pentru alocaţie nu este unul străin”, susţin iniţiatorii.
Printre iniţiatorii proiectului se numără deputaţii Ioan Oltean, Roberta Anastase, Claudia Boghicevici, Alexandru Nazare, Andreea Paul, Gheorghe Ialomiţianu, Mircea Toader, Raluca Turcan, Adriana Tuşa, Alin Popoviciu (PD-L) Daniel Iane, Ludovic Orban, Dumitru Pardău şi Cristina Pocora (PNL), Ioan Axente, Mihai Diaconu, Natalia Intotero, Ninel Peia (PSD), Sebastian Grapă, Marius Neculoiu, Vasile Berci, Mircea Cazan (PNL), Maria Grecea, Mihai Deaconu, Romeo-Florin Nicoară (PP-DD), Ovidiu Raeţchi (PC), Cristian Roman (FC) şi Szabó Ödön (UDMR).
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe