Protest al angajaţilor din Portul Constanţa: Consiliul Local să nu primească noi acţiuni în port

Aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat, luni dimineaţă, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, nemulţumiţi că 13 % din acţiunile APM ar urma să treacă la Consiliul Local Constanţa, ceea ce va însemna că Ministerul Transporturilor nu va mai fi acţionar majoritar.

Urmărește
720 afișări
Imaginea articolului Protest al angajaţilor din Portul Constanţa: Consiliul Local să nu primească noi acţiuni în port

Protest al angajaţilor din Portul Constanţa, care se opun ca CL să primească noi acţiuni în port (Imagine: Adrian Pogingeanu/Mediafax Foto)

Cei aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au încheiat protestul la ora 9.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe durata celor două ore de protest, oamenii au fluierat şi au suflat în vuvuzele. De asemenea, angajaţii din port au adus câteva utilaje în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime.

Preşedintele Federaţiei  Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a transmis celor prezenţi că portul nu este al guvernanţilor, ci al angajaţilor.

TITLURILE ZILEI

"Portul Constanţa nu este al domnului Şova sau al domnului Ponta, este al nostru, al lucrătorilor portuari. Portul nu este trocul dumnealor politic, ci reprezintă bunăstarea noastră şi a familiilor noastre", a declarat Mircea Burlacu în faţa protestatarilor.

El a mai spus că luni, în jurul orei 12.00, sindicaliştii au stabilită o întâlnire cu Radu Mazăre, iar dacă aceasta va fi reconfirmată de către primar ei se vor prezenta la discuţii.

Burlacu a mai spus că vor încerca să îl convingă pe Radu Mazăre să renunţe la intenţia municipalităţii de a primi alte 13% din acţiunile portului şi că ei nu negociază revendicarea ca statul să îşi piardă pachetul majoritar de acţiuni la Portul Constanţa.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare a mai solicitat guvernanţilor o dezbatere publică pe această temă, amintind că premierul Victor Ponta a refuzat să aibă o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii portuare.

De asemenea, sindicaliştii doresc să trimită un memoriu Comisiei Europene referitor la intenţia Guvernului de a transfera noi acţiuni către Consiliul Local.

Liderul sindical a mai anunţat că, în cazul în care autorităţile nu vor renunţa la această decizie, sindicaliştii vor organiza un protest de amploare în faţa Primăriei Constanţa, la care vor participa şi colegi de-ai lor din alte judeţe.

Protestele angajaţilor din Portul Constanţa vor continua marţi şi miercuri, urmând să fie reluate apoi după alegerile europarlamentare. Protestele vor avea loc în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, între orele 7.00 şi 9.00.  

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţi ai Sindicatului Lucrătorilor din Administraţia Portului Constanţa şi cu conducerea Administraţiei Portului, angajaţii portului spunând că se tem că îşi vor pierde locurile de muncă dacă statul nu va mai fi majoritar în Portul Constanţa, edilul susţinând că acest lucru nu se va întâmpla.

La finalul întrevederii, vicepreşedintele sindicatului, Ştefan Grigorie, spunea că angajaţii din Portul Constanţa se opun acordării unui pachet suplimentar de acţiuni către municipalitate, în primul rând temându-se că ar putea să îşi piardă locurile de muncă.

Ştefan Grigorie a precizat că Sindicatul Lucrătorilor din Administraţia Portului Constanţa are aproximativ 460 de membri, adică jumătate din numărul total al angajaţilor APM, în cadrul acestei instituţii existând încă un sindicat.

La rândul său, primarul Radu Mazăre a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicaliştilor, că înţelege teama oamenilor că şi-ar putea pierde locurile de muncă, dar că interesul său este acelaşi cu al angajaţilor, respectiv ca portul să meargă bine şi să se dezvolte în continuare.

El a mai spus că municipalitatea are un interes mai mare ca portul să funcţioneze bine decât un ministru al Transporturilor şi că investiţiile importante care se fac aici nu vor fi afectate de structura acţionariatului. 

Mazăre mai susţinea că doreşte să aibă discuţii şi cu celelalte sindicate din port şi cu operatorii portuari pentru a afla de ce se opun acestui transfer.

Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici