Propunerea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, judecată în 23 iulie

Propunerea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, după executarea unei treimi din pedeapsă, va fi judecată în 23 iulie, după ce Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea avocaţilor fostului premier de preschimbare a termenului care fusese stabilit în 9 septembrie.

Urmărește
341 afișări
Imaginea articolului Propunerea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, judecată în 23 iulie

Adrian Năstase (Imagine: Raul Stef/ Mediafax Foto)

Membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit, în 3 iulie, că Adrian Năstase poate fi propus pentru liberare condiţionată, întrucât îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

Dosarul cu concluzia comisiei a fost transmis Judecătoriei Sectorului 4, care a stabilit să judece cauza în 9 septembrie.

Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut instanţei să acorde un alt termen de judecată, mai scurt, solicitarea fiind admisă de instanţă, care a decis ca propunerea de eliberare condiţionată a fostului premier să se judece în 23 iulie.

Surse din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Năstase a intrat automat în atenţia comisiei de la Penitenciarul Jilava, întrucât întruneşte condiţiile necesare eliberării condiţionate.

Avocatul Ion Cazacu declarat pentru MEDIAFAX că membrii comisiei de la penitenciar au analizat cât anume din pedeapsă s-a executat şi dacă, prin activitatea depusă în penitenciar sau prin comportamentul de acolo, fostul premier poate beneficia de liberarea condiţionată.

Cazacu a mai spus că, în analiza dosarului, comisia a luat în calcul, în primul rând, fracţia prevăzută de lege care trebuie să fie executată. În cazul lui Adrian Năstase, această fracţie este din cele două condamnări, de patru ani şi respectiv doi ani de închisoare, care au fost contopite şi la cei patru ani s-a adăugat un sport de pedeapsă de şase luni.

Ion Cazacu a precizat că întrucât se au în vedere condamnări pentru fapte petrecute înainte de 1 februarie, ceea ce se ia în calcul este o treime din pedeapsa totală de patru ani şi şase luni a lui Năstase.

Avocatul a mai spus că, la zilele pe care le-a efectuat efectiv în penitenciar, din pedeapsă vor fi scăzute şi "zilele câştigate" dacă a prestat activităţi fizice, practice sau activităţi intelectuale din care rezultă o lucrare ştiinţifică. Cazacu a precizat că, din ceea ce ştie, regulamentul actual al penitenciarului prevede că, pentru o lucrare ştiinţifică, un deţinut poate câştiga 30 de zile, care se iau în calcul ca fiind executate.

Adrian Năstase execută o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii.

În 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat pedeapsa de doi ani primită în dosarul "Trofeul calităţii" şi din 6 ianuarie până în prezent.

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul "Zambaccian" pentru că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

În dosarul "Mătuşa Tamara", Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.

Avocaţii lui Năstase declarau în ianuarie, după condamnarea din dosarul "Zambaccian", că fostul premier ar putea să execute mai puţin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani, el putând cere eliberarea condiţionată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele peste opt luni de detenţie din dosarul "Trofeul calităţii".

Năstase are dreptul să ceară liberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani şi că a fost condamnat înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici