- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protestul de la minele Paroşeni şi Lonea: Mitingul minerilor s-a încheiat după ce a fost semnat un act adiţional care le rezolvă cererile
Cei aproximativ 400 de mineri de la Lupeni şi Lonea care protestau, miercuri, în curtea CNH au renunţat la acţiunea lor, după ce reprezentanţii companiei şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional care va rezolva cererile lor.
Protest al minerilor de la minele Paroşeni şi Lonea (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit liderilor Sindicatului "Muntele" din Valea Jiului, administraţia Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi partea sindicală au semnat, miercuri după-amiază, un act adiţional la contractul colectiv de muncă prin care vor fi soluţionate revendicările ortacilor.
Preşedintele Sindicatului "Muntele" din Valea Jiului, Petre Nica, a citit în faţa ortacilor adunaţi în curtea CNH din Petroşani conţinutul actului adiţional prin care sporul de periculozitate aferent muncii subterane a fost aliniat la legislaţia în vigoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Nica le-a spus ortacilor că actul adiţional va fi înregistrat joi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, după care acesta va intra în vigoare.
Potrivit lui Adrian Jurca, liderul sindicatului de la Mina Livezeni, afiliat la Sindicatul "Muntele", sporul de periculozitate a fost actualizat la legislaţia în vigoare după ce Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri bugetul de venituri şi cheltuieli al CNH.
Această revendicare privind sporul de periculozitate nu a putut fi soluţionată de către conducerea CNH până la aprobarea bugetului de către Guvern.
Preţul cărbunelui din Valea Jiului, o altă revendicare a minerilor, va fi de 75 de lei pe gigacalorie doar pe luna februarie, aşa cum fusese stabilit luni prin negocierea dintre conducerea CNH, conducerile celor două termocentrale din judeţul Hunedoara, care cumpără huila din Valea Jiului, şi Ministerul Economiei. Potrivit sindicaliştilor, minerii vor ca acest preţ de 75 de lei pe gigacalorie să rămână la acelaşi nivel pe tot anul în curs, în condiţiile în care în luna ianuarie acest preţ a fost de 64 de lei pe gigacalorie.
După ce minerii de la Lupeni şi Lonea care protestau în curtea CNH au văzut actul adiţional semnat, au renunţat la acţiunea lor, care a durat aproape cinci ore. Aceşti mineri, care ar fi trebuit să lucreze în schimbul întâi şi al doilea, au părăsit curtea companiei şi urmează ca joi să îşi reia programul normal de lucru.
Potrivit lui Petre Nica, după ce ortacii de la celelalte unităţi miniere vor fi informaţi că a fost semnat actul adiţional, programul de lucru se va desfăşura normal.
Liderii de sindicat şi-au luat angajamentul în faţa ortacilor că vor negocia cu Ministerul Economiei până când toate problemele din mineritul din Valea Jiului vor fi rezolvate.
La ora transmiterii acestei ştiri, în subteranele celor şapte unităţi miniere din Valea Jiului trebuie să intre minerii care încep schimbul trei, iar ortacii din schimbul doi de la Uricani şi Vulcan, care protestau în sala de pontaj, vor pleca acasă, astfel că au renunţat la protest, şi ei urmând să îşi reia programul de lucru joi.
Primii care au declanşat protestele de miercuri au fost minerii de la Lonea şi Paroşeni. Astfel, minerii care ar fi urmat să intre în schimbul întâi la Mina Lonea au refuzat să coboare în subteran, iar alţi 41 de ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul de noapte, au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit. Cei 41 de mineri care refuzau să iasă din subteranul Minei Paroşeni au ieşit la suprafaţă după circa trei ore de la terminarea programului de lucru.
Ulterior, aproximativ 200 de ortaci de la Mina Lonea, adică minerii care nu au intrat la ora 6.00 în subteran, în schimbul întâi, şi cei care ar fi trebuit să înceapă lucrul la ora 12.00, în schimbul al doilea, au plecat din curtea minei spre sediul CNH din Petroşani. Minerii, îmbrăcaţi în haine de lucru, au ales să îşi ceară, în faţa CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei - spuneau ei - refuză să le acorde.
Ei au ajuns în jurul orei 13.30, la sediul CNH din Petroşani, după ce au parcurs pe jos distanţa de aproximativ cinci kilometri dintre mină, aflată în localitatea Petrila, şi sediul companiei. Protestatarii au discutat în curtea CNH cu directorul general al companiei, Constantin Jujan, care a coborât în mijlocul oamenilor.
Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroşeni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea şi Vulcan) care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea, au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.
După negocieri telefonice între minerii de la Petrila şi Vulcan, conducerea CNH şi sindicate, cei aproximativ 400 de ortaci au fost convinşi să iasă la suprafaţă, cu o oră mai târziu decât cea la care trebuiau să îşi încheie programul de lucru.
Totodată, minerii care ar fi trebuit să înceapă schimbul al doilea, la ora 12.00, la minele Petrila, Livezeni şi Paroşeni au ales să intre în subteran, afirmând că, dacă până la terminarea programului de lucru, adică ora 18.00, problemele lor nu sunt rezolvate, ei nu vor mai ieşi din subteran.
Totodată, aroximativ 200 de mineri de la Lupeni, mai exact cei care nu au intrat, miercuri, în schimbul al doilea şi au protestat în sala de pontaj, s-au alăturat ortacilor de la Lonea aflaţi în curtea sediului Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani.
Sindicaliştii şi conducerea CNH au discutat, marţi, până târziu în noapte, pentru identificarea unor soluţii la nemulţumirile oamenilor, însă negocierile dintre cele două părţi au continuat şi miercuri.
Minerii cer un preţ mai mare pe gigacalorie, angajări de forţă de muncă tânără, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reaşezarea grilei de salarizare în funcţie de actualele reglementări.
Sindicaliştii susţin că ministrul Ion Ariton le-a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost semnat un protocol, că aceste probleme vor fi rezolvate până la 1 februarie, însă acesta nu s-a ţinut de promisiunea "semnată".
În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.
Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO