PROTEST DE AMPLOARE la Cluj-Napoca: Peste 6.000 de persoane au blocat traficul în centrul oraşului. Soţia primarului Emil Boc, între manifestanţi

Peste 6.000 de persoane care au participat, la Cluj-Napoca, la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, au plecat în marş din Piaţa Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul oraşului.

Urmărește
3544 afișări
Imaginea articolului PROTEST DE AMPLOARE la Cluj-Napoca: Peste 6.000 de persoane au blocat traficul în centrul oraşului. Soţia primarului Emil Boc, între manifestanţi

PROTEST DE AMPLOARE la Cluj-Napoca: Peste 6.000 de persoane au blocat traficul în centrul oraşului (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

UPDATE: Soţia primarului Emil Boc, între participanţii la protestul de la Cluj-Napoca

Soţia primarului din Cluj-Napoca, Oana Boc, s-a aflat printre participanţii la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, care au blocat circulaţia rutieră în centrul oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oana Boc a participat la marş însoţită de un localnic din Roşia Montană, cei doi purtând un banner cu mesajul "Roşia Montană nu-i locală, când otrava-i naţională".

Protestatarii care s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au plecat în marş pe strada Regele Ferdinand - Piaţa Mihai Viteazu - sediul Prefecturii - Bulevardul 21 decembrie 1989 - Primărie - Piaţa Lucian Blaga, oprindu-se în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Manifestanţii au blocat Piaţa Lucian Blaga din oraş, aşezându-se pe carosabil.

Manifestanţii scadau "Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare", "Vrem natură, nu cianură", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Nu mai vrem să fim furaţi, de la Roşia plecaţi!".

Numărul protestatarilor a depăşit 6.000 de persoane, potrivit jandarmilor.

Traficul rutier în centrul municipiului Cluj-Napoca a fost blocat.

Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, între care Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Iaşi, Suceava, Sfântu Gheorghe, precum şi în Capitală.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici