- Home
- Social
- ALBA IULIA, (30.09.2017, 07:00)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protecţia Mediului Alba acordă autorizaţie companiei Kronospan pentru instalaţie de formaldehidă
Protecţia Mediului Alba a decis emiterea autorizaţiei integrate de mediu companiei Kronospan pentru noua instalaţie de producere a formaldehidei, un produs gazos, care va avea o capacitate de 60.000 de tone pe an. Aceasta va fi eliberată dacă în 30 de zile nu vor exista observaţii fundamentate.
Urmărește
1161 afișări
Protecţia Mediului Alba acordă autorizaţie companiei Kronospan pentru instalaţie de formaldehidă
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a decis emiterea autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronochem, ce aparţine companiei Kronospan Sebeş, pentru noua instalaţie de formaldehidă, care ar urma să producă 60.000 de tone pe an. În prezent, Kronospan, cel mai mare producător pe bază de plăci din România, are o instalaţie de formaldehidă care produce 40.000 de tone pe an.
”Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba anunţă publicul interesat asupra luării deciziei de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronochem Sebes SRL, pentru Instalatia pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 to/an, exprimat 100%, amplasament: Sebes str. Mihail Kogalniceanu nr.59, judeţul Alba. Decizia a fost luată în urma consultării autorităţilor membre C.A.T., întrunit în data de 26.09.2017 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba”, se arată într-un anunţ postat pe site-ul APM Alba.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Ion Cristoiu: Politicienii noştri sînt în viaţa ţării ceea ce sînt instalatorii în baie
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează onomastica
-
Războiul intră într-un nou an. Ucraina pierde teren în faţa Rusiei, dar Zelenski promite rezistenţă totală în 2025
Potrivit sursei citate, decizia de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se bazează, pe respectarea prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, respectiv luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, luarea măsurilor care să asigure că nicio poluare semnificativă nu va fi cauzată, evitarea producerii de deşeuri, utilizarea eficientă a energiei, luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor şi luarea măsurilor necesare, în cazul încetării definitive a activităţii, pentru evitarea oricărui risc de poluare şi pentru readucerea amplasamentului la o stare satisfăcătoare.
”În termen de 30 de zile de la anunţul public de emitere a autorizaţiei integrate de mediu, în lipsa unor observaţii fundamentate din partea publicului, autoritatea pentru protecţia mediului emite autorizaţia integrată de mediu”, se mai arată în document.
Operatorul instalaţiei este obligat să efectueze raportări periodice care cuprind rezultatele supravegherii emisiilor şi care vor fi puse la dispoziţia publicului.
În luna iulie s-a organizat, conform legii, o dezbatere publică privind emiterea autorizaţiei integrate de mediu.
Directorul companiei, Oana Bodea, a spus, în cadrul dezbaterii, că nu există pericol pentru sănătatea populaţiei din Sebeş, iar dacă Kronochem va primi autorizaţia integrată de mediu, instalaţia veche va fi oprită şi vândută când cea nouă va ajunge la capacitatea maximă prevăzută în autorizaţie.
La dezbatere au participat localnici şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care au acuzat că producerea formaldehidei este cancerigenă şi au cerut mutarea instalaţiei în afara oraşului, dar şi că din cauza companiei Kronospan a crescut numărul copiilor cu afecţiuni respiratorii.
Alţi localnici au prezentat materiale de specialitate care arată că producerea formaldehidei este dăunătoare pentru sănătate, însă directorul de atunci al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mărioara Popescu, a explicat că aceste studii nu pot fi luate în considerare dacă nu sunt transpuse în regulamente europene sau în legislaţia românească. De asemenea, ea a spus că funcţionarii publici trebuie să respecte legea şi de aceea compania Kronospan a primit, în trecut, alte autorizaţii integrate de mediu.
Divizia chimică a Kronospan, Kronochem, a depus în ianuarie 2015 documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu pentru o instalaţie de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Din această cauză, în anul respectiv, s-au organizat la Sebeş proteste la care au participat mii de persoane.
În cadrul secţiei chimice, Kronospan produce formaldehidă, un produs gazos obţinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, pe care o întrebuinţează la fabricarea răşinilor. Potrivit reprezentanţilor companiei, formaldehida produsă aici nu se exportă, ci este întrebuinţată doar pentru producerea propriilor produse.
Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF).
Kronospan este unul dintre liderii globali în producerea de plăci pe bază de lemn, iar în România există două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov.
Investiţiile Kronospan în România se ridică la peste 600 de milioane de euro, iar compania are circa 800 de angajaţi.
Citeşte şi: Elicopterul SMURD, solicitat să ducă de la Târgu-Jiu la Bucureşti un copil rănit grav după ce a căzut de pe tobogan
Citeşte şi: Emil Boc a dat cep unui butoi cu bere şi a ciocnit o halbă cu ambasadorul Germaniei, la Festivalul de Toamnă | FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Legume depozitate în subsoluri în care mişună şobolanii, descoperite de inspectorii OPC, la mai multe grădiniţe din Constanţa | FOTO
Citeşte şi: Uniunea Naţională a Judecătorilor, după votul CSM: Justiţia are nevoie de îmbunătăţiri pentru a o aduce la standarde democratice
Citeşte şi: Parchetul General a clasat sesizarea DNA privind comunicatul ce viza percheziţiile de la Guvern, trimis de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul
Citeşte şi: Primul ghid virtual de vizitare a unui muzeu din România, lansat la Braşov: "Este un pas în viitor" | FOTO
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Elicopterul SMURD, solicitat să ducă de la Târgu-Jiu la Bucureşti un copil rănit grav după ce a căzut de pe tobogan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Marcel Ciolacu a postat un filmuleț în care arată că și-a făcut tatuaj pe mâna stângă cu mesajul „Nu se mărește TVA-ul”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:16
-
astăzi, 13:07