Prorectorul Universităţii Maritime: Ancheta DGA vizează 5-7 profesori suspectaţi de MITĂ

Percheziţiile de la Universitatea Maritimă din Constanţa vizează "cinci până la şapte profesori care predau 13 sau 14 discipline" şi care sunt suspectaţi că au primit bani de la studenţi pentru a-i promova examenele, spune prorectorul universităţii, Cornel Panait.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului Prorectorul Universităţii Maritime: Ancheta DGA vizează 5-7 profesori suspectaţi de MITĂ

Prorectorul Universităţii Maritime: Ancheta DGA vizează 5-7 profesori suspectaţi de MITĂ (Imagine: Shutterstock)

"Este o anchetă în desfăşurare, coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel şi ofiţeri DGA. Sunt suspiciuni de dare şi luare de mită şi substituire de persoană. Dare şi luare de mită înseamnă că au fost studenţi care au dat mită ca să promoveze anumite examene", a declarat Cornel Panait pentru corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că nu ştie câte cadre didactice ar fi suspectate de luare de mită, dar că ar fi vorba despre "cinci până la şapte profesori care predau 13 sau 14 discipline".

"Nu pot să spun câte cadre didactice sunt implicate, dar sunt 13 sau 14 materii la care s-au ridicat cataloage. Ţinând cont de faptul că un profesor poate să predea două sau chiar trei materii, făcând un calcul sumar, ar fi vorba de cinci - şapte cadre didactice", a mai afirmat prorectorul Universităţii Maritime din Constanţa.

El a precizat că suspciunile ar viza sesiunea de examene din iunie - iulie 2013 şi sesiunea de restanţe din septembrie 2013.

Potrivit prorectorului, anchetatorii verifică şi evidenţa electronică a instituţiei pentru a se vedea dacă s-a intervenit pe parcurs prin modificări de note.

"Se verifică note mai mari date la examen şi, eventual, înlocuirea unei note de nepromovare, ulterior, cu o notă de promovare", a precizat Panait.

Totodată, ancheta vizează prezenţa în examene a altor persoane decât cele care ar fi trebuit să susţină probele.

"Altă suspiciune este substituirea de persoane. Se pare că există indicii că locul unor studenţi ar fi fost luat în examen de alte persoane. Adică, la anumite examene ar fi venit studenţi care nu au fost cei din catalog sau studenţi mai mari, ori din acelaşi an, dar mai bine pregătiţi la materia respectivă. Substituirea de persoană nu s-a făcut neapărat cu complicitatea cadrelor didactice, dar ce este sigur este că acestea s-au făcut în condiţiile în care cadrele didactice nu au manifestat rigurozitatea necesară, pentru că dacă cereau actul de identitate al fiecărui student un asemenea lucru nu ar fi fost posibil", a mai spus Cornel Panait.

La ora transmiterii acestei ştiri, percheziţiile la Universitatea Maritimă din Constanţa sunt în desfăşurare. Porţile universităţii sunt închise, iar jandarmii permit accesul în instituţie numai angajaţilor, pe bază de carte de identitate.

Anchetatorii au descins, joi dimineaţă, la Universitatea Maritimă din Constanţa, unde au loc percheziţii în mai multe birouri, existând suspiciuni privind fraudarea unor examene, afirmau surse judiciare.

Potrivit acestora, ar exista mai multe plângeri în legătură cu fraudarea unor examene, iar anchetatorii verifică o serie de acte şi cataloage.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici