Protest al angajaţilor Spitalului Penitenciar Târgu Ocna şi ai Penitenciarului Bacău

Aproximativ 50 de angajaţi ai Spitalului Penitenciar Târgu Ocna şi 50 de angajaţi ai Penitenciarului Bacău protestează, miercuri, în faţa instituţiilor, cerând, printre altele, eliminarea discriminărilor salariale, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi plata orelor suplimentare.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Protest al angajaţilor Spitalului Penitenciar Târgu Ocna şi ai Penitenciarului Bacău

Protest al angajaţilor Spitalului Penitenciar Târgu Ocna şi ai Penitenciarului Bacău

Protestatarii s-au strâns în faţa Spitalului Penitenciar Târgu Ocna şi în faţa Penitenciarului Bacău, cerând, în principal, condiţii de lucru mai bune şi plata integrală a orelor suplimentare.

"Am cerut şi obţinut aprobare pentru 50 de colegi care participă la acest protest, în faţa penitenciarului. La Târgu Ocna a fost făcută solicitare tot pentru 50 de angajaţi, care vin la protest în timpul liber. Problemele sunt sistemice, sunt mari şi nerezolvate. Ne dorim să mergem şi noi pe noua grilă de salarizare, deşi sănătatea este trecută, învăţământul este trecut... Nu a motivat nimeni de ce noi nu suntem trecuţi acolo şi trebuie să aşteptăm până în 2022. Bănuiesc că noi, fiind oameni ai legii şi sub jugul autorităţii, suntem consideraţi cei mai docili", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Marcel Voicu, liderul de sindicat al angajaţilor din cadrul Penitenciarului Bacău.

Conform acestuia, angajaţii din penitenciare reprezintă "port-drapelul sistemului de apărare", deoarece militarii, jandarmii şi pompierii nu au sindicate.

"Ne mai dorim eliminarea discrepanţelor la pensionare. Cei care se pensionează după 15 septembrie 2017 pierd aproximativ 30% din pensia obţinută de colegii care au ieşit la pensie înainte de 2018. Există şi acea împuternicire ilegală a directorului general al ANP", a adăugat Marcel Voicu.

Liderul sindical susţine că nu înţelege atitudinea ministrului Justiţiei: "Anul trecut, noi am căzut în plasa promisiunilor ministrului Tudorel Toader. L-am crezut cap-coadă. Ei, uite că, acum, nu mai credem nimic! Recent, domnul ministru a ieşit cu o declaraţie împotriva noastră prin care ne-a oripilat efectiv! A spus că avem mai multe drepturi decât preşedintele României! Ne-a lăsat fără cuvinte. Noi nu cerem fantasmagorii, ci drepturi trecute în lege".

La rândul său, liderul Sindicatului Sanjust din cadrul Spitalului-Penitenciar Târgu Ocna, Ovidiu Mirică, a declarat că nu i se pare normal ca angajaţi din Bucureşti care stau la birou să aibă acelaşi salariu cu angajaţi care lucrează cu deţinuţi grav bolnavi.

"Prin Legea salarizării au dispărut precizările cu privire la condiţiile de muncă. Noi lucrăm cu bolnavi cu specific de TBC şi HIV, dar noua lege nu ia în calcul acest aspect. Cel care stă în aparatul central, la Bucureşti, şi care nu lucrează cu deţinutul ia un spor de 30%, spor pe care îl ia şi cel care lucrează cu deţinuţii bolnavi de HIV sau TBC. Nu mi se pare corect să fie o salarizare egală, dar munca diferită!", a afirmat Ovidiu Mirică.

Acesta a adăugat că, până la 1 aprilie 2018, în cadrul instituţiei au fost înregistrate 23.000 de ore suplimentare, care nu sunt plătite.

"Domnul ministru Tudorel Toader a ieşit recent şi a spus că noi solicităm 250% plata unor ore, ceea ce este greşit. Nu e adevărat. Am solicitat sporul pe ore suplimentare, de 75%, şi cel de 100% pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Mai mult, în 2018 nu s-a făcut nicio angajare. Un om nu poate sta în două foişoare, de exemplu, nu poţi să îl tai în două!", a spus Ovidiu Mirică.

Sindicaliştii cer eliminarea discriminărilor salariale prin aplicarea legii-cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională, începând din luna octombrie. Aceştia avertizează că, dacă în urma acestor acţiuni nu vor fi luate măsuri, vor lua în calcul blocarea activitaţii penitenciarelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici