- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.10.2013, 19:25)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propunerea CE care garantează cetăţenilor UE dreptul la avocat în procedurile penale, adoptată
Propunerea Comisiei Europene ce garantează cetăţenilor UE dreptul de a fi asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale, precum şi posibilitatea acestora de a comunica, în cazul arestării, cu familia a fost adoptată luni, statele membre având la dispoziţie trei ani să o includă în legislaţie.
Urmărește
322 afișări
Propunerea CE care garantează cetăţenilor UE dreptul la avocat în procedurile penale, adoptată (Imagine: Shutterstock)
"Propunerea Comisiei Europene care garantează dreptul tuturor cetăţenilor din UE de a fi asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale a fost adoptată în mod oficial, după primirea aprobării Consiliului de Miniştri. Aceasta a urmat votului Parlamentului European din 10 septembrie prin care a fost aprobată directiva respectivă", se arată într-un comunicat de luni al Comisiei Europene (CE).
În practică, precizează CE, adoptarea propunerii înseamnă că tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul UE, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat încă din etapele iniţiale ale procedurii şi până la încheierea acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
Tot potrivit noilor norme, dacă o persoană suspectată este arestată, aceasta are garantat dreptul de a putea să comunice cu familia sa.
În cazul în care cetăţenii suspectaţi se află în afara ţării lor de origine, ei vor beneficia de dreptul de a lua legătura cu consulatul ţării din care provin, mai precizează CE.
"Această lege reprezintă atât o victorie pentru justiţie, cât şi o victorie pentru drepturile cetăţenilor în Uniunea Europeană. Aceasta este a treia propunere din partea Comisiei Europene privind garantarea drepturilor la un proces echitabil pentru toţi cetăţenii, din întreaga UE, indiferent dacă se află în ţara lor de origine sau în străinătate. Ne respectăm astfel promisiunea de a consolida drepturile cetăţenilor peste tot în Europa. (...) Mingea este acum în terenul statelor membre care nu trebuie să piardă timp, ci să pună cât mai curând în aplicare această lege în sistemele lor naţionale, în beneficiul tuturor cetăţenilor noştri", a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru justiţie.
După adoptarea propunerii, legea va fi publicată peste câteva săptămâni în Jurnalul Oficial al UE, după care statele membre vor avea trei ani la dispoziţie pentru punerea în aplicare a acesteia în legislaţia naţională.
Odată intrată în vigoare, noua lege se va aplica în cadrul unui număr de aproximativ opt milioane de proceduri penale în fiecare an, în toate cele 28 de state membre ale UE, potrivit Comisiei.
Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat este a treia dintr-o serie de propuneri care au fost deja adoptate, prin aceasta garantându-se drepturile minime la un proces echitabil în întreaga Uniune Europeană. Celelalte directive sunt cea privind dreptul la traducere şi interpretare, adoptată în 2010, şi cea privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale, adoptată în 2012.
Comisia este decisă să urmeze în continuare această foaie de parcurs, propunând un alt set de drepturi la un proces echitabil pentru cetăţeni, preconizat să fie publicat în această toamnă, se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe