Propunere: Orice persoană aleasă prin vot, obligată să se trateze în România

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice acuză conducerea României din ultimii 20 de ani de starea actuală a sistemului sanitar şi propune adoptarea unei legi a responsabilităţii care să oblige orice persoană aleasă prin vot sau numită politic să se trateze în sistemul românesc.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Propunere: Orice persoană aleasă prin vot, obligată să se trateze în România

Propunere: Orice persoană aleasă prin vot, obligată să se trateze în România (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) consideră că principalii vinovaţi pentru "situaţia mizerabilă în care a ajuns sistemul de sănătate" sunt cei care s-au aflat la conducerea ţării în ultimii 20 de ani.

"COPAC este alături de suferinţa celor afectaţi de drama de la Maternitatea Giuleşti şi atrage atenţia că această situaţie este doar vârful foarte vizibil al iceberg-ului prin elementele cutremurătoare pe care le cumulează. Întreg sistemul de sănătate din România este în colaps, zilnic se petrec astfel de evenimente tragice în spitalele din România, unde mor pacienţi nevinovaţi, sau în familii, unde sunt oameni care îşi aşteaptă moartea pentru că nu mai au acces la tratamentele necesare", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Pentru a ieşi din criza sistemului de sănătate, COPAC propune să se decidă, printr-o lege a responsabilităţii aleşilor faţă de România, ca orice persoană aleasă de popor prin vot pe o funcţie, de la preşedinte până la consilierul local de la o primărie, precum şi cei numiţi politic într-o funcţie de conducere să fie obligaţi să-şi trateze problemele de sănătate în sistemul sanitar din România, atât ei cât şi familile lor.

"Dacă încalcă această regulă, să îşi piardă automat funcţia, dacă merg să se trateze în sistemele de sănătate ale altor ţări, această faptă să fie considerată daună adusă imaginii României şi să suporte consecinţele", scriu reprezentanţii COPAC.

Aceştia consideră că o astfel de măsură se impune pentru ca aleşii să se gândească mai bine atunci când decid bugetul pentru sănătate şi astfel să fie forţaţi să aloce cel puţin şase la sută din PIB.

În opinia reprezentanţilor COPAC, dacă ar exista o lege a responsabilităţii, aleşii ar avea mai multă grijă de situaţia spitalelor din România şi vor impune un management bazat pe performanţă, nu ar mai alunga medicii din ţară, ci ar lupta să-i ţină aici, pentru că ar avea nevoie de ei, iar banii din sănătate vor fi cheltuiţi eficient şi CNAS ar lucra pentru pacienţi, nu pentru a face economii pe spinarea lor.

"Aleşii vor avea ocazia să intre într-un spital din România şi să vadă realitatea cruntă cu care se luptă un pacient din această ţară. (...) Se vor putea pune în locul pacienţilor din România care îşi aşteaptă moartea pentru că nu au acces la tratamentele necesare luptei cu diversele boli", se mai arată în comunicat.

COPAC invită parlamentarii şi politicienii să iniţieze şi să impună măsurile legislative necesare, considerând că situaţia sistemului de sănătate este o problemă de siguranţă naţională urgentă.

Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici