Angajaţii din sistemul penitenciar protestează în faţa sediului ANP. Proteste şi în Bistriţa / 19 octombrie, miting la Ministerul Justiţiei - FOTO, VIDEO

Angajaţii a două sindicate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) vor protesta miercuri în faţa instituţiei, aceştia solicitând condiţii de lucru mai bune, eliminarea deficitului de personal, echitate salarială şi demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din sistemul penitenciar protestează în faţa sediului ANP. Proteste şi în Bistriţa / 19 octombrie, miting la Ministerul Justiţiei - FOTO, VIDEO

Protest al angajaţilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în faţa instituţiei. Miting, în 18 octombrie, la Ministerului Justiţiei - FOTO

UPDATE: Zeci de membri a două sindicate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au protestat miercuri în faţa instituţiei, aceştia solicitând condiţii de lucru mai bune, eliminarea deficitului de personal, echitate salarială şi demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

"Nemulţumirile sunt legate de lipsa personalului, ore suplimentare enorm de multe, acele un milion şi jumătate pe care le-am menţionat, problemele de salarizare, modul în care ministrul refuză să aplice ordonanţa aceea şi în ceea ce priveşte personalul din penitenciare. Sindicatele care participă la protest sunt FSANP si SNLP. Ele reprezintă 90 la suta din sistem. Noi cerem demisia doamnei Prună pentru că este incapabilă să gestioneze sistemul peniteciar. Protestele vor continua până în momentul în care Guvernul României, pentru că nu mai avem încredere în doamna ministru, va alege să răspundă solicitărilor noastre", a declarat Sorin Dumitraşcu, preşedintele sindicatului Omnia, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, reprezentanţii sindicatelor susţin că nu vor mai efectua ore suplimentare, anunţând un miting la data de 19 octombrie în faţa Ministerului Justiţiei.

"Pe 19 octombrie vom avea un miting la Ministerul Justiţiei. Sperăm să putem aduce 2.000 de oameni. Va fi acţiunea culminantă. Daca nici la punctul acela nu se vor rezolva revendicările, vom relua toate acţiunile astea pe termen nedeterminat, câte cinci penitenciare, de trei ori pe săptămână. (...) Suntem şi noi mentionaţi în ordonanţă. Sunt două criterii acolo, le îndeplinim. Totuşi, sunt ezitari şi umbra unor asa zise sau declarate presiuni din structura de apărare, MAI, MApN, precum şi serviciile, cum că cei din penitenciare au salarii consistente şi nu trebuie să mai crească. (...) Acum ies la iveală şi alte probleme, cea mai grea dintre ele este lipsa oamenilor, care generează muncă în plus. (...) Am făcut nişte formulare şi toţi oamenii au refuzat munca suplimentară pentru luna octombrie. Pare simplu. În realitate, avem toate şansele să ne blocăm în urmatoarea săptămână, pentru că deja am ajuns la măsuri extreme ca să îşi poată face misiunile. Nu se mai dau concedii deloc. În loc de doi agenţi pe sectie, avem unul la trei secţii. Suntem vreo 11.000 de salariaţi. S-au pensionat 1.400 anul ăsta, am rămas 11.000. (...) În loc să creştem cu 1.000 de oameni, cum era prevăzut bugetul pe anul ăsta, am scăzut 1.000. La rectificarea asta bugetara vor să dea jos 60 de milioane de lei necheltuiţi cu salariile, cu investiţiile" a declarat pentru MEDIAFAX Ştefan Teoroc, presedinte Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP).

"Protestele continuă şi în penitenciare până când Guvernul României va reacţiona. La Bacău, Satu Mare, Bistrita, Dej şi Slobozia ofiţeri şi agenţi de penitenciare vor protesta în faţa penitenciarelor în 12 Octombrie 2013. La penitenciarele Aiud, Arad, Găeşti, Botoşani şi Galaţi protestele vor avea loc o zi mai târziu, în data de 13 Octombrie 2013", anunţă Sindicatul Omnia.

Sindicaliştii susţin că "angajaţii din penitenciare lucreză în aceleaşi condiţii pe care ministrul Raluca Prună le deplânge în ceea ce-i priveşte pe deţinuţi. Şi, chiar dacă la acest moment planul Guvernului de a cheltui cele aproximativ 740 milioane de USD pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în următorii 10 ani ca urmare a presiunilor CEDO nu mai este credibil, ramâne notabil faptul că nu s-au prevăzut fonduri şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. La nivel naţional sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP şi se înregistrează 1,5 milioane de ore suplimentare, iar perspectiva este ca aceşti indicatori să se înrăutăţească în condiţiile în care dinamica de personal înregistrează un trend negativ pe fondul inechităţilor salariale promovate de către ministrul Raluca Prună prin refuzul de a aplica OUG 20/2016 şi angajaţilor din penitenciare''.

La protestul de miercuri participă şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP).

"Deşi 2016 a fost un an bugetar bun, în loc să avem o creştere a efectivelor cu 1000 de salariati, vom avea o pierdere substanţială cauzată prin pensionări masive dar şi prin tergiversarea procedurilor de încadrare din sursă externă. În anul 2017 numărul orelor suplimentare va creşte peste 1,5 milioane (anual) şi vor fi imposibil de compensat. Un sistem în colaps despre care Ministrul Justiţiei minte asumat că stă bine, declarând fals la CEDO că se vor construi noi unităţi. Un sistem care se poate bloca prin simplul refuz al muncii suplimentare", susţin reprezentanţii SNLP.

Peste 50 de angajaţi ai Penitenciarului Bistriţa au protestat, miercuri, în ploaie şi frig, în faţa închisorii, nemulţumiţi de faptul că nu le sunt acordate salariile de merit şi au cerut demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei peste 50 de angajaţi ai Penitenciarului Bistriţa au ieşit în faţa închisorii, în frig şi ploaie, întrerupând lucrul timp de două ore, fără însă ca activitatea să fie afectată.

Oamenii au scandat “Jos, jos, jos ministru mincinos!”, “Stop discriminării!”, “Vrem respect nu dispreţ” şi “Aplicarea legii nu este un lux”. Totodată, ei au strigat şi “Demisia”, solicitând demisia ministrului Raluca Prună.

Angajaţii Penitenciarului Bistriţa sunt nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistemul de apărare şi ordine publică şi de faptul că nu le sunt acordate salariile de merit.

“Noi protestăm pentru a ne exprima nemulţumirea faţă de discriminarea salarială impusă la nivel guvernamental în cadrul structurii de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională prin neacordarea sumei compensatorii reprezentând salariul de merit personalului din penitenciar. Am solicitat conducerii Penitenciarului Bistriţa alocarea sumei 37.000 la 208 funcţionari, reprezentând salariile de merit pentru lunile august şi septembrie. Deci nu este nici 100 de lei de persoană, dar doamna ministru refuză să semneze deschiderea de credite bugetare. Nu ne-a transmis nici că ne acordă acest drept, nici că nu...” a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Salariaţilor Penitenciarului Bistriţa, Marius Lacatis.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi pentru că sunt nevoiţi să lucreze suplimentar, nefiind suficient personal în sistem şi că nu sunt recompensaţi corespunzător.

“Se generează un volum foarte mare de muncă din cauza aplicării noii legislaţii privind executarea pedepselor. Pe fondul acesta se efectuează şi foarte multe ore suplimentare. Există pensionări masive în sistemul penitenciar, numai la Bistriţa fiind efectuate peste 30 de pensionari. La nivelul Penitenciarului Bistriţa deficitul de personal este de peste 135 de persoane. Aici s-au efectuat 13.000 de ore suplimentare, se fac efoturi pentru acordarea zilelor libere dar nu există suficient personal”, a adăugat Marius Lacatis.

Liderul sindical a afirmat că protestele vor continua, în paralel, angajaţii Penitenciarului Bistriţa intenţionând să nu mai efectuze ore suplimentare până când ministrul Justiţiei va aplica legea..

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici